Κολαστήριο Αμυγδαλέζας: Τους δικάζουν γιατί εξεγέρθηκαν!

amigdaleza

(Κείμενο: Ευγενία Κουνιάκη, δικηγόρος κατηγορουμένων μεταναστών για την εξέγερση της Αμυγδαλέζας, Εργατική Αλληλεγγύη, 29/10/2014)

Στις 3 Νοεμβρίου αρχίζει στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, η δίκη των 65 κρατουμένων μεταναστών από την εξέγερση στο Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα τον Αύγουστο του 2013. Συγκέντρωση έχει κανονιστεί την Δευτέρα 3/11 9πμ στα δικαστήρια, οδός Δέγλερη.

Η εκ νέου παράταση της κράτησης μέχρι 18 μήνες, η παραμονή εν μέσω καύσωνα σε κοντέινερς χωρίς ρεύμα και κλιματιστικά, οι προσβλητικές επιθέσεις, στα πλαίσια της ισλαμοφοβίας, στα θρησκευτικά δικαιώματα των κρατουμένων, οι βιαιότητες, οι εξευτελισμοί των αστυνομικών υπαλλήλων κατά των κρατουμένων οδήγησε τους κρατουμένους σε διαμαρτυρία, που πνίγηκε με την καταστολή, την επέμβαση των ΜΑΤ, τα δακρυγόνα και τις χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, τις εκδικητικές συλλήψεις και την απόδοσή των κατηγοριών της στάσης κρατουμένων, του εμπρησμού, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και άλλων κατηγοριών. Συνελήφθησαν 59. Οι 25 προφυλακίστηκαν και διασκορπίστηκαν στις φυλακές ανά την Ελλάδα. Οι υπόλοιποι οδηγηθήκαν εκ νέου πίσω στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στην Αμυγδαλέζα.

Το Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας, το κατά την επίσημή του επονομασία “Κέντρο Φιλοξενίας Αλλοδαπών Αμυγδαλέζας”, συστάθηκε τον Απρίλιο του 2012, στα πλαίσια του Ν.3907/2011 που προέβλεπε, συμμορφούμενο με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, την δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών είτε με τη σύσταση των λεγόμενων Κέντρων Πρώτης Υποδοχής είτε με την αναβάθμιση, επέκταση και σύσταση νέων προαναχωρησιακών κέντρων. Το κέντρο της Αμυγδαλέζας όπως και της Κορίνθου ανήκουν σε αυτήν την τελευταία κατηγορία. Η “χωρητικότητα” μόνο του κέντρου της Αμυγδαλέζας φτάνει στα 2.000 άτομα.

Επιχείρηση

Με την δημιουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης μπήκε αμέσως και πανελληνίως σε εφαρμογή η επιχείρηση Ξένιος Δίας, στις 4 Αυγούστου 2012. Στόχο είχε να συγκεντρώσει στα στρατόπεδα όλους όσους εξέπεσαν της νομιμότητας λόγω της έλλειψης ενσήμων και της ανεργίας κι όσους πρόσφυγες ξεριζώθηκαν από την χώρα τους αλλά δεν κατάφεραν να καταθέσουν αίτημα ασύλου, καθώς στην ουσία δεν υπήρχε διαδικασία ασύλου αλλά μια παρωδία. Επιπλέον, όσους τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής στοχοποιούσαν, όσους η Ελληνική Αστυνομία ανέλεγκτα και έκρινε «επικίνδυνους για τη δημόσια τάξη» όπως π.χ. τους μικροπωλήτες.

Και με τον εγκλεισμό τους στο στρατόπεδο αρχίζει η σκληρή εφαρμογή της τελευταίας πράξης της άνωθεν οδηγίας «ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΒΙΟ ΑΒΙΩΤΟ», όπως το διατύπωσε ο ταξίαρχος της ΕΛΑΣ κ.Παπαγιαννόπουλος. Να ζούνε δηλαδή στις χειρότερες συνθήκες, να υφίστανται την καταστολή, τον εξευτελισμό, την συνεχή αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια της κράτησής τους, μέχρι να παρακαλέσουν να φύγουν και να επιστρέψουν πίσω στις χώρες τους μόνοι τους.

Πρόκειται για την πλήρη εφαρμογή μιας στοχευμένης ρατσιστικής ρητορικής όχι μόνο από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή αλλά κυρίως από την επίσημη κυβερνητική πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που εν μέσω της κρίσης, των απολύσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, του πετσοκόμματος των μισθών και των συντάξεων, των καταργήσεων των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, οι μετανάστες χρησιμοποιούνται ως ο ιδανικός για αυτούς “εσωτερικός εχθρός”.

Τα πράγματα όμως δεν κρίνονται πάντα από τα σχέδια των από πάνω αλλά και από τα σχέδια των από κάτω. Μέσα σε όλο αυτό το οργανωμένο σχέδιο, στις 24 Αυγούστου του 2012 εν μέσω επιχειρήσεων Ξενίου Δία, χιλιάδες μετανάστες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας για το δικαίωμά τους στην ελευθερία και νομιμοποίηση. Η στήριξη όλων αυτών των ανθρώπων που αγωνίζονται συνεχώς μέσα στα κέντρα κράτησης είτε με απεργίες πείνας είτε με συνεχείς διαμαρτυρίες πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή του αντιρατσιστικού κινήματος.

Στις 3 Νοέμβρη δικάζεται το δικαίωμα των ανθρώπων στην ελευθερία, στην ειρήνη και στη δικαιοσύνη. Απαιτούμε να αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι από τις κατηγορίες, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, να καταργηθεί η FRONTEX. Απαιτούμε τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στους πρόσφυγες, ανοιχτά σύνορα σε μετανάστες εργάτες και πρόσφυγες πολέμων και εμφύλιων συρράξεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.