Ένοχοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση οι χρυσαυγίτες Σιατούνης και Στράτος

Ένοχοι βρέθηκαν ομόφωνα από τους δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας οι κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες Βασίλης Σιατούνης και Αθανάσιος Στράτος για τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Τα αδικήματα έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της φασιστικής επίθεσης στο στέκι Αντίπνοια στις 30/06/2008. (Λεπτομέρειες για την υπόθεση μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Ενημέρωση από την πρώτη μέρα της δίκης, εδώ).

Ο Σιατούνης καταδικάστηκε σε 11 χρόνια και 6 μήνες κάθειρξη, ενώ αντίστοιχα ο Στράτος σε 13 χρόνια και έξι μήνες. Και οι δύο στερούνται τα πολιτικά τους δικαιώματα για επτά χρόνια.

Στη σημερινή ημέρα στο ακροατήριο (Δευτέρα 22/09/14), εξετάστηκαν τα δύο θυματα της φασιστικής επίθεσης, Γ.Μ. και Ρ.Σ., που επιβεβαίωσαν τα όσα είχαν καταθέσει σε προηγούμενες φάσεις της ποινικής δίωξης. Επίσης εξετάστηκαν τέσσερις αστυνομικοί.

Στις απολογίες τους οι Σιατούνης και Στράτος επέστρεψαν στις καταθέσεις τους κατά την προανάκριση, στις οποίες υποστήριξαν ότι πήραν μέρος στη “δράση” της χρυσαυγίτικης μοτοπορείας (δήθεν για μοίρασμα φυλλαδίων), αλλά δεν μπήκαν ποτέ στον χώρο του στεκιού. Αντίθετα, μόλις αντιλήφθηκαν το τι συνέβαινε μέσα στο στέκι, έφυγαν πανικόβλητοι. Το εντυπωσιακό μ’ αυτόν τον ισχυρισμο είναι ότι οι κατηγορούμενοι τον έχουν ήδη απορρίψει καταθέτοντας στις εφέτες ανακρίτριες, όπου πλέον οι Σιατούνης και Στράτος υποδύονται τους “περαστικούς” που τους συνέλαβαν καθώς πήγαιναν για έναν καφέ.

Μόλις η συνήγορος της πολιτικής αγωγής Μαρίνα Δαλιάνη ζήτησε να αναγνωστούν οι σχετικές απολογίες ενώπιον των εφετών ανακριτριών, ο συνήγορος της υπεράσπισης Σταύρος Γεωργόπουλος αντέτεινε ότι οι απολογίες αυτές και τα σχετικά υπομνήματα ειναι ψευδή: δήλωσε μάλιστα δημόσια ότι δικηγόροι της Χρυσής Αυγής (αναφερόμενος στους Γιάννη Ζωγράφο και Τάσο Δημητρακόπουλο) έγραψαν τα υπομνήματα χωρίς τη συναίνεση των κατηγορουμένων, προκειμένου να απεμπλέξουν τη Χρυσή Αυγή, έστω και αν τα αναγραφόμενα στα υπομνήματα εξέθεταν ανεπανόρθωτα τους Σιατούνη και Στράτο… Τελικά το δικαστήριο δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα ανάγνωσης των εγγράφων αυτών.

Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων. Δυο φορές μάλιστα δήλωσε, τη μία υπονοώντας το και την άλλη δια ερωτήσεως, ότι είναι πιθανό τα όσα λένε οι κατηγορούμενοι να μην είναι αποτέλεσμα ελεύθερης βούλησής τους, εξαιτίας φόβου για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Πρόκειται για ευθεία αναφορά σε μαφιόζικες πρακτικές από μέρους της Χρυσής Αυγής, πεποίθηση που γίνεται πλέον κοινός τόπος τόσο σε κοινωνικό όσο και σε θεσμικό/δικαστικό επίπεδο.

Η καταδίκη του Σιατούνη – υψηλόβαθμου στελέχους της συμμορίας (υποψήφιος, μέλος ΚΕ, κλπ) – και του Στράτου κλείνει μια διαβολοβδομάδα για την ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Έρχεται μετά από μια βροχή από καταδίκες και συλλήψεις στελεχών της (Πλωμαρίτης, Αντωνόπουλος, Καστανιώτης), πλήθος αρνητικών δημοσιευμάτων (Χρυσή Αυγή ως παράρτημα του Μπαλτάκου, σκάνδαλο για τα άτοκα δάνεια, ναζιστική διάπλαση των παίδων από τον υπαρχηγό της οργάνωσης Παππά, κλπ) και αποκαλύψεων για εγκληματικές πράξεις (Μελιγαλάς, Λαγός, κλπ). Η Χρυσή Αυγή δεν κατόρθωσε φέτος καν να φτάσει οργανωμένα στην Πηγάδα του Μελιγαλά, ενώ οι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις στο Κερατσίνι και το Σύνταγμα την έκρυψαν βαθιά στα λαγούμια της. Οργανωτικά, πολλές τοπικές οργανώσεις έρχονται πια αντιμέτωπες με την προοπτική της διάλυσης.

Στο κέντρο της οργάνωσης, που βρίσκεται αυτό το χρονικό διάστημα στον Κορυδαλλό, επικρατεί κατήφεια. Δικηγόροι ηγετικών στελεχών πιέζουν τους εντολείς τους για την ανάγκη χαραξης προσωπικής στρατηγικης όσων τουλάχιστον θέλουν να ξεφυγουν από τον πέλεκυ των δικαστηρίων. Γι’ αυτό και τις επόμενες βδομάδες αναμένονται εξελίξεις.

3 thoughts on “Ένοχοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση οι χρυσαυγίτες Σιατούνης και Στράτος

  1. Pingback: Golden Dawn figures jailed for attempted murder | A Gael in Greece

  2. Pingback: Οι τρομοκρατικές επιδρομες της Χρυσής Αυγής στην περιοχή της Φλώρινας, στα χνάρια των Χαλυβδόκρανων της Εθνικής Ενώσεως Ελλάς (ΕΕΕ), 67 χρόν

  3. Pingback: Golden Dawn figures jailed for attempted murder | JailGoldenDawn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.