Εκκληση πολιτικής αγωγής για επίσπευση της δίκης της Χρυσής Αυγής

synenteyxi (Από αριστερά: Πέτρος Κωνσταντίνου, Κώστας Παπαδάκης, Τάκης Ζώτος, Θανάσης Καμπαγιάννης, Κλειώ Παπαπαντολέων, Ελένη Τάκου, Τζαβέντ Ασλάμ, Βασίλης Παπαστεργίου).

(Κείμενο: Το Βήμα, 25/11/2014)

Έκκληση για επίσπευση των διαδικασιών στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής και να προσδιοριστεί η έναρξή της στο ακροατήριο, ενώ δεν έλειψαν οι καταγγελίες για εσκεμμένη επιβράδυνση εμπλεκόμενη με το πολιτικό κλίμα εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στη συνέντευξη Τύπου της Πρωτοβουλίας δικηγόρων για την Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος, που δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης.

Σημαντική παράμετρος κατά τους ομιλητές είναι η καταδίκη των φυσικών αλλά και των ηθικών αυτουργών σε όλες τις υποθέσεις που περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία. Τονίστηκε ότι από πλευράς της Χρυσής Αυγής επιχειρείται άρνηση του πρόσφατου παρελθόντος, όπως παρουσιάζεται με τις συνεντεύξεις του Ηλία Κασιδιάρη, ενώ παράλληλα η οργάνωση αποστασιοποιείται από υπόδικα στελέχη και μέλη με εγκληματική δράση.

Ουσιαστικά πρόκειται για οργάνωση στην οποία οποιαδήποτε δράση πρέπει να τυγχάνει κεντρικής έγκρισης, όπως τόνισε ο δικηγόρος κ. Τάκης Ζώτος, με εντολέα τον αιγύπτιο αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ που έπεσε θύμα απόπειρας ανθρωποκτονίας από μέλη της Χρυσής Αυγής τον Ιούνιο του 2012 στο Πέραμα. Παράλληλα επισήμανε ότι επιχειρήθηκε τόσα χρόνια η συγκάλυψη της δράσης από κρατικούς μηχανισμούς.

Δεν έλειψε και η αναφορά στην πρόσφατη αθωωτική απόφαση για τη δράση ομάδας 10 μαυροντυμένων ατόμων με επικεφαλής τον βουλευτή Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση σε λαϊκή αγορά στο Μεσολόγγι λίγο μετά τις εκλογές του 2012. Επισημάνθηκε ότι δεν υπήρξαν μάρτυρες του περιστατικού στη δίκη ενώ δεν προβλήθηκε το βίντεο με την καταστροφική δράση της ομάδας, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή προέκυψε με την απουσία πολιτικής αγωγής.

Δεν αποτελεί στόχο η καταδίκη των χρυσαυγιτών λόγω των πολιτικών ιδεών του, αλλά λόγω των εγκληματικών πράξεών τους, σημείωσε ο δικηγόρος κ. Κώστας Παπαδάκης της πολιτικής αγωγής, ο οποίος επισήμανε ότι η παραπομπή με το άρθρο 187 ΠΚ και όχι με το 187Α ΠΚ (νέος «αντιτρομοκρατικός») είναι «προβληματική» συνδέοντάς το με υποθέσεις που αφορούν άτομα από τον αριστερό και αντιεξουσιαστικό χώρο αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες και ποινές για «ηπιότερα» αδικήματα από αυτά στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Σημαντική εκτίμησε την ενημέρωση για τα τεκταινόμενα της δίκης ο δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Βασίλης Παπαστεργίου, το άνοιγμα της υπόθεσης Κουσουρή υπό το φως των νέων στοιχείων από δημοσιευμένες συνομιλίες του «Περίανδρου», τότε υπαρχηγού της οργάνωσης, ανέφερε η δικηγόρος κυρία Κλειώ Παπαπαντολέων, από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ την ομαδοποίηση περιστατικών ρατσιστικής βίας ως προς την εκτέλεσή τους σημείωσε η κυρία Ελένη Τάκου, βοηθός συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, υπογραμμίζοντας ότι μετά τον Σεπτέμβριο του 2013 καταγράφεται σημαντική μείωση των περιστατικών, συνδέοντάς τα με τη δράση οργανωμένων ομάδων της Χρυσής Αυγής πρωτύτερα.

Ο εισηγητής κ. Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος και μέλος της πρωτοβουλίας, τόνισε και οι ομιλητές συμφώνησαν, ότι η δράση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης δεν εκκινεί το 2008 αλλά από τη δεκαετία του 1990 και πρέπει να συμπεριληφθούν υποθέσεις στην υπάρχουσα δικογραφία.

2 thoughts on “Εκκληση πολιτικής αγωγής για επίσπευση της δίκης της Χρυσής Αυγής

  1. Pingback: Εκκληση πολιτικής αγωγής για επίσπευση της δίκης της Χρυσής Αυγής | Lefteria

  2. Pingback: Η συνέντευξη τύπου της πολιτικής αγωγής – Τρίτη 25/11 (βίντεο) | JailGoldenDawn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.