Δίκη χρυσαυγίτη Αποστολόπουλου για το μαχαίρωμα μαθητή στο Π. Φάληρο – 4η μέρα

(Κείμενο: Γιάννης Κοντός, HitandRun)

Με τις καταθέσεις τεσσάρων μαρτύρων, δύο της πολιτικής αγωγής και δύο της υπεράσπισης συνεχίστηκε σήμερα η δίκη Αποστολόπουλου, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση εναντίον του μαθητή λυκείου Φ.Δ. στις 28 Ιανουαρίου 2013 στο Παλαιό Φάληρο.

Συγκεκριμένα κατέθεσαν η διευθύντρια του λυκείου, όπου φοιτούσε το θύμα της δολοφονικής ενέργειας, καθώς κι ένας συμμαθητής του, ενώ από την πλευρά της υπεράσπισης η Α.Κ., με την οποία διατηρούσε ερωτική σχέση ο Αποστολόπουλος κατά την περίοδο εκείνη, κι ο συνταξιούχος, πλέον, τότε καθηγητής φυσικής αγωγής στο σχολείο. Η κατάθεση του τελευταίου έδωσε μια νότα ιλαρότητας σε μια, κατά τα άλλα, εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση.

Ατάραχη και χωρίς να εκφράσει ούτε ίχνος συμπάθειας προς το θύμα της δολοφονικής ενέδρας Φ.Δ., παρά μόνο όταν ρωτήθηκε σχετικά από έναν εκ των τακτικών δικαστών, οπότε και δήλωσε ότι «λυπήθηκε», και πως τα πράγματα «δεν έγιναν, όπως τα περιμέναμε» η Α.Κ. επιχείρησε όχι απλώς να αντιστρέψει την πραγματικότητα, αλλά και, ξεκάθαρα, να την αλλοιώσει. Ισχυρίστηκε, λοιπόν, ότι στην 3η Γυμνασίου είχαν με το θύμα «σχέση μιας εβδομάδας» και πως την ενοχλούσε, γιατί τον απέρριψε. Αυτές οι «ενοχλήσεις» «έγιναν πιο έντονες, όταν ξεκινήσαμε τη σχέση με τον Αποστολόπουλο. Με αποκαλούσε πουτάνα και πόρνη, είχα γίνει ο περίγελως του σχολείου. Είχα ζητήσει από τον Αποστολόπουλο να του πει να σταματήσει», υποστήριξε. Στην παρατήρηση της προέδρου ότι δεν την τιμά το γεγονός πως ζήτησε από τον Αποστολόπουλο να μεσολαβήσει, αντί να το κάνει ή ίδια ή μέσω των γονιών της, απάντησε ότι «ίσως από αγόρι προς αγόρι να ήταν καλύτερα, θεωρούσα απλώς πως θα του μιλούσε».

Σχετικά με τη δολοφονική ενέδρα: «Ο Αποστολόπουλος έκανε κυκλικές κινήσεις, τον χτύπησε στο πρόσωπο, για να αμυνθεί. Ο Φ.Δ. πήγε να του ρίξει πέτρα. Εκείνος είδε την πέτρα και τρομοκρατήθηκε. Μου είπε ότι είχε κάποια τραύματα». Δεν τα είδε, ωστόσο, γιατί δεν κοίταξε… Όλες οι καταγεγραμμένες στιχομυθίες μέσω sms μεταξύ της ίδιας και του Αποστολόπουλου, που αποτελούν μέρος της δικογραφίας και υποδηλώνουν την προπαρασκευή της δολοφονικής ενέδρας, θεωρεί ότι είναι ψέματα και πως ό,τι της έλεγε ο Αποστολόπουλος ήταν για να «φανεί» στα μάτια της, για να της κάνει εντύπωση. Απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέως γιατί χαρακτήρισε τον Φ.Δ. οξύθυμο, ισχυρίστηκε ότι «αυθαδίαζε στους καθηγητές, πρωτοστατούσε σε καταλήψεις, είχε πρόβλημα με τις απουσίες, συμμετείχε σε επεισόδια του Παναθηναϊκού, πετούσε πέτρες και μολότοφ», ενώ είχε, δήθεν, απειλήσει πως θα σκοτώσει τον Αποστολόπουλο, γεγονός που σχεδόν αμέσως το αναίρεσε, διευκρινίζοντας ότι αναφερόταν γενικά στους φασίστες. Με τον Αποστολόπουλο τη συνδέει σχέση «παθιασμένη», ενώ δήλωσε πως σκόπευαν να παντρευτούν. «Δεν ανήκει στη Χ.Α., ούτε κι εγώ», πρόσθεσε, «είχε απλώς αφήσει τα στοιχεία του στη Χ.Α., γιατί δίνουν δουλειές». Σε ό,τι αφορά την επίμαχη μπλούζα της «Ελληνικής Νεολαίας», την οποία είχε φορέσει, ισχυρίστηκε ότι δε θεωρούσε πως «θα μπορούσε να σημαίνει κάτι» κι ότι την είχε πάρει από «κοπέλες που τις μοίραζαν στη Νέα Σμύρνη». Υποστήριξε, τέλος, πως ποτέ δεν είχε επισκεφτεί το σπίτι του Φ.Δ. Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης της Α.Κ., ο συνήγορος πολιτικής αγωγής επανέλαβε την πρόθεσή του να ζητήσει την παραπομπή της για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ακολούθησε η κατάθεση του συμμαθητή του Φ.Δ. Περιγράφοντάς τον ως «κανονικό, καλό παιδί και μαθητή», διευκρίνισε πόσο σοκαρίστηκε όταν τον είδε «με πολλά αίματα στο πρόσωπο και το λαιμό». Όσον αφορά τα σχόλια του ίδιου κι άλλων συμμαθητών της στην Α.Κ., με αφορμή τη σχέση της με τον χρυσαυγίτη Αποστολόπουλο, στόχος τους ήταν «να προστατέψουμε την συμμαθήτριά μας από κάποιον που θα μπορούσε να την οδηγήσει σε πράγματα που δε θέλαμε». Την επιμονή του Φ.Δ. να προσπαθεί να την «νουθετήσει» την αξιολόγησε ως προϊόν αλτρουιστικής διάθεσης. «Φέρθηκε πολύ πιο αλτρουιστικά, πιο ανθρωπιστικά από τους υπόλοιπους», πρόσθεσε. Όσο για τον ίδιο: «Φοβάμαι αυτές τις ομάδες και στην καθημερινότητα κι από τη δημοσιότητα που έχουν πάρει διάφορα περιστατικά. Είναι επιθετικές ομάδες ρατσιστικής βίας, ρατσιστικής ιδεολογίας μίσους. Η Α.Κ. δεν ήθελε ν’ ακούσει. Σταματήσαμε να μιλάμε για ένα διάστημα». Σε ερώτηση του πάντοτε προκλητικού συνηγόρου υπεράσπισης γιατί δεν κατέθεσε κάποιος από τους καθηγητές απάντησε ότι «μου φαίνεται πολύ λογικό να φοβούνται κι αυτοί αυτές τις εγκληματικές ομάδες». Κατέθεσε, τέλος, πως κι ο ίδιος υπήρξε αποδέκτης ενός απειλητικού, «γερακίσιου» βλέμματος του Αποστολόπουλου, ο οποίος προηγουμένως είχε «αγριοκοιτάξει παρατεταμένα» τον Φ.Δ. στο παρκάκι απέναντι από το σχολείο.

Περιγράφοντας κι εκείνη τον Φ.Δ. ως άνθρωπο «πολύ χαμηλών τόνων», η διευθύντρια του σχολείου έδωσε μια κατάθεση σαφή και μη επιδεχόμενη παρερμηνειών. «Ξέρω ποιοι είναι, φορούσαν κουκούλα, δε θέλω να σας πω, κυρία», ήταν τα πρώτα λόγια του θύματος προς την ίδια, ενώ τον μετέφερε με το αμάξι της στο Ιατρικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου. Δήλωσε ότι δεν είχε αντιληφθεί προηγούμενες αντεγκλήσεις ανάμεσα σε μαθητές του σχολείου της κι απειλές από τον Αποστολόπουλο, παρά μόνο μετά τη δολοφονική ενέδρα. Δεν είχε, επίσης, αντιληφθεί πως ο Αποστολόπουλος, αν και εξωσχολικός, μπαινόβγαινε στο σχολείο. Η μόνη προηγούμενη επικοινωνία με την οικογένεια της Α.Κ. ήταν περί τα τέλη Οκτώβρη/ αρχές Νοέμβρη του 2012, όταν την ρωτούσαν μήπως η κόρη τους «είχε μπλέξει με τη Χ.Α.» και της ζητούσαν να την προσέχει. Το ίδιο το 15μελές της ζήτησε να οργανωθεί συζήτηση για το γεγονός και να παραβρεθούν στο δικαστήριο, για να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στον παθόντα. Ουδέποτε τους «παρότρυνε» η ίδια, όπως ψευδώς της καταμαρτυρεί η υπεράσπιση. «Κουβεντιάζουμε με τα παιδιά, αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα με παιδαγωγικό τρόπο. Βλέπω 16χρονα, όχι τον Μιχαλολιάκο. Για μας αυτό το πράγμα λειτούργησε σαν “καμπανάκι”. Ήταν υποχρέωσή μας να συμπαρασταθούμε στη μητέρα του θύματος και να διώξουμε το φόβο από τα παιδιά. Υπήρχε πλήρης ατιμωρησία των δραστών τέτοιων επιθέσεων. Παίρνουμε ένα μαχαίρι και καθαρίζουμε, δηλαδή;», αναρωτήθηκε. Σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης για τα πολιτικά της φρονήματα αρνήθηκε να απαντήσει, ενώ, όταν η εισαγγελέας παρατήρησε ότι ο Φ.Δ. είναι Έλληνας, την αποστόμωσε λέγοντας «κι ο Φύσσας Έλληνας ήταν. Για μένα αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα». Η αναγραφή ναζιστικών συνθημάτων στο σχολείο δεν ήταν ασύνηθες φαινόμενο. «7:30 το πρωί έσβηνα τα συνθήματα με πινέλο», δήλωσε.

Η κατάθεση του συνταξιούχου πλέον τότε γυμναστή του σχολείου έδωσε μια νότα ιλαρότητας στη διαδικασία. Αυτοπαρουσιαζόμενος ως θύμα «σκευωρίας 6-7 ατόμων», ανάμεσά στα οποία, κατά τον ίδιο, κι η διευθύντρια, ισχυρίστηκε ότι η σχέση του με τον Αποστολόπουλο ήταν «θεολογική», πως «του είχα προτείνει, σαν φίλος, να πάμε στο Άγιο Όρος», ότι «στο σχολείο μπαινόβγαινε όποιος ήθελε και γινόταν χαμός από τη χρήση ναρκωτικών», πως «όλοι αυτοί που με κατηγορούν για αλκοολικό, φασίστα, ότι δεν ξέρω από γυμναστική, ότι ακούω λαϊκά, δε με ξέρουν», πως βοηθούσε «την κοπέλα να μπει στη Γυμναστική Ακαδημία». Η Ε.Δ.Ε. που ασκήθηκε σε βάρος του κατέληξε στην απαλλαγή του κι η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. Το «κερασάκι» είναι, πάντως, ότι έστελνε όχι μόνο τον Αποστολόπουλο, αλλά κι άλλους μαθητές για θελήματα, όπως να του πάρουν τσιγάρα! Το απαράδεκτο αυτό γεγονός του το επεσήμανε, οργισμένος, ένας εκ των τακτικών δικαστών. Να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της διαδικασίας η έδρα απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης για εξέταση του Χατζηπαυλίδη ως μάρτυρα και δεν έδωσε απάντηση στο αίτημα για κλήτευση της μητέρας του Αποστολόπουλου. Ο συνήγορος υπεράσπισης προτίθεται να υποβάλει αίτημα απόλυτης ακυρότητας της διαδικασίας, γιατί θεωρεί ότι έτσι παραβιάζονται τα δικαιώματα του κατηγορούμενου. Η δίκη συνεχίζεται την Τετάρτη 14 Μαΐου στο Πρωτοδικείο (Δέγλερη), αίθουσα 2, 9π.μ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.