Το ρεπορτάζ της Καθημερινής για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

[Σημείωση JGD: Η αναδημοσίευση του κειμένου δεν σημαίνει την εκ μέρους μας υιοθέτηση των πληροφοριών και των εκτιμήσεων που αυτό περιλαμβάνει].

(Κείμενο: Ιωάννα Μάνδρου, Καθημερινή, 20/07/2014)

Στην τελική ευθεία πριν από την έναρξη της δίκης εισέρχεται η πολύκροτη υπόθεση για «τα έργα και τις ημέρες» της Χρυσής Αυγής με την αυλαία του ανακριτικού σταδίου να έχει πέσει, μετά την απολογία του Ηλία Κασιδιάρη και την προφυλάκισή του. Ετσι, τώρα, οι δικαστικές αρχές «τρέχουν» τις διαδικασίες προκειμένου να μην υπάρξει εκπνοή του 18μηνου ορίου των προφυλακίσεων και αφεθούν ελεύθεροι είτε στελέχη-μέλη του κόμματος ενεχόμενοι σε εγκληματικές δραστηριότητες είτε άλλοι εμπλεκόμενοι στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο έμπειρος εισαγγελέας που επόπτευσε καθ’ όλη τη διάρκεια των ανακρίσεων το έργο της Δικαιοσύνης κ. Ισίδωρος Ντογιάκος είναι αυτός που θα αναλάβει να καταθέσει και τη σχετική πρόταση προς το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών.

Ο κ. Ντογιάκος, που έχει άμεση και πλήρη γνώση της δικογραφίας, η οποία είναι ογκωδέστατη και αριθμεί χιλιάδες σελίδες, ήδη προετοιμάζει την πρότασή του για το σύνολο των κατηγορουμένων στην υπόθεση, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τα εξήντα άτομα.

Ανάμεσά σε αυτούς βρίσκονται όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και ο ανεξάρτητος (πλέον) Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος αλλά και ο διαγραφείς Στάθης Μπούκουρας που κρατείται στις φυλακές του Ναυπλίου.

Εκτιμάται ότι η πρόταση Ντογιάκου προς το Συμβούλιο Εφετών θα κατατεθεί εντός του Αυγούστου, ενώ ήδη οι δικαστικές αρχές εξετάζουν αιτήματα των εγκλείστων της Χ.Α που ζητούν την υπό όρους απόλυσή τους πριν από την έναρξη της δίκης.

Πάντως, στο αίτημα του βουλευτή Παναγιώτη Ηλιόπουλου για αποφυλάκισή του το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο (Συμβούλιο Εφετών) υπήρξε αρνητικό, διατηρώντας το καθεστώς της προσωρινής του κράτησης και απορρίπτοντας την επιχειρηματολογία του υπόδικου βουλευτή.

Αντίθετα, για τον Στάθη Μπούκουρα, που πολλάκις κράτησε ηχηρώς αποστάσεις από τον σκληρό πυρήνα των εμπλεκόμενων στελεχών της Χρυσής Αυγής, η πρόταση του αρμόδιου εισαγγελέα είναι θετική όσον αφορά την αποφυλάκισή του. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, που, αν τελικώς υιοθετήσει την εισαγγελική πρόταση, ο Μπούκουρας θα είναι ο πρώτος βουλευτής από τους εγκλείστους για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που θα αποφυλακιστεί.

Σημειώνεται ότι η εισαγγελική πρόταση περί την αποφυλάκιση Μπούκουρα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις των υπολοίπων της Χ.Α. και χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του κόμματος υπήρξαν αναφορές για αποφυλακίσεις μόνον εκείνων που «αποκήρυξαν» το κομματικό παρελθόν τους διαφοροποιούμενοι από τους υπόλοιπους υποδίκους.

Αν οι ταχείς ρυθμοί διαχείρισης όλων των δικαστικών διαδικασιών ολοκληρωθούν έως τον Οκτώβριο, εκτιμάται ότι η δίκη για τη Χρυσή Αυγή θα ξεκινήσει  το  αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου με στόχο να ολοκληρωθεί προτού λήξουν τα 18μηνα των προσωρινών κρατήσεων που πάντως εκπνέουν την άνοιξη.

Για τη διεξαγωγή της, καθώς οι κατηγορούμενοι είναι πολλοί, ήδη ετοιμάζεται ειδική αίθουσα κοντά στο Εφετείο της Αθήνας, στις εγκαταστάσεις του Ειρηνοδικείου Αθηνών, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο ήδη έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας.

Η δίκη για τη Χρυσή Αυγή είναι η πρώτη μεταπολεμική στην Ευρώπη για οργάνωση «ναζιστικού τύπου» και για ευρείας έκτασης ρατσιστικά εγκλήματα με κατηγορούμενους βουλευτές.

Στο εδώλιο αναμένεται να καθίσουν όσοι βουλευτές ή στελέχη της Χρυσής Αυγής παραπεμφθούν από το Συμβούλιο των Εφετών, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Μιχαλολιάκος, αρχηγός του κόμματος, και βουλευτές της Χ.Α., κατηγορούμενοι για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης, στην ίδια δίκη θα δικαστεί και ο Γιώργος Ρουπακιάς με τους συνεργούς του για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, καθώς η δικογραφία είναι ενιαία για τον φόνο Φύσσα και επιθέσεις και εγκληματικές ενέργειες χρυσαυγιτών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.