Οι Αδιάφθοροι δεν είδαν θυλάκους της Χ.Α. στην ΕΛ.ΑΣ.

xa_elas

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 18/07/2014)

Πενιχρά ευρήματα εντόπισε η έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας για τις διασυνδέσεις στελεχών της με το μόρφωμα. Από τους 321 ενστόλους που μπήκαν στο μικροσκόπιο, μόλις 10 σχετίστηκαν άμεσα με τους ναζιστές. Από δημοσιεύματα στον Τύπο, ωστόσο, προκύπτει πολύ μεγαλύτερος αριθμός.

Ερωτήματα γεννούν τα φτωχά αποτελέσματα της έρευνας της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τη διασύνδεση αστυνομικών με την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, το πόρισμα της οποίας δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2013. Ο αριθμός των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. που βρέθηκε ότι σχετίζονται με τη ναζιστική οργάνωση φαίνεται ελάχιστος ακόμα και μπροστά στα ήδη δημοσιευμένα στοιχεία από τις ημερήσιες ανακοινώσεις της αστυνομίας και τον Τύπο μετά τη δολοφονία Φύσσα, όπως προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησαν μέλη της πρωτοβουλίας δικηγόρων Jailgoldendawn.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε να διερευνά τη συνδρομή, ανοχή, συγκάλυψη ή υπόθαλψη αδικημάτων από αστυνομικούς, αλλά και την εκδήλωση, ανοχή και συγκάλυψη περιστατικών ρατσιστικής βίας. «Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας ότι είναι η ίδια η Ελληνική Αστυνομία που υλοποιεί μια επιχείρηση αυτοκάθαρσης, μέσα από τα δικά της θεσμικά όργανα, προκειμένου να εντοπίσει και να αποβάλει την ελάχιστη μειοψηφία των επίορκων, οι οποίοι δεν δίστασαν να θέσουν ένα αποκρουστικό ιδεολογικό προκάλυμμα στην παραβατική συμπεριφορά τους», δήλωσε στις 30 Οκτωβρίου ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξης, Νίκος Δένδιας, χαιρετίζοντας το πόρισμα.

Πρόκειται για μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο με αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε 104 Αστυνομικές Υπηρεσίες της Αττικής και της Περιφέρειας, ένα γραφείο της Χρυσής Αυγής, 46 οικίες, 30 οχήματα, 2 σκάφη και συνολικά σε 319 αστυνομικούς, 2 λιμενικούς και 12 ιδιώτες. Σε 22 περιπτώσεις εφαρμόστηκε η διαδικασία του αυτοφώρου και έτσι συνελήφθησαν 15 αστυνομικοί, ένας λιμενικός και 6 ιδιώτες. Τελικά, σύμφωνα με το πόρισμα, από τους 15 συλληφθέντες αστυνομικούς, οι 10 είχαν άμεση ή έμμεση διασύνδεση με εγκληματικές δράσεις της Χρυσής Αυγής. Μόνο 10 λοιπόν από τους 319 που ελέγχθηκαν. Με αυτά τα δεδομένα, το πόρισμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «δεν διαπιστώνονται συγκροτημένες ομάδες εν ενεργεία αστυνομικών που να επιδιώκουν κοινό εγκληματικό σκοπό και να τελούν μεταξύ τους σε τέτοια σχέση, ώστε να αισθάνονται έναντι αλλήλων ως ενιαία μονάδα».

«Το συμπέρασμα του πορίσματος για τον βαθμό διασύνδεσης αστυνομικών και Χρυσής Αυγής είναι σκανδαλωδώς ψευδές. Αν πιστέψουμε το πόρισμα, η διείσδυση της Χρυσής Αυγής στην ΕΛ.ΑΣ. ανέρχεται στο ποσοστό του 3,1%», αναφέρουν οι δικηγόροι της πρωτοβουλίας για την πολιτική αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος.

Επίθεση σε μικροπωλητές

Μόνο από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την περίοδο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, o αριθμός των αστυνομικών που προκύπτει ότι σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα, με πράξεις ή με παραλείψεις, με τη Χρυσή Αυγή υπερβαίνει κατά πολύ τους 10.

● Ανάμεσα στους αποσπασμένους αστυνομικούς σε βουλευτές της ναζιστικής οργάνωσης ξεχωρίζει η περίπτωση του Δημήτρη Μακρή που υπηρετούσε στον Κ. Μπαρμπαρούση και ο οποίος είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα με το ερώτημα της απόταξης από τον Σεπτέμβριο του 2012, για συμμετοχή στη χρυσαυγίτικη επίθεση εναντίον μικροπωλητών στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου. Ωστόσο, δεν είχε παραδώσει ούτε τα διακριτικά της αστυνομίας ούτε και το όπλο του. Ενα χρόνο αργότερα, ο αστυνομικός συνελήφθη ύστερα από έρευνα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Αγρίνιο για παράνομη κατοχή πυρομαχικών. Στις πρόσφατες εκλογές εξελέγη δημοτικός σύμβουλος της Χ.Α. στο Μεσολόγγι.

● Ακόμα, την 1.10.2013 σχηματίστηκε σε βάρος ανθυπαστυνόμου που είχε διατεθεί στον Γ. Γερμενή δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, παράνομη κατοχή όπλων και φυσιγγίων, καθώς και παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα. Στις 28-29.9.2013 συνελήφθησαν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα δύο αστυνομικοί στην Αττική, οι οποίοι ήταν στη φρουρά του Ν. Μιχαλολιάκου και ένας ακόμα στον Βόλο, ο οποίος ήταν στη φρουρά του Π. Ηλιόπουλου. Σε βάρος τους σχηματίστηκαν δικογραφίες για παράνομη κατοχή πυρομαχικών και άλλων αντικειμένων, τα οποία εμπίπτουν στη νομοθεσία περί όπλων, και διατάχθηκε ΕΔΕ.

● Την 1.10.2013 τέθηκε σε διαθεσιμότητα για παράνομη κατοχή πυρομαχικών αστυφύλακας ο οποίος είχε αποσπαστεί από την ΕΚΑΜ στη φρουρά του Στ. Μπούκουρα και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εργαζόταν και ως «πορτιέρης» σε νυχτερινό κέντρο στο Γκάζι. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, διατηρούσε στενούς δεσμούς με τη Χρυσή Αυγή, όπως και δύο ακόμα νεαροί αστυφύλακες της ΕΚΑΜ, με τους οποίους είχε φιλική σχέση.

Αυτοί οι δύο ήταν αποσπασμένοι στη φρουρά του Ν. Μιχαλολιάκου και του Ν. Μίχου («Καθημερινή», 2.10.2013).

Χάρισε το όπλο του

Τον Αύγουστο του 2013, αστυνομικός της φρουράς του Δ. Κουκούτση τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε σε βάρος του ΕΔΕ με το ερώτημα της απόταξης, διότι είχε παραδώσει το όπλο του στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, ο οποίος το κατείχε και το έφερε παράνομα.

● Στις 28.9.2013, την ημέρα δηλαδή που πραγματοποιήθηκαν 20 συλλήψεις βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής -ανάμεσά τους και των Ν. Μιχαλολιάκου και Γ. Λαγού που παραμένουν προφυλακισμένοι από τότε- συνελήφθησαν και δύο ένστολοι. Πρόκειται για τη Βενετία Ποπόρη, ανθυπαστυνόμο στη Διεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά, και για τον Ειδικό Φρουρό της ομάδας ΔΙΑΣ, Αθανάσιο Καρατζά. Στις 29.9.2013 συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη υπαρχιφύλακας και ο αδελφός του για παράνομη κατοχή οπλισμού, με πηγές της ΕΛ.ΑΣ. να διασπείρουν την πληροφορία ότι ο αστυνομικός σχετίζεται με τη Χρυσή Αυγή.

● Στις 27.9.2013 τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός ο οποίος εκπαίδευε χρυσαυγίτες στη Ρόδο σε πολεμικές τέχνες και χειρισμό ροπάλων, ενώ σε βάρος του διατάχθηκε ΕΔΕ.

● Τον Οκτώβριο του 2013 ελέγχθηκε για διασυνδέσεις με τη Χ.Α. και αστυνομικός σε Διεύθυνση της ΓΑΔΑ που έχει υπό την ευθύνη της το σκοπευτήριο της ΕΛ.ΑΣ. στο Μαρούσι.

● Στις 30.09.2013 συνελήφθη ο πρώην διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας του Αγίου Παντελεήμονα Θανάσης Σκάρας, στο σπίτι του οποίου βρέθηκε οπλοστάσιο καθώς και ιδιόγραφο σημείωμα με το ονοματεπώνυμό της προφυλακισμένης -πλέον- χρυσαυγίτισσας Θέμιδας Σκορδέλη, κατηγορούμενης για μαχαίρωμα Αφγανού πρόσφυγα στον Αγ. Παντελεήμονα.

● Στις 9.10.2009 ο Μοχάμεντ Καμράν έχασε τη ζωή του μετά την κακοποίηση και τα βασανιστήρια που υπέστη στο Α.Τ. Νίκαιας. Από τη διενέργεια Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης δεν αποδόθηκαν ευθύνες στους αστυνομικούς και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Νίκαιας μέχρι τον Ιούλιο του 2013 ήταν ο Δημήτρης Γιοβανίδης, ο οποίος κατονομάζεται σε ένορκη κατάθεση μάρτυρα ως πληροφοριοδότης του πυρήνα της Χρυσής Αυγής Νίκαιας.

● Στις 15.9.2013 οι χρυσαυγίτες προκαλούν επεισόδια στον Μελιγαλά. Υπό τους Κασιδιάρη, Παναγιώταρο και Παππά, προπηλακίζουν τον δήμαρχο Οιχαλίας συμμετέχοντες στην εκδήλωση. Στις 20.9.2013, κατά τη διάρκεια αντιφασιστικού συλλαλητηρίου στη Χαλκίδα, χρυσαυγίτες οπλισμένοι με ρόπαλα αφήνονται από τις τοπικές αστυνομικές Αρχές να δρουν ανενόχλητοι, όχι σε μακρινή απόσταση από την έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευβοίας και χωρίς να υπάρξει ενημέρωση του Αρχηγείου. Τελικά χρειάστηκε η επέμβαση αστυνομικού σώματος από την Αθήνα για να πραγματοποιηθεί έρευνα στα γραφεία της οργάνωσης και συλλήψεις.

Κοινή συνισταμένη των δύο γεγονότων, η πλημμελής αντιμετώπιση της δράσης της Χρυσής Αυγής από την αστυνομία. Λίγες μέρες μετά, στις 23.9.2013, υποχρεώθηκαν σε παραίτηση (επισήμως για προσωπικούς λόγους) ο γενικός επιθεωρητής ΕΛ.ΑΣ. Νοτίου Ελλάδος, Ιωάννης Δικόπουλος, και ο γενικός αστυνομικός διευθυντής ΕΛΑΣ Στερεάς Ελλάδας, Απόστολος Κασκάνης.

Σε διαθεσιμότητα

Παράλληλα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, μέχρι την ολοκλήρωση της ΕΔΕ, ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, Ευάγγελος Φλεβάρης, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας, Παρασκευάς Γάτος, ο Αξιωματικός Υπηρεσίας του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας και ο αστυνομικός–σκοπός της Αστυνομικής Διεύθυνσης, που εκτελούσε υπηρεσία το επίμαχο χρονικό διάστημα.

● Στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι άλλοι 8 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί απομακρύνονται από τις θέσεις τους, με το σκεπτικό «να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της έρευνας», η οποία ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες για την ύπαρξη «σταγονιδίων» σε διάφορες υπηρεσίες και κυρίως στις επίλεκτες μονάδες και στην Ασφάλεια. Ανάμεσα στους μετακινούμενους και ο επικεφαλής της διμοιρίας της ΥΑΤ (πρώην ΜΑΤ) στο Κερατσίνι, για την ανοχή την οποία επέδειξε το βράδυ της 18.09.2013, όταν χρυσαυγίτες στέκονταν δίπλα δίπλα με τους άνδρες των ΜΑΤ και επετίθεντο με πέτρες εναντίον των διαδηλωτών.

Διαβάστε ακόμα:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.