Επιτάχυνση της δίκης για τη Χρυσή Αυγή ζητά η πολιτική αγωγή

synenteyxi2

(Κείμενο: in.gr, 27/11/2014)

Την επίσπευση των διαδικασιών για την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής ζήτησαν οι δικηγόροι της πρωτοβουλίας για την πολιτική αγωγή εκ μέρους του αντιφασιστικού κινήματος στην υπόθεση. Ειδικότερα, ζήτησαν την άμεση έκδοση βουλεύματος, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία έχει καθυστερήσει, καθώς η ανάκριση έχει ολοκληρωθεί από τον Ιούνιο.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε την Τρίτη, παρουσία δημοσιογράφων από ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, διατυπώθηκαν καταγγελίες για εσκεμμένη επιβράδυνση της υπόθεσης που σχετίζεται με το πολιτικό κλίμα, εν όψει εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ήδη, η εκδίκαση έχει καθυστερήσει, αφού η ανακριτική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί από τον Ιούνιο. Αναμένουμε άμεσα το βούλευμα, χωρίς εκπτώσεις για τους εμπλεκομένους και τις πράξεις τους» δήλωσε ο Τάκης Ζώτος εκ μέρους της πρωτοβουλίας για την πολιτική αγωγή.

«Τα θύματα της Χρυσής Αυγής ζητούν δικαίωση, η οποία θα επέλθει με την τιμωρία των ενόχων. Μπορεί τυπικά να εκπροσωπούμε τον Αιγύπτιο αλιεργάτη, Αμπουζίντ Εμπάρακ, που έπεσε θύμα απόπειρας ανθρωποκτονίας από μέλη της Χρυσής Αυγής τον Ιούνιο του 2012 στο Πέραμα, ωστόσο θα είμαστε εκεί για τα θύματα και από τις 90 υποθέσεις που αποτελούν μέρος της δικογραφίας» τόνισε.

Ο συντονιστής της συζήτησης, δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης υπογράμμισε ότι η δράση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης δεν ξεκίνησε το 2008, αλλά από τη δεκαετία του 1980, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 υπάρχουν οι πρώτες καταδικαστικές αποφάσεις.

Θέση της πολιτικής αγωγής είναι ότι πρέπει να συμπεριληφθούν και οι παλαιότερες υποθέσεις στην υπάρχουσα δικογραφία, ώστε να καταδειχθεί η συνέχεια στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, που μόνο τα τελευταία χρόνια φόρεσε τον μανδύα  πολιτικού κόμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι επιχειρήθηκε επί πολλά χρόνια η συγκάλυψη της δράσης της Χρυσής Αυγής από κρατικούς μηχανισμούς.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έγινε αναφορά και στην πρόσφατη αθωωτική απόφαση για τη δράση ομάδας 10 μαυροντυμένων ατόμων με επικεφαλής τον βουλευτή Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση σε λαϊκή αγορά στο Μεσολόγγι λίγο μετά τις εκλογές του 2012. Επισημάνθηκε ότι δεν υπήρξαν μάρτυρες του περιστατικού στη δίκη, ενώ δεν προβλήθηκε το βίντεο στο οποίο έχουν καταγραφεί οι καταστροφές που προκάλεσαν οι χρυσαυγίτες. Τονίστηκε, δε, ότι η απόφαση αυτή προέκυψε απουσία πολιτικής αγωγής.

Δεν αποτελεί στόχο η καταδίκη των χρυσαυγιτών λόγω των πολιτικών ιδεών τους, αλλά λόγω των εγκληματικών πράξεών τους, σημείωσε ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης.

Τη θέση ότι θα είναι σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση για τα τεκταινόμενα της δίκης διατύπωσε ο δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Βασίλης Παπαστεργίου. Το άνοιγμα της υπόθεσης Κουσουρή υπό το φως των νέων στοιχείων από δημοσιευμένες συνομιλίες του «Περίανδρου», τότε υπαρχηγού της οργάνωσης, ανέφερε η δικηγόρος Κλειώ Παπαπαντολέων από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Τέλος, η Ελένη Τάκου, βοηθός συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, υπογράμμισε ότι μετά τον Σεπτέμβριο του 2013 καταγράφεται σημαντική μείωση επιθέσεων με ρατσιστικά κίνητρα, κάνοντας σύνδεση με τη δράση οργανωμένων ομάδων της Χρυσής Αυγής πρωτύτερα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.