Ψάχνοντας τα κλειδιά: η ΕΛΑΣ κάτω από τα γραφεία των νεοναζί στη Νίκαια

(Κείμενο: Γιώργος Πίττας, Εργατική Αλληλεγγύη, 16/07/2014)

Όπως αποδεικνύεται από το άνοιγμα του κινητού του πυρηνάρχη της Χ.Α στη Νίκαια και προφυλακισμένου σήμερα Πατέλη, μαζί του στις 18/09/13, την επόμενη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, είχαν επικοινωνήσει δύο αστυνομικοί, οι οποίοι και κλήθηκαν από τις ανακρίτριες να απολογηθούν.

Η κατάθεση, ενός εκ των δύο, του αστυνομικού Μ.Δ που συμμετείχε στην «επιχείρηση» στα τοπικά γραφεία της Χ.Α Νίκαιας στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, είναι άκρως αποκαλυπτική για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΛ.ΑΣ και η δικαστική εξουσία αντιμετώπιζαν την Χ.Α., λίγες μόλις ώρες μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

«Πρωινές ώρες της 18/09, έπειτα από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα διατάχθηκα από την υπηρεσία μου να μεταβώ στην Υ.Α Πειραιά, μαζί με τον αστυνόμο B’ Δ.Θ προκειμένου να πάρουμε μέρος σε κατ’ οίκον έρευνες, χωρίς να γνωρίζουμε μέχρι εκείνη την ώρα τον τόπο στον οποίο θα λάμβαναν χώρα αυτές. Περί τις 8πμ φτάσαμε στην Υ.Α Πειραιά. Εκεί συναντήσαμε τον Αστυνομικό Διευθυντή Λ.Ι από τον οποίο και ενημερωθήκαμε ότι θα ενεργούσαμε κατ’ οίκον έρευνες στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης της Χ.Α στον Πειραιά και στη Νίκαια που μας γνωστοποίησε τα ονόματα και τα τηλέφωνα επικοινωνίας των υπεύθυνων των αντίστοιχων γραφείων…».

Διαβάζοντας την κατάθεση μέχρι αυτό το σημείο, δημιουργείται εύλογα η εντύπωση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια αιφνιδιαστική αστυνομική επιχείρηση που έχει στόχο να πιάσει στον ύπνο τους χρυσαυγίτες. Λίγο αργότερα στην κεντρική πλατεία της Νίκαιας οι αστυνομικοί της Υ.Α Πειραιά θα συναντηθούν με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης.

«Στην συνέχεια μεταβήκαμε έξωθεν της πολυκατοικίας, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Τ.Ο Νίκαιας, υπεύθυνος των οποίων ήταν ο Πατέλης Γεώργιος», συνεχίζει στην κατάθεσή του ο αστυνομικός. Το τι έγινε εκεί θα μπορούσε να αποτελέσει σκετς για την νέα ταινία των Μόντυ Πάιθονς:

“Ακολούθως ο αστυνόμος Β’ Δ.Θ ζήτησε από τον αστυνομικό διευθυντή Λ.Ι να καλέσει από το υπηρεσιακό του τηλέφωνο τον Πατέλη Γεώργιο, προκειμένου να έρθει στο σημείο με τα κλειδιά και να ξεκλειδώσει, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η έρευνα. Ο διευθυντής απάντησε ότι η μπαταρία του είναι εξασθενημένη και κατόπιν συνεννόησης έδωσα την προσωπική μου τηλεφωνική συσκευή στον αστυνόμο Β (Δ.Θ), προκειμένου να καλέσει με απόκρυψη του αριθμού μου τον Πατέλη”.

Στο “χώρο εργασίας”

“Λίγο μετά τις 10.00 ο αστυνόμος του τηλεφώνησε παρουσία της εισαγγελέως και του αστυνομικού διευθυντή και ο Πατέλης απάντησε στην κλήση. Του εξήγησε ότι πρέπει να έρθει στο σημείο που ήμασταν και να φέρει μαζί του τα κλειδιά προκειμένου να γίνει έρευνα του χώρου. Ο Πατέλης είπε ότι βρισκόταν στον χώρο εργασίας του στην οδό Μεσογείων και δεν μπορούσε να έρθει, θα ενημέρωνε όμως κάποιον από το κόμμα για να έρθει.

Ο αστυνόμος ενημέρωσε την κυρία εισαγγελέα και στην συνέχεια ξανακάλεσε τον Πατέλη, ο οποίος του είπε ότι για την έρευνα θα ερχόταν ο βουλευτής της Χ.Α Κούζηλος Νικόλαος. Ο αστυνόμος ενημέρωσε εκ νέου την κυρία εισαγγελέα και στην συνέχεια κάλεσε τον Πατέλη. Περιμέναμε όλοι μαζί στο σημείο μέχρι που ήρθε ο ανωτέρω βουλευτής. Ανεβήκαμε στον όροφο που στεγάζονται τα γραφεία αλλά ο κλειθροποιός δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα, καθώς αυτή ήταν ασφαλείας. Κατόπιν συνεννόησης ο βουλευτής είπε ότι θα μεταβεί σε κάποιο σπίτι μέλους της Χ.Α, όπου έχουν αντικλείδι των γραφείων και θα το φέρει.

Ο βουλευτής άργησε να έρθει, καθώς στο σπίτι του μέλους της Χ.Α στο οποίο πήγε να πάρει το αντικλείδι γινόταν κατ’ οίκον έρευνα από αστυνομικούς και του είπαν ότι θα του δώσουν τα κλειδιά όταν τελειώσει η έρευνα. Για όλες τις παραπάνω ενέργειες ενημερωνόταν η εισαγγελέας, η οποία ανέμενε στο σημείο. Τελικά, μεσημβρινές ώρες γύρισε πίσω με τα κλειδιά και παρουσία της εισαγγελέως διενεργήσαμε την έρευνα…”.

Δεν αντέχει σχολίων αυτή η περιγραφή. Αστυνομικοί της Ασφάλειας, αστυνομικοί της ΥΑΤ, εισαγγελείς, κλειθροποιοί – που αν ήταν κανένας καταυλισμός τσιγγάνων ή στέκι αναρχικών θα είχαν εισβάλλει από πόρτες, παράθυρα και καμινάδες – να περιμένουν επί ώρες κάτω από το γραφείο της Χ.Α πότε ο Πατέλης θα τελειώσει «την εργασία του» στα γραφεία της Χ.Α στην Μεσογείων και το πέρας της «επιχείρησης» να στηρίζεται στο πότε και εάν ο βουλευτής Κούζηλος θα δεήσει να φέρει το αντικλείδι….

Λίγες ώρες αργότερα στο Κερατσίνι και σε όλη την Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα έβγαιναν στο Κερατσίνι στο ξεκίνημα μιας βδομάδας αντιφασιστικής δράσης με κορύφωση την πορεία στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στις 26 Σεπτέμβρη για να βρουν σιγά σιγά οι Πατέληδες και οι Κούζηλοι τον δρόμο για την φυλακή, να κλείσει το ορμητήριο των ταγμάτων εφόδου στη Νίκαια. Διαφορετικά… Θα ψάχναμε ακόμα τον κλειδαρά.

Και δεύτερος αστυνομικός

Τα παραπάνω αποσπάσματα από την κατάθεση του αστυνομικού Μ.Δ αφορούν την κατηγορία που του απαγγέλθηκε για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, με την οποία κρίθηκε ότι δεν έχει σχέση, ύστερα από ανάκριση και έρευνα σπίτι του, με το σκεπτικό ότι οι κλήσεις του στο κινητό του Πατέλη αφορούσαν υπηρεσιακά καθήκοντα.

Όμως το κινητό του Μ.Δ δεν ήταν το μόνο κινητό αστυνομικού που βρέθηκε να έχει κάνει κλήση στο τηλέφωνο του Πατέλη. Στη 1 το μεσημέρι της 18/09/13, ο Πατέλης είχε συνομιλία με το κινητό του αστυνομικού Γ.Μ. Από το συγκεκριμένο κινητό βρέθηκαν άλλες δύο κλήσεις προς τον Πατέλη, που είχαν προηγηθεί της δολοφονίας Φύσσα, στις 23/08/13 και στις 07/09/13.

Όταν διατάχθηκε έρευνα κατ’ οίκον στο σπίτι του συγκεκριμένου αστυνομικού βρέθηκε ότι «δεν διαμένει και ουδέποτε διέμεινε» στην διεύθυνση που είχε δώσει στο κέντρο της Αθήνας. Αργότερα, σε έρευνα που έγινε στην κατοικία του σε άλλη συνοικία, βρέθηκαν πυροβόλα όπλα και διαφόρων ειδών σφαίρες. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το κινητό ήταν στο όνομά του επειδή είναι πρόεδρος κάποιου συνεταιρισμού αστυνομικών, αλλά το έχει χρεωμένο ένας άλλος αστυνομικός, που αυτός τελικά μίλαγε τηλεφωνικά με τον Πατέλη…

3 thoughts on “Ψάχνοντας τα κλειδιά: η ΕΛΑΣ κάτω από τα γραφεία των νεοναζί στη Νίκαια

  1. Συγνώμη για το σχολαστικισμό, αλλά η έκφραση “Δεν αντέχει σχολίων” δεν είναι ελληνικά.
    Το “αντέχω” δεν συντάσσεται με γενική· δεν λέμε ποτέ “αντέχω ζέστης”, “αντέχω της απουσίας σου”.
    Θα μπορούσατε να πείτε “Δεν αντέχει σε σχολιασμό”.

    • Δεκτό το σχόλιο, αλλά αναδημοσιεύοντας δεν μπορούμε να αλλάζουμε ένα άρθρο. Όχι μόνο σε θέματα γραμματικής/συντακτικού, αλλά – το κυριότερο – σε θέματα ουσίας.

  2. Pingback: Οι Αδιάφθοροι δεν είδαν θυλάκους της Χ.Α. στην ΕΛ.ΑΣ. | JailGoldenDawn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.