Δελτίο τύπου της πρωτοβουλίας JailGoldenDawn – 03/06/2014

“Πριν από οκτώ μήνες, αμέσως μετά τη σύλληψη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, είχαμε θέσει ως στόχο να είναι το αντιφασιστικό κίνημα Πολιτική Αγωγή στη δίκη της ναζιστικής συμμορίας. Για το σκοπό αυτό, συστήσαμε την πρωτοβουλία δικηγόρων JailGoldenDawn (“Φυλακίστε τη Χρυσή Αυγή”), με τρεις διακηρυγμένους στόχους: α. κανένα θύμα της Χρυσής Αυγής να μην μείνει ανυπεράσπιστο, β. κανένα έγκλημα φασιστικής βίας να μη μείνει ατιμώρητο και γ. η ποινική δίωξη να φτάσει όσο πιο “βαθιά” και “ψηλά” χρειάζεται.

Σήμερα, μπορούμε πλέον και δημόσια να ανακοινώσουμε ότι η πρωτοβουλία μας θα είναι πολιτική αγωγή στην επικείμενη δίκη της Χρυσής Αυγής. Το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα, που ανάγκασε την κυβέρνηση να κινηθεί κατά των νεοναζί μετά από μια μακρά περίοδο συγκάλυψης και συνενοχής, θα είναι έτσι παρόν και στην ποινική δίκη των ηγετικών στελεχών και μελών της. Βαθιά πεποίθησή μας, σχηματισμένη μέσα από πολύχρονη εμπειρία και συμμετοχή σε σχετικές δίκες, είναι ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής αποτελεί την επιτομή της εγκληματικής οργάνωσης.

Σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζει η ναζιστική συμμορία, το μεγαλύτερο πρόβλημα της ποινικής δίωξης κατά των στελεχών της δεν είναι η ανυπαρξία στοιχείων: τουναντίον, εκατοντάδες υποθέσεις – και πολλές πλέον δικαστικές αποφάσεις – στοιχειοθετούν ακλόνητα την ενοχή των ηγετών της εγκληματικής οργάνωσης. Το μεγαλύτερο “πρόβλημα” έγκειται στο γεγονός ότι η απαιτούμενη εμβάθυνση της δίωξης της Χρυσής Αυγής αποκαλύπτει τις βαθιές παρακρατικές ρίζες του ναζιστικού μορφώματος, ιδίως στην αστυνομία, τον στρατό και στα ψηλά πατώματα της ίδιας της κυβέρνησης Σαμαρά.

Αυτές τις διασυνδέσεις σκοπεύουμε να αναδείξουμε στην εξέλιξη της ποινικής δίωξης. Για να τιμωρηθούν παραδειγματικά όχι μόνο οι νεοναζί δολοφόνοι, αλλά και οι συνεργάτες τους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται”.

Αθήνα, 03/06/2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.