Πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τη δίκη των νεοναζί (συνέδριο του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ)

nsu(Αντιφασιστική αφίσα ενάντια στους ναζί του NSU και στον ρατσισμό)

Αναδημοσιεύουμε δύο κείμενα, το ένα από την εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη και το άλλο από την Εφημερίδα των Συντακτών, σχετικά με το συνέδριο που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ στην Αθήνα.

—————————————–

(Κείμενο: Θανάσης Καμπαγιάννης, Εργατική Αλληλεγγύη, 26/11/2014)

Ευρωπαϊκό συνέδριο ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα από τις 20 μέχρι τις 22 Νοεμβρίου στην Αθήνα, με οργανωτή το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ. Ο τίτλος του Συνεδρίου ήταν “Η χαρτογράφηση και η αντιμετώπιση του νεοναζιστικού φαινομένου και της (νέας) ακρας δεξιάς στην Ευρώπη”.

Από τις εργασίες του συνεδρίου, ξεχώρισαν οι συζητήσεις που έγιναν όσον αφορά τις δίκες σε βάρος νεοναζί εγκληματιών σε διάφορες χώρες, με σκοπό και την καλύτερη προετοιμασία της μάχης που έχουμε μπροστά μας με τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Πολύ σημαντικές ήταν οι εμπειρίες που ήρθαν από τη Νορβηγία και τη δίκη του Μπρέιβικ, του νεοναζί που δολοφόνησε εν ψυχρω 69 ανθρώπους στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στην Ουτόγια, καθώς και από τη Γερμανία και τη δίκη των μελών της ναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης NSU που ευθύνεται για τη δολοφονία 9 μεταναστών (8 Τούρκων και 1 Έλληνα) και μίας αστυνομικού το διάστημα 2000-2006.

O Tor Bach απο τη Νορβηγία, διαχειριστής του αντιφασιστικού σάιτ vepsen.no, τόνισε τη σημασία της παρέμβασης στη δίκη του Μπρέιβικ, καθώς στην αρχή της η υπεράσπιση είχε κατορθώσει να τον παρουσιάσει ως ψυχικά διαταραγμένο προσκομίζοντας σχετική ιατρική πραγματογνωμοσύνη. Μόνο μετά από επίμονα αιτήματα της πολιτικής αγωγής, ο Μπρέιβικ επανεξετάστηκε και βρέθηκε ψυχικά υγιής, αποδεικνύοντας έτσι ότι κίνητρο της μαζικής δολοφονίας δεν ήταν κάποια πνευματική αρρώστια, αλλά τα αρρωστημένα ναζιστικά πιστεύω του Μπρέιβικ που έχουν διατυπωθεί και στο Μανιφέστο του (ανάμεσα στα άλλα υμνεί τη Χρυσή Αυγή).

Ο Ulli Jentsch, δημοσιογράφος, και ο Fritz Burschel, υπεύθυνος του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ στο Βερολίνο για τα θέματα ακροδεξιάς, μίλησαν για τη δίκη του NSU που διεξάγεται εδώ και δύο χρόνια στο Μόναχο. Κατηγορούμενοι είναι η Μπήτε Τσέπε και άλλα τέσσερα “βοηθητικά” μέλη του ναζιστικού τρομοκρατικού δικτύου (NSU σημαίνει εθνικοσοσιαλιστικό “άντεργκράουντ”). Η οργάνωση αποκαλύφθηκε όταν δύο βασικά μέλη της (που πιστεύεται ότι διαπράττανε τις δολοφονίες) αυτοκτόνησαν στις 4 Νοέμβρη του 2011 μετά από μια ληστεία. Οι αντιφασίστες που ενισχύουν τις οικογένειες των θυμάτων και τους δικηγόρους τους παρακολουθούν τη δίκη, κρατάνε οι ίδιοι τα πρακτικά τα οποία μεταφράζουν στα τούρκικα και τα αναρτούν στην ιστοσελίδα της οργάνωσής τους που ονομάζεται NSU-watch.

Η υπόθεση έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας καθώς αποκαλύπτει εκτός άλλων την απόλυτη αποτυχία των γερμανικών κρατικών αρχών να συλλάβουν τους νεοναζί τρομοκράτες, εξαιτίας του θεσμικού ρατσισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι για χρόνια οι συγκεκριμένες δολοφονίες αποκαλούνταν απο τα ΜΜΕ και τις αρχές “δολοφονίες ντονέρ”, κι αυτό γιατί τα θύματα ήταν συνήθως ιδιοκτήτες μαγαζιών κεμπάπ. Η αστυνομία συνέδεε τις δολοφονίες με τη “μαφία” και συστηματικά παρενοχλούσε τις οικογένειες των θυμάτων. Τελικά αποδείχτηκε ότι οι δολοφονίες είχαν ρατσιστικό κίνητρο, αλλά ο ρόλος των κρατικών αρχών είναι ακόμα σκοτεινός (τυχαία καταστροφή φακέλων με αποδεικτικό υλικό, δράση ασφαλιτών μέσα σε νεοναζιστικές οργανώσεις, κλπ).

Μετά από αυτές τις εικόνες, ήταν φυσιολογικό ότι η κουβέντα για την επερχόμενη δίκη της Χρυσής Αυγής με ομιλητές τον δημοσιογράφο Δημήτρη Ψαρρά και τον δικηγόρο της πολιτικής αγωγής Τάκη Ζώτο είχε μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο για τους ντόπιους παριστάμενους όσο και για τους διεθνείς προσκεκλημένους. Η ανταλλαγή των εμπειριών ήταν χρήσιμη και συμφωνήθηκε από όλους να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

——————————————

(Κείμενο: Ιωάννα Σωτήρχου, ΕφΣυν, 24/11/2014)

Τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την εγκληματική δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης η οποία είχε ενδυθεί τον κοινοβουλευτικό μανδύα παρουσιάστηκαν την πρώτη μέρα του ευρωπαϊκού συνεδρίου για το νεοναζισμό και την Ακροδεξιά στην Ευρώπη, που συνδιοργάνωσαν το Ιδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και η Attac. Ομιλητές από όλες τις χώρες της Ε.Ε. μίλησαν για το πρόβλημα με τα ακροδεξιά εθνικιστικά κόμματα στις χώρες τους και για τις ναζιστικές παραφυάδες. Οι Ελληνες ομιλητές αναφέρθηκαν στη δράση, την πολύχρονη ασυλία και την επικείμενη δίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης.

Tο εισαγγελικό λάθος

Στο ζήτημα της Χρυσής Αυγής πέρα από τα πορίσματα των δικαστικών λειτουργών, όπου εντοπίστηκε και το εισαγγελικό λάθος να τοποθετείται η έναρξη της εγκληματικής οργάνωσης στο 2008 αγνοώντας το πλούσιο ποινικό παρελθόν της, η συζήτηση αποκάλυψε την -ήδη γνωστή για τους αναγνώστες αυτής τουλάχιστον της εφημερίδας- πολιτική ασυλία τους που έφτανε μέχρι τον πυρήνα της κυβέρνησης, αλλά και την ιδεολογία τους όπως προκύπτει μέσα από τα ίδια τα γραφόμενα και λεγόμενά τους ακόμη και με ψευδώνυμο μερικές φορές.

Τόσο ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς όσο και ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής Τάκης Ζώτος απάντησαν ακόμη στα όσα περί πολιτικών διώξεων και ηρωοποίησής τους επικαλούνται όσοι θέλουν να αποδυναμώσουν τη σημασία της παραπομπής τους σε δίκη. Ο συνήγορος επισήμανε τη σημασία που έχει να κατηγορείται για πρώτη φορά ως εγκληματική οργάνωση μια νεοναζιστική οργάνωση που είχε χρησιμοποιήσει για άλλοθι τον κοινοβουλευτισμό, ενώ ο δημοσιογράφος τόνισε ότι η δίκη γίνεται για να πάνε φυλακή οι εγκληματίες για τα εγκλήματά τους, ενώ για τα άλλα ζητήματα, όπως η επιρροή της ακροδεξιάς ατζέντας, είναι μακρύς ο πολιτικός δρόμος. Στη συζήτηση δεν παραλείφθηκε η αναφορά στο γεγονός ότι μετά τη σύλληψή τους ξεκίνησαν οι μεταξύ τους έριδες, το ξήλωμα του στρατιωτικού τους βραχίονα, των ταγμάτων εφόδου, μειώθηκαν οι επιθέσεις, αρνήθηκαν ακόμη και την ιδεολογία τους, ενώ μειώθηκαν αισθητά οι συμπαραστάτες που μπορούσαν να κινητοποιούν.

H δικαστική αντιμετώπιση των ακροδεξιών εγκληματικών οργανώσεων σε Νορβηγία και Γερμανία και ο ρόλος της κρίσης στην άνοδο του φαινομένου ευρωπαϊκά ήταν τα θέματα των συζητήσεων που έγιναν την πρώτη μέρα του συνεδρίου, ενώ προβλήθηκε και η ταινία «The Cleaners» του Κ. Γεωργούση για την προεκλογική εκστρατεία της Χρυσής Αυγής στον Αγιο Παντελεήμονα το 2012.

Στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας έγιναν τοποθετήσεις για τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ της Ακροδεξιάς και της συντηρητικής Δεξιάς («νέες» δεξιές ιδεολογίες, αναβίωση του χριστιανικού φονταμενταλισμού, του κινήματος κατά των αμβλώσεων και του αντιφεμινισμού). Ενδιαφέρουσες οι τοποθετήσεις για τις διαφορετικές πτυχές της ρατσιστικής βίας πλην των μεταναστών και των Ρομά, με έμφαση στη βία κατά των γυναικών, των ΛΟΑΤ ατόμων αλλά και για τη θεσμική αντιμετώπιση του φασιστικού φαινομένου.

Η αντιμετώπιση του φασισμού

Την τρίτη και τελευταία ημέρα αναζητήθηκαν στις ομιλίες οι τρόποι και η αναγκαιότητα τόσο της θεσμικής όσο και της κινηματικής αντιφασιστικής αντιμετώπισης του ναζιστικού και ακροδεξιού φαινομένου στην Ευρώπη και η μεγάλη ανάγκη διεύρυνσης της συνεργασίας όλων των οργανώσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ομιλητές Θανάσης Καμπαγιάννης (πολιτική αγωγή στη δίκη της Χ.Α.) και Ελένη Τάκου, συντονίστρια του δικτύου καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας, ανέπτυξαν τον τρόπο που συγκέντρωσαν όλα τα στοιχεία και επισήμαναν τη σημασία της διπλής αντιμετώπισης του φαινομένου του ναζισμού. Τόνισαν ότι και μόνον από τις συλλήψεις μειώθηκε ο αριθμός των οργανωμένων δολοφονικών επιθέσεων, ότι υπάρχουν όμως ακόμα και σήμερα περιστατικά ρατσιστικής βίας και ειδικά απέναντι σε ΛΟΑΤ άτομα που ακόμα δεν καταγράφονται ως τέτοια από τις αρχές και τόνισαν την αύξηση περιστατικών στις τάξεις των ενστόλων. Οι ομιλητές από τις άλλες χώρες εκδήλωσαν ζωηρό ενδιαφέρον για την ενημέρωση σχετικά με την πορεία της δίκης των Ευρωπαίων πολιτών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.