Ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας ο χρυσαυγίτης Αποστολόπουλος

(Εισαγωγικό κείμενο: Γιώργος Τσιάκαλος)

Η απόπειρα ναζιστικής τρομοκρατίας στο Παλαιό Φάληρο τερματίστηκε: Δέκα χρόνια φυλακή χωρίς αναστολή στον Χρυσαυγίτη που μαχαίρωσε τον 17χρονο μαθητή.

Ένοχο για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με ενδεχόμενο δόλο (και όχι απλώς για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όπως είχε ζητήσει η εισαγγελέας) έκρινε κατά πλειοψηφία (5-2) το μεικτό ορκωτό δικαστήριο τον Γιώργο Αποστολόπουλο, επιβάλλοντάς του την ποινή της κάθειρξης δέκα ετών και επιπλέον έξι μηνών. Το δικαστήριο αναγνώρισε στον δράστη της επίθεσης σε βάρος του 17χρονου μαθητή του 3ου Λυκείου Παλαιού Φαλήρου, δυο ελαφρυντικά, αυτό του πρότερου έντιμου βίου, και της μετεφηβικής ηλικίας. Έτσι, του επέβαλε τη μικρότερη δυνατή ποινή για απόπειρα ανθρωποκτονίας, αυτή των 10 ετών κάθειρξης, συν 6 μήνες συνολικά για οπλοχρησία και οπλοκατοχή. Το δικαστήριο έκρινε ότι η έφεση του δεν μπορεί να έχει αναστέλλουσα δύναμη και έτσι ο 23χρονος θα οδηγηθεί στις φυλακές.

Το πιο πιθανόν είναι ότι θα υπάρχει συνέχεια και η συνεργός -όπως αποδείχτηκε στην ακροαματική διαδικασία- του Αποστολόπουλου θα οδηγηθεί επίσης στη δικαιοσύνη.

————————————

Ακολουθεί ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ:

Την ενοχή του 23χρονου κατηγορουμένου φερόμενου ως χρυσαυγίτη Γιώργου Αποστολόπουλου για την επίθεση σε βάρος μαθητή, έξω από το σχολείο του στο Παλαιό Φάληρο, τον Ιανουάριο του 2013, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Το δικαστήριο επέβαλε τη μικρότερη δυνατή ποινή των 10 ετών κάθειρξης, συν 6 μήνες για οπλοχρησία και οπλοκατοχή. Τα μέλη δεν έδωσαν ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Αυτό σημαίνει ότι ο Αποστολόπουλος οδηγείται στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του.

Στο άκουσμα της απόφασης η μητέρα του κατηγορουμένου ξέσπασε σε λυγμούς όπως λίγο αργότερα και η κοπέλα του.

Η εισαγγελική λειτουργός είχε ζητήσει από τους δικαστές του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου να κηρύξουν ένοχο τον κατηγορούμενο για την κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και όχι για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο όπως έχει εισαχθεί κατά το παραπεμπτικό βούλευμα.

Σημειώνεται ότι η δικογραφία περιλαμβάνεται σε αυτές που ερευνούν οι εφέτες ανακρίτριες Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου για εγκληματική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής, αν και ο ίδιος ο κατηγορούμενος αρνείται κάθε σχέση του με το συγκεκριμένο κόμμα.

Κατά την εισαγγελέα κ. Κοσμά, «εάν ο κατηγορούμενος ήθελε να σκοτώσει τον ανήλικο μαθητή θα τον χτύπαγε στη πλάτη, την καρδιά ή την κοιλιά. Θα έπρεπε να είχε οργανώσει διαφορετικά την επίθεσή του για να έχει εξασφαλισμένο αποτέλεσμα».

Τόνισε επίσης πως το βαρύ χτύπημα στο λαιμό που είχε δεχθεί ο μαθητής «ήταν επικίνδυνο μεν αλλά απείχε από την καρωτίδα. Δεν υπήρχε τρώση και δεν θα μπορούσε να επιφέρει το θάνατο».

Σύμφωνα με την εισήγηση της εισαγγελέως στην πράξη του κατηγορουμένου «δεν υπήρχε ενδεχόμενος δόλος καθώς στόχος του ήταν το πρόσωπο του θύματος».

Η εισαγγελέας χαρακτήρισε «προδήλως αναληθή» τον υπερασπιστικό ισχυρισμό του κατηγορούμενου ότι βρισκόταν σε άμυνα καθώς το θύμα είχε πάρει μία πέτρα για να τον χτυπήσει: «Είναι άξιο απορίας» τόνισε η κ. Κοσμά «γιατί ο μαθητής δεν αμύνθηκε με την πέτρα που υποτίθεται ότι κρατούσε, ενώ στην πραγματικότητα ο δράστης τον έσφαζε. Θα πρέπει να είχε ακινητοποιηθεί και να βρισκόταν υπό την απόλυτη εξουσία του».

Η Εισαγγελία θα αναζητήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και της νεαρής φίλης του Αποστολόπουλου.

Με απόφαση του το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο διέταξε την αποστολή του φακέλου της δικογραφίας για τον σοβαρό τραυματισμό του μαθητή, στην Εισαγγελία με την εντολή να ερευνηθεί ενδεχόμενη ποινική εμπλοκή της φίλης του καταδικασθέντος 23χρονου και συμμαθήτριας του θύματος.

Οι δικαστές έλαβαν την συγκεκριμένη απόφαση καθώς από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου του 23χρονου προέκυψαν στοιχεία , που περιλαμβάνονται στην δικογραφία, από μηνύματα που αντάλλαξε το ζευγάρι πριν το περιστατικό, τα οποία κρίθηκε ότι πρέπει να ερευνηθούν όσον αφορά τον ρόλο της μαθήτριας στην όλη υπόθεση.

Το δικαστήριο είχε προχωρήσει σε διαχωρισμό της υπόθεσης για τον δεύτερο κατηγορούμενο, συναυτουργό στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του μαθητή, καθώς κατά τον χρόνο τέλεσης του αδικήματος, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2013, ήταν ανήλικος. Έτσι η δικογραφία ως προς αυτόν παραπέμφθηκε στο αρμόδιο δικαστήριο ανηλίκων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.