Ενημέρωση για τη δίκη Λουκμάν – ημέρα 8η και τελευταία

(Κείμενο: Γιώργος Πίττας, Εργατική Αλληλεγγύη)

Mε ικανοποίηση υποδέχτηκαν οι γονείς του Λουκμάν και οι δεκάδες συμπαραστάτες που βρίσκονταν στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου την ομόφωνη απόφαση δικαστών και ενόρκων να καταδικάσουν σε ισόβια κάθειρξη και 32 μήνες, χωρίς ελαφρυντικά τον Χ. Λιακόπουλου και του Δ. Στεργιόπουλου, τους δύο χρυσαυγίτες δολοφόνους του Σαχζάτ Λουκμάν.

Η 8η και τελευταία μέρα εκδίκασης της υπόθεσης κύλησε με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του Λιακόπουλου και του Στεργιόπουλου, με τους δικηγόρους του δεύτερου να προσπαθούν να φορτώσουν όλο το έγκλημα στον πρώτο κατηγορούμενο, ο οποίος κάποιες στιγμές έβαλε και τα κλάματα.

Ακολούθησε η πρόταση της εισαγγελέα, ισόβια για την ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία και 32 μήνες για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης και των δύο δραστών ζήτησαν να ισχύσουν τα ελαφρυντικά του «πρότερου έντιμου βίου» και της μεταμέλειας. Μετά την αρνητική πρόταση της εισαγγελέα που τόνισε ότι οι δράστες όχι μόνο δεν έδειξαν καμιά μετάνοια, αλλά αμέσως μετά την πράξη τους εγκατέλειψαν το θύμα αιμόφυρτο, ένορκοι και δικαστές αποφάσισαν ξανά ομόφωνα να μην υπάρξουν ελαφρυντικά για τους δύο δράστες.

Οσον αφορά την «ειλικρινή μεταμέλειά» τους, θυμίζουμε εδώ ότι οι δύο δράστες στην απολογία τους στο δικαστήριο, όψιμα και διαστρέφοντας τις αρχικές τους καταθέσεις, κατηγόρησαν το νεκρό ότι αυτός τους επιτέθηκε και αυτοί κατά λάθος τον μαχαίρωσαν. Και όσον αφορά στον πρότερο «έντιμο βίο» και των δύο, η χρησιμοποιημένη συλλογή μαχαιριών «πεταλούδα» που βρέθηκαν στο σπίτι και των δύο, ακονισμένα ώστε να γίνει δίκοπο μαχαίρι του Λιακόπουλου, αλλά και οι ταυτότητες που βρέθηκαν στα σπίτια τους -ενός μετανάστη στο σπίτι του Λιακόπουλου και ενός Έλληνα (που είχε δηλώσει και κλοπή μοτοσικλέτας στη Νέα Σμύρνη) σπίτι του Στεργιόπουλου- μάλλον δεν βοήθησαν τον ισχυρισμό τους.

Όταν εκ μέρους των συνηγόρων υπεράσπισης της πολιτικής αγωγής ο Τάκης Ζώτος ανέφερε το ζήτημα της επιβαρυντικής περίστασης του ρατσιστικού κινήτρου -σημειώνουμε εδώ ότι η εισαγγελέας στην πρότασή της ρητά χαρακτήρισε σαν μοναδικό κίνητρο της άγριας δολοφονίας την διαφορετικότητα – η πρόεδρος του Δικαστηρίου παρέπεμψε στο αιτιολογικό της απόφασης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην δήλωσή του ο Θανάσης Καμπαγιάννης, ο ένας εκ των τριών συνηγόρων (του Τάκη Ζώτου και του Κώστα Παπαδάκη που απουσίαζε δυστυχώς στην κηδεία του πατέρα του) «η υπόθεση αυτή που εισάχθηκε στο δικαστήριο από τις διωκτικές και δικαστικές αρχές ως ένα τυχαίο περιστατικό, ένας διαπληκτισμός δι’ ασήμαντον αφορμή, αποκαλύφθηκε στο ακροατήριο ως αυτό που πραγματικά ήταν: ένα προμελετημένο εν ψυχρώ ρατσιστικό έγκλημα από δύο μαχαιροβγάλτες συνδεδεμένους με τη νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Κόλαφος

Η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου στην αγόρευσή της ανέδειξε τον ρατσιστικό χαρακτήρα του εγκλήματος. Η παραδοχή αυτή είναι κόλαφος για την ΕΛΑΣ, που δεν διερεύνησε ποτέ το ρατσιστικό κίνητρο, αλλά και για τον πολιτικό της προϊστάμενο, τον Υπουργο ΠΡΟΠΟ Νίκο Δένδια. Είναι κόλαφος για την ίδια την κυβέρνηση, που αν είχε πράξει τα στοιχειώδη μετά τη δολοφονία Λουκμάν τον Γενάρη του 2013, τότε το πιθανότερο είναι ότι σήμερα ο Παύλος Φύσσας θα ήταν ζωντανός.

Το αίτημα της οικογένειας Λουκμάν για δικαιοσύνη εξακολουθεί να είναι ενεργό. Ζητάμε την καταδίκη όχι μόνο των φυσικών, αλλά και των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας Λουκμάν. Οι εκπαιδευτές των ταγμάτων εφόδου, οι Κασιδιάρηδες και οι Παναγιώταροι, δεν μπορούν να υποδύονται τους γραβατοφορεμένους πολιτικούς που ζητάνε την ψήφο μας. Μετά και τη σημερινή απόφαση, αποδεικνύεται ότι η θέση τους είναι στη φυλακή».


“Σύμβολο του κινήματος”

Στο τέλος της δίκης, αλλά και νωρίτερα, μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και της Πακιστανικής Κοινότητας, αντιφασίστες και αντιφασίστριες άνοιξαν πανώ με το σύνθημα «χρυσαυγίτες δολοφόνοι, μπαλτάκοι συνένοχοι» και έδωσαν συνέντευξη στον ελληνικό αλλά και τον ξένο τύπο που ανέμενε με ενδιαφέρον την απόφαση. Εκεί έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

«Το σημαντικό σε αυτήν την απόφαση είναι ότι ήταν ομόφωνη, δεν μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη ποινή από αυτήν που επέβαλλε το δικαστήριο. Ισόβια, ομόφωνα, χωρίς ελαφρυντικά. Αυτό από μόνο του δείχνει την σοβαρή αποδοκιμασία του δικαστηρίου στο έγκλημα των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν. Το δικαστήριο πείστηκε ότι όλοι οι ισχυρισμοί και η προσπάθεια των κατηγορούμενων να σπιλώσουν τον Λουκμάν, να πούνε ότι αυτοί δέχτηκαν την επίθεση, απορρίφθηκαν όλοι. Αυτό που έγινε δεκτό είδικά με την αγόρευση της εισαγγελέος ήταν ότι το μόνο κίνητρο που είχαν οι δολοφόνοι ήταν το ρατσιστικό κίνητρο και κανένα άλλο.

Δεύτερο σημαντικό σημείο είναι ότι αυτή η απόφαση δεν θα μπορούσε να υπάρχει αν τόσος πολύς κόσμος, για τόσο πολύ καιρό δεν έκαναν τον Λουκμάν σύμβολο του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος. Χωρίς τη βοήθεια όλων αυτών των ανθρώπων θα είχε μείνει ένα από τα σκοτεινά ρατσιστικά εγκλήματα. Μόνο χάρη στην κινητοποίηση των δεκάδων χιλιάδων αντιρατσιστών στην Ελλάδα έγινε δυνατή η τιμωρία αυτού του εγκλήματος, βρήκε το δικαστήριο τη δύναμη να καταδικάσει τους δολοφόνους και να αναγνωρίσει το κίνητρο γιατί το έκαναν.

Αυτό που απομένει σαν ένας αστερίσκος είναι, για να έχει τη δυνατότητα η πολιτική αγωγή σε κάθε περίπτωση ρατσιστικού εγκλήματος να μπορεί να το αναδεικνύει, είναι να γίνει τροποποίηση του νόμου τώρα ώστε το ρατσιστικό κίνητρο να διερευνάται μαζί με την πράξη και όχι μετά την πράξη, ως επιβαρυντική περίσταση στην ποινή. Από την αρχή θα πρέπει να υπάρχει διερεύνηση αυτού του κινήτρου ώστε να μπορούν όλες οι υποθέσεις ρατσιστικής βίας να φτάνουν στην δικαιοσύνη.

Είναι σημαντικό, είναι η πρώτη μεγάλη δίκη όπου τιμωρήθηκε ένα ρατσιστικό έγκλημα με την ποινή που του αναλογούσε και αυτό δείχνει ότι ο φόβος μπορεί να περάσει από την άλλη μεριά, να μην είναι μόνο ο φόβος των μεταναστών και των ανάλογων κοινωνικών ομάδων. Να περάσει και στην πλευρά όλων των επίδοξων δραστών ρατσιστικών εγκλημάτων.

Ερευνάται και συνεχίζει να διερευνάται η συμμετοχή των συγκεκριμένων δολοφόνων στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Αυτή η κατηγορία παραμένει, είναι ενεργή, είναι εδώ και σαν πολιτική αγωγή θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να την αναδείξουμε, γιατί είναι ορατή, υπάρχει αυτή η σύνδεση. Η πολιτική αγωγή αυτής της δίκης, η ΚΕΕΡΦΑ και όλο το αντιφασιστικό κίνημα επιδιώκουν να είναι ως πολιτική αγωγή και στην δίκη της Χρυσής Αυγής».

Τάκης Ζώτος, συνήγορος πολιτικής αγωγής


«Σήμερα δικαιωθήκαμε. Ξεκίνησα από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, από το Πακιστάν, με την ελπίδα ότι θα έχω δικαιοσύνη. Και σήμερα, έχω δικαιοσύνη. Θέλω να ευχαριστήσω κάθε Έλληνα και την δικαιοσύνη που μας δικαίωσε».

Χαντίμ Χουσεϊν, πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν

«Με αυτήν την απόφαση πήραμε κουράγιο. Αλλά το παιδί μου δεν μπορεί να έρθει πίσω. Κανείς δεν μπορεί να μου δώσει πίσω το παιδί μου. Αυτό που μετράει είναι καμιά άλλη μάνα να μην θρηνήσει το παιδί της. Η σημερινή απόφαση έχει το νόημα να μην ξαναγίνουν τέτοια πράγματα».

Σουκράν Μπίμπι, μητέρα Σαχζάτ Λουκμάν

«Σήμερα με την απόφαση του δικαστηρίου δικαιωθήκαμε. Πήραμε ένα μήνυμα ελπίδας. Ένα ιστορικό μήνυμα ελπίδας, που όμως έπρεπε να είχε έρθει τρία χρόνια πριν. Είναι μια καλή απόφαση γιατί πιστεύουμε ότι την επόμενη φορά, ο όποιος ρατσιστής ή χρυσαυγίτης θα έχει αυτήν την απόφαση στο μυαλό του.

Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι από σήμερα αυτό το μήνυμα θα φτάσει σε όλους, ότι υπάρχει νόμος και ποινές για τους χρυσαυγίτες που κάθε μέρα έκαναν επιθέσεις γιατί θεώρησαν ότι δεν θα έχουν καμιά σύλληψη, καμιά ποινή, καμιά τιμωρία. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ελληνική δικαιοσύνη γιατί σήμερα έδειξε δικαιοσύνη και κάθε έλληνα που βρέθηκε δίπλα μας σε αυτό το πολύ άσχημο καιρό, ειδικά την ΚΕΕΡΦΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΕΚ. Θα μπορούσαν να έχουν ληφθεί μέτρα και αποφάσεις για να μην φτάσουμε να έχουν χτυπηθεί εκατοντάδες άνθρωποι, να μην έχουμε δολοφονίες από την Χρυσή Αυγή».

Τζαβέντ Ασλάμ, επικεφαλής Πακιστανικής Κοινότητας

«Η καταδίκη των χρυσαυγιτών δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν σε ισόβια κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικά ανοίγει διάπλατα το δρόμο για να μπεί φυλακή ο εκπαιδευτής των ταγμάτων εφόδου Κασιδιάρης.Η απόφαση καταδεικνύει τις ευθύνες της ΕΛΑΣ και του Δένδια στη συγκάλυψη των ρατσιστικών εγκλημάτων. Είναι νίκη των αντιφασιστών και αντιφασιστριών που με την ακούραστη δράση τους στο πλευρό της Πακιστανικής Κοινότητας και της ΚΕΕΡΦΑ δεν άφησαν να πέσουν στα μαλακά οι νεοναζί δολοφόνοι».

Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας

«Σήμερα έσπασε η ασυλία των νεοναζί της Χρυσής Αυγής που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν την αίσθηση ότι μπορούν να δολοφονούν ατιμώρητα. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Το επόμενο βήμα είναι να πάνε φυλακή οι τομεάρχες, οι πυρηνάρχες, η ηγεσία η οποία δημιούργησε και καθοδήγησε αυτά τα τάγματα εφόδου. Πρέπει να μπούνε στην φυλακή ο Κασιδιάρης και ο Παναγιώταρος, είχαν την εποπτεία του κέντρου της Αθήνας, εκεί έγινε η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν και το επόμενο βήμα είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη, να πέσει ο πέλεκυς της δικαιοσύνης στους συγκεκριμένους ενόχους».

Πάνος Γκαργκάνας, υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.