Αθανασίου: Νομικά ανύπαρκτο το ίδρυμα “ΑΙΓΙΣ” της Χρυσής Αυγής

Αν και η Χρυσή Αυγή είχε απαντήσει οργισμένα στην επερώτηση της βουλευτίνας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνας Χρυσοβελώνη σχετικά με τη νομική υπόσταση του “Ιδρύματός” της με την επωνυμία ΑΙΓΙΣ (“Ανεξάρτητο Ίδρυμα Γεωπολιτικών και Ιστορικών Σπουδών”), η απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Αθανασίου επιβεβαιώνει τα καταγγελλόμενα.

Έτσι, όπως προκύπτει από έγγραφα του Πρωτοδικείου Αθηνών, σωματείο ή αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία ΑΙΓΙΣ δεν υπάρχει. Η πλήρης απάντηση Αθανασίου έχει ως εξής:

athanasiou_aigis_1

athanasiou_aigis_2Το ζήτημα έχει κάτι παραπάνω από ακαδημαϊκό ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί η νόμιμη λειτουργία ενός τέτοιου ιδρύματος είναι απαραίτητη για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης που προβλέπει το άρθρο 4 παρ. 1 του ν. 3023/2002, σύμφωνα με το οποίο: “Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί, που δικαιούνται κρατική χρηματοδότηση, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 2, λαμβάνουν ετήσια οικονομική ενίσχυση από το Κράτος για την ίδρυση και λειτουργία κέντρων ερευνών και μελετών, καθώς και τη διοργάνωση προγραμμάτων επιμόρφωσης των στελεχών τους”.

Η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα ΦΕΚ, έχει ήδη λάβει τα ποσά χρηματοδότησης του παραπάνω άρθρου (έστω και αν σύμφωνα με την καταγγελία της Μ. Χρυσοβελώνη, στο παρελθόν κατήγγειλε αυτή την πρακτική). Προκύπτει λοιπόν ζήτημα με τη νομιμότητα λήψης των εν λόγω ποσών – που ξεπερνάνε τα 100.000 ευρώ. Μέχρις στιγμής, η Χρυσή Αυγή δεν έχει απαντήσει στα ερωτήματα σχετικά με τη νομική υπόσταση του εν λόγω Ιδρύματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.