90 δικογραφίες κατά της Χρυσής Αυγής στο ανακριτικό υλικό /// Διαβάστε το ΥΠΟΜΝΗΜΑ της Πολιτικής Αγωγής

efsynXrisi-Augi-falagga(σελ. 128) Υλοποίηση

Όπως σε κάθε εγκληματική οργάνωση, έτσι και η υλοποίηση των εγκληματικών πράξεων των μελών της Χρυσής Αυγής διεπόταν από ένα συγκεκριμένο modusoperandi, το οποίο περιγράφει σε γενικές γραμμές και η εισαγγελική πρόταση (σελ. 85 και σελ. 101 επ.). Πιο συγκεκριμένα, στην πλειοψηφία των εγκληματικών πράξεων από το 1996 έως σήμερα, όπως αυτές αναλύονται παρακάτω, εντοπίζεται βάσει των δικαστικών αποφάσεων και των λοιπών στοιχείων η εξής μεθοδολογία δράσης:

α) Πολλοί δράστες εναντίον λίγων ή ενός θύματος. Σε κάθε επίθεση συμμετέχουν τουλάχιστον δύο άτομα, ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι δράστες είναι από πέντε και πάνω. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, συγκροτούν έναν μικρό στρατό φτάνοντας μέχρι και τα 30-50 άτομα.

β) Συγκεκριμένες κατηγορίες θυμάτων. Όπως επισημαίνεται και στην εισαγγελική πρόταση, οι επιθέσεις κατευθύνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες θυμάτων: πρώτον, σε μετανάστες και εν γένει αλλοδαπούς που δεν ανήκουν στη “Αρία λευκή φυλή” και στην «αρχή του αίματος» και θεωρούνται κατώτεροι «υπάνθρωποι» και, δεύτερον, σε ημεδαπούς οι οποίοι είναι “διαφορετικοί” (ΡΟΜΑ, ομοφυλόφιλοι, κλπ) ή έχουν αντίθετη ιδεολογία με τη Χρυσή Αυγή (συνδικαλιστές, αριστεροί, αντιφασίστες, κλπ) ή στέκονται απλά εμπόδιο στη δράση της (πρώην μέλη της οργάνωσης, ακόμα και αστυνομικοί). Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται όταν τα θύματα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, σωματικά, αριθμητικά ή σε επίπεδο οπλισμού.

γ) Ομοιόμορφη ενδυμασία και παράταξη. Στις περισσότερες από τις επιθέσεις, οι δράστες φορούν μαύρα ρούχα ή/και παντελόνι παραλλαγής, χαρακτηριστική ενδυμασία της οργάνωσης, ενώ συχνά φορούν και μπλούζες με το ίδιο το σήμα της Χρυσής Αυγής. Επίσης, σε αρκετές επιθέσεις οι δράστες καταφτάνουν στο σημείο της επίθεσης παρατεταγμένοι σε σειρές ή στοίχους εν είδει στρατού. Τόσο η ενδυμασία όσο και η παράταξη αποσκοπούν στην επίδειξη ισχύος προς τα θύματα και στην πρόκληση φόβου. Ενίοτε, μάλιστα, δεν διστάζουν να ανακοινώσουν στα θύματα ότι είναι μέλη της Χρυσής Αυγής προς επίδειξη δύναμης και για λόγους τρομοκράτησης.

δ) Οπλισμός. Σε κάθε επίθεση οι συλληφθέντες φέρουν πάνω τους πλήθος όπλων, αυτοσχέδιων και μη. Από γκλομπ, ρόπαλα και μαχαίρια όλων των ειδών μέχρι taser (ηλεκτρικοί εκκενωτές) και πιστόλια. Επίσης σε μεγάλο αριθμό εκ των κατηγορουμένων έχει ανευρεθεί στις οικίες τους παράνομος οπλισμός.

ε) Εκ των προτέρων χωρο-χρονική και ιεραρχική οργάνωση της επίθεσης. Οι επιθέσεις είναι πάντα σχεδιασμένες από πριν, ώστε να επιτύχουν τον μέγιστο αιφνιδιασμό και το μέγιστο πλήγμα των θυμάτων, αλλά και να αποφευχθεί η σύλληψη των δραστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιθέσεις διαρκούν το πολύ 10-15 λεπτά, μέσα στα οποία οι δράστες εξαντλούν όλη τους τη βιαιότητα, και έχουν εκ των προτέρων έτοιμο σχέδιο διαφυγής από τον χώρο. Πάντα υπάρχει ένας επικεφαλής παρών, ο οποίος κατευθύνει τα μέλη και δίνει το σήμα για την έναρξη και τη λήξη της επίθεσης. Επίσης, πάντα πριν και μετά την επίθεση υπάρχει ένα ανώτερο μέλος της οργάνωσης, που δίνει την έγκριση αρχικά και ενημερώνεται εκ των υστέρων για τον απολογισμό της επίθεσης. Ο στρατιωτικός αυτός σχεδιασμός έχει πράγματι συντελέσει ώστε σε κάθε επίθεση να επιτυγχάνονται σημαντικές βλάβες σε ελάχιστο χρόνο, αλλά και να συλλαμβάνονται μερικοί μόνο από τους δράστες, ακόμα κι αν δε δρουν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους.

στ) Βλάβη ζωτικών έννομων αγαθών. Πρωταρχικός στόχος των ταγμάτων εφόδου είναι πάντα η σωματική ακεραιότητα ή/και η ζωή του θύματος και δευτερευόντως η ολοσχερής καταστροφή της περιουσίας του (με εμπρησμούς, διακεκριμένες φθορές κλπ.), ειδικά όταν πρόκειται για μετανάστες, ενώ είναι δυνατόν να συντρέχει και κάποιο υλικό (οικονομικό) κίνητρο. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι δράστες φέρουν σχεδόν πάντα μαζί τους όπλα, μικρής ή μεγάλης ισχύος.

5.2.1.Οι επιμέρους δικογραφίες και δικαστικές αποφάσεις που αναφέρονται στα πλαίσια της υπό ΑΒΜ Φ2013/3990 δικογραφίας για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.