Νίκος Αποστόλου: «Εγώ έβαλα τον Ρουπακιά στις ομάδες ασφαλείας»

(Κείμενο: Γιάννα Παπαδάκου, Βήμα, 12/10/2014)

Πρόκειται για ομολογία που σοκάρει. Ο κατηγορούμενος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και στέλεχος της Χρυσής Αυγής προφυλακισμένος Νίκος Αποστόλου ομολογεί σε ηχητικό ντοκουμέντο που διαθέτει «Το Βήμα της Κυριακής» και εντοπίστηκε πρόσφατα ότι: «Αυτόν… τον Γιώργο Ρουπακιά εγώ τον έβαλα στις ομάδες ασφαλείας».

apostolou(O Αποστόλου, δεύτερος από δεξιά, κατά την επίθεση στην Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά)

Με το νεότερο αυτό στοιχείο, που αποτελεί μέρος της δικογραφίας, καταρρίπτεται εντελώς ο ισχυρισμός ότι η οργάνωση και τα κεντρικά δεν γνώριζαν ποιος ήταν ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα. Αποδεικνύεται ότι ο Ρουπακιάς όχι μόνο ήταν οργανωμένος, αλλά ήταν και μέλος των, όπως τις ονόμαζαν, ομάδων ασφαλείας. Η συνομιλία έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 μετά τη δολοφονία και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο Αποστόλου μιλάει με πρόσωπο που εμπιστεύεται.

Α: «Θυμάσαι αυτό που έγινε στο Κερατσίνι, στην Αμφιάλη, με τον Ρουπακιά; Θυμάσαι που νταραβεριζόμουνα με…;».

Β: «Α, του Ρουπακιά ήταν;».

Α: «Ναι… Και αυτόν εγώ τον είχα βάλει στις ομάδες ασφαλείας… τον ηλίθιο…».

«Το Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει σήμερα και άλλο ηχητικό ντοκουμέντο, όπου ομολογείται, σε συνομιλία πάντα με τον Ν. Αποστόλου, ότι «οι Νικαιώτες τα παίρνανε από παντού, από παππούδες, περιπτεράδες, Πακιστανούς».

Οταν λοιπόν συνομιλητής διαμαρτύρεται για τη μετά τη δολοφονία Φύσσα προβολή της δράσης της Χρυσής Αυγής σχετικά με προστασίες και εκβιασμούς, παίρνει την αποστομωτική απάντηση:

Α: «Δεν φαντάζεσαι τι λέει η τηλεόραση – ότι τα παίρναμε από Πακιστανούς για προστασίες».

Β: «Αλήθεια είναι αυτό… Οι δικοί μας Νικαιώτες πηγαίνανε σε παππούδες, σε περίπτερα και σε Πακιστανούς και τα παίρνανε, αυτοί μιλήσανε. Μετά τους διώξαμε, όμως αυτό μαθευόταν…».

Ετσι ξετυλίγεται και το κουβάρι των εκβιασμών των μελών της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι ήδη κατηγορούνται για εκβίαση, καθώς οι καταγγελίες έχουν πληθύνει, ιδίως για την περιοχή της Νίκαιας.

Ο Νίκος Αποστόλου εκτός από τις κατηγορίες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση δικάζεται στις 20 Οκτωβρίου στο Πρωτοδικείο Πειραιά για απρόκλητη σωματική βλάβη από κοινού (άρθρο 308, παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα), διότι επιτέθηκε με άλλους… συντρόφους του σε μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας στον Πειραιά στις 15.12.2012. Δύο άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά από τη συμπλοκή. Και αυτή η δικογραφία είναι συσχετισμένη με τη μεγάλη δικογραφία από τις δύο ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου. Η δίκη όμως γίνεται ξεχωριστά. Ο ίδιος ο Αποστόλου σε απομαγνητοφωνημένη συνομιλία από το κινητό του, ύστερα από νόμιμη παρακολούθηση της Αστυνομίας, φέρεται στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 να ομολογεί σε δύο δικά του πρόσωπα για το γεγονός του Πειραιά:

Α: «Του λέω “μη μου λες τέτοια, δεν θα μπω εγώ μέσα για τέτοια”. Λέει “μέσα δεν θα μπεις, αλλά θα τους πληρώσουμε μια ζωή”».

Γ: «Γιατί, τι έχουν δώσει αυτοί;».

Α: «Τη μια στο νοσοκομείο την έχουν στείλει σοβαρά, ρε… Τον έναν τον είχα περάσει από τζαμαρία μέσα…».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ιεραρχίας της οργάνωσης και του πώς δίνονταν οι εντολές για τα επεισόδια είναι και άλλο τηλεφώνημα. Εκεί ομολογεί σε δικό του πρόσωπο τι φοβάται:

Α: «Γιατί στα περισσότερα εγώ έχω μπει μπροστά, αυτή είναι η μ…».

Γ: «Ααα».

Α: «Κι ας μην είμαι εκεί εγώ, έχω δώσει το OK σε πολλά… Ναι, γιατί όταν δεν ήταν ο Γιάννης και αφορούσε κάτι τον Πειραιά, του έδινα εγώ το OK…».

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς ο Γιάννης είναι ο προφυλακισμένος βουλευτής Γιάννης Λαγός.

Σε άλλη συνομιλία αποκαλύπτονται και λεπτομέρειες για τα επεισόδια μετά τη δολοφονία Φύσσα.

Α: «Οι κάτοικοι και καλά που λέγανε ότι βγήκαν ξέρεις ποιοι ήτανε; Δεν είδες στην άκρη κάποιους που πετάγανε πέτρες και τέτοια;».

Β: «Hταν από πίσω από τους μπάτσους κάποιοι με δοκάρια…».

Α: «Ναι, ποιος το κανόνισε;».

Β: «Δεν ξέρω».

Α: «Ο κοντός…».

Β: «Ποιος είναι ο κοντός;»

Α: «Ο Νίκος».

Ο νέος Ποινικός Κώδικας

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής» παραδόθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης ο νέος Ποινικός Κώδικας. Σε σχέση με όσα είχαν προταθεί από την Επιτροπή άλλαξε μόνο η διάταξη που προϋπέθετε να υπάρχει οικονομικό όφελος για να χαρακτηριστεί ομάδα κατηγορουμένων ως εγκληματική οργάνωση. Η διάταξη μετά το δημοσίευμα του «Βήματος» είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις, αφού θεωρήθηκε ότι θα είχε επιπτώσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Σήμερα το γεγονός της ύπαρξης οικονομικού οφέλους εκτιμάται ως επιβαρυντικό στοιχείο.

Αποκαλύψεις

«Δεν θα έβγαινε ότι είμαστε μαζί με την Αστυνομία»

Ανατριχιαστικές είναι οι λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται από τον Ν. Αποστόλου για τις σχέσεις του και με συγκεκριμένους αστυνομικούς, όπως ο Γιοβανίδης, επίσης κατηγορούμενος…

Α: «Ολα αυτά εμείς τα λέγαμε για αστείο. Αυτοί οι Αθηναίοι τα λέγανε σοβαρά και να τώρα συνδέονται, γιατί άμα δεν κάνανε τις νυχτερινές δεν θα έβγαινε αυτή και καλά η εκπαίδευση, άμα δεν μιλάγανε με τον π… τον Γιοβανίδη και τους άλλους, δεν θα έβγαινε ότι είμαστε μαζί με την Αστυνομία».

Β: «Καλά, ναι, εντάξει».

Α: «Και άμα δεν φοράγανε παραλλαγές και αρβύλες, δεν θα λέγανε ότι αυτοί είναι οι καλύτεροι και ότι είναι τα τάγματα εφόδου τα βαρβάτα και τα έτσι…».

Και ενώ πληθαίνουν οι αποκαλύψεις από την ογκώδη δικογραφία, αυτή την εβδομάδα κατατίθεται και η πρόταση του εισαγγελέα Εφετών κ. Ισίδωρου Ντογιάκου για τη συνολική υπόθεση. Η πρόταση θα είναι ογκωδέστατη και, όπως συνηθίζεται, θα αφορά κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά. Αφορά περίπου 60 κατηγορουμένους και 29 προφυλακισμένους. Οι χρόνοι πάντως δείχνουν ότι το βούλευμα που θα κρίνει ποιοι θα παραπεμφθούν σε δίκη και ποιοι όχι θα εκδοθεί μετά το επόμενο τρίμηνο. Με βάση αυτό το δεδομένο φαίνεται ότι αν η δίκη αρχίσει στις αρχές του 2015, ορισμένοι από τους προφυλακισμένους (Μιχαλολιάκος, Παππάς, Λαγός) θα την παρακολουθήσουν ελεύθεροι, αφού θα έχει περάσει το 18μηνο μετά τον Απρίλιο.

7 thoughts on “Νίκος Αποστόλου: «Εγώ έβαλα τον Ρουπακιά στις ομάδες ασφαλείας»

  1. Pingback: 20/10/2014: Δικάζεται ο χρυσαυγίτης Αποστόλου, στρατολογητής του Ρουπακιά | JailGoldenDawn

  2. Pingback: Αναβλήθηκε η δίκη του στρατολογητή του Ρουπακιά | JailGoldenDawn

  3. Pingback: 01/04/2015: Δικάζεται ο χρυσαυγίτης Αποστόλου, στρατολογητής του Ρουπακιά | JailGoldenDawn

  4. Pingback: 01/04/2015: Δικάζεται ο χρυσαυγίτης Αποστόλου, στρατολογητής του Ρουπακιά | Lefteria

  5. Pingback: Καταδίκη Αποστόλου-Σαλούφα για την επίθεση σε μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά | JailGoldenDawn

  6. Pingback: ένοχοι οι χρυσαυγίτες Αποστόλου-Σαλούφας για την επίθεση το 2012

  7. Pingback: Τελεσίδικα ένοχοι οι χρυσαυγίτες Αποστόλου-Σαλούφας για την επίθεση στην Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά (15/9/2012) – Libération Popular

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.