Δίκη χρυσαυγιτών Αποστολόπουλου και Χατζηπαυλίδη για το μαχαίρωμα μαθητή στο Π. Φάληρο – 2η μέρα

(Κείμενο: Γιάννης Κοντός, Hitandrun)

Σήμερα, ουσιαστικά, ξεκίνησε στο Πρωτοδικείο Αθηνών (Δέγλερη) η δίκη των χρυσαυγιτών Αποστολόπουλου και Χατζηπαυλίδη, οι οποίοι κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον του (τότε) μαθητή Λυκείου Φ.Δ. στο Παλαιό Φάληρο το πρωινό της 28ης Ιανουαρίου 2013. Συνέπεια της δολοφονικής ενέδρας, που του είχαν στήσει, ήταν δυο σοβαρά τραύματα στη μύτη και κοντά στην καρωτίδα, καθώς και μια αμυχή στον κρόταφο. Η υπόθεση έχει ενταχθεί στη δικογραφία που αφορά στη διερεύνηση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής.

Οι συνήγοροι των δύο ζήτησαν τη μετατροπή του κατηγορητηρίου σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, ενώ έκαναν λόγο για προηγούμενο «λεκτικό επεισόδιο» και «συμπλοκή» και επικαλέστηκαν «βρασμό ψυχής» και «αυτοάμυνα», υποστηρίζοντας ότι ο Φ.Δ. επιτέθηκε πρώτος στον Αποστολόπουλο. Επισήμαναν, επίσης, πως δε βρέθηκε το μαχαίρι που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε κατά τη δολοφονική ενέργεια. Ισχυρίστηκαν, τέλος, ότι όλα έγιναν για μια κοπέλα, την Α.Κ., με την οποία ο Αποστολόπουλος διατηρούσε ερωτική σχέση, κι όχι για ιδεολογικούς λόγους.

Ακολούθησαν οι καταθέσεις του θύματος και των γονιών του, οι οποίοι αντιμετώπισαν με ψυχραιμία, ευστροφία, ετοιμότητα κι αξιοπρέπεια τις αναμενόμενες στρεψοδικίες των συνηγόρων υπεράσπισης και την προσπάθειά τους να ανακαλύψουν και αναδείξουν αντιφάσεις στις καταθέσεις τους, φέρνοντας στο φως αποκαλυπτικά δεδομένα για την υπόθεση.

Ξεκινώντας την κατάθεσή του, ο Φ.Δ. δήλωσε πως δε γνώριζε τον Αποστολόπουλο, παρά μόνο φυσιογνωμικά, δε γνωρίζει τον Χατζηπαυλίδη, υπήρξαν επί χρόνια φίλοι με την Α.Κ. και δεν τον ενόχλησε η σχέση της μαζί του. Η επίθεση που δέχτηκε ήταν «αστραπιαία». Μετά το πρώτο χτύπημα, αντάλλαξαν ματιές με τον Αποστολόπουλο, έτσι είναι 100% βέβαιος ότι πρόκειται γι” αυτόν. Παράλληλα, ακινητοποιήθηκε από τον δεύτερο. Η επίθεση σταμάτησε μόλις φώναξε «βοήθεια». «Ένιωσα έντονο και στοχευμένο πόνο. Δεν είδα το αντικείμενο, αλλά από το αίμα πρέπει να ήταν αιχμηρό. Ήθελε να με σκοτώσει. Είμαι βέβαιος ότι τα χτυπήματα ήταν με δύναμη, ηθελημένα και στοχευμένα. Έκανα 20 ράμματα. Δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος με τον Αποστολόπουλο», είπε στην κατάθεσή του. Μέσω της Α.Κ. ήξερε ότι ο Αποστολόπουλος «κλίνει προς τη φασιστική ιδεολογία». Eίχε, μάλιστα, γράψει στο θρανίο της για πλάκα τη λέξη «αντίφα», την οποία, μάλιστα, έσβησε, ενώ ο ίδιος, αλλά και άλλοι μαθητές του σχολείου αποδοκίμαζαν την ερωτική σχέση της με τον Αποστολόπουλο. «Οι τύποι είναι περίεργοι, θα “φας το κεφάλι σου”. Δε διεκδικούσα την Α.Κ. ποτέ. Μπορεί να τον πείραζαν αυτά που έλεγαν στην Α.Κ. ως συμβουλές», συμπλήρωσε ο Φ.Δ. «Αν ήθελε να με εκφοβίσει, δε θα χρειαζόταν καν μαχαίρι. Από το δεύτερο χτύπημα ένιωσα ότι πήγαινα να πεθάνω. Έχω “κόψει” το να μένω ως πολύ αργά έξω, αποφεύγω να γυρνάω μόνος μου στο σπίτι, δεν κινούμαι τις βραδινές ώρες», υποστήριξε. Η ανθρωποκτόνος πρόθεση αποδεικνύεται, σύμφωνα με τον ίδιο, από το γεγονός πως σταμάτησαν μόλις φώναξε «βοήθεια» κι από το στοχευμένο χτύπημα κοντά στην καρωτίδα.

Στην κατάθεσή του, ο πατέρας του Φ.Δ. δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου, πως ο γιος του «ούτε με οπαδικά, ούτε με πολιτική ασχολείται». Στη συνέχεια κατήγγειλε ότι υπήρξαν άλλες δύο απόπειρες εναντίον του γιου του, έμμεσες απειλές, καθώς κι αναγραφή ναζιστικών συνθημάτων και συμβόλων έξω από το σπίτι τους, ότι «τον περίμεναν κάτω από το σπίτι», πως όλα ήταν «μεθοδευμένα» κι ότι τόσο οι κατηγορούμενοι, όσο και η Α.Κ., ήταν μέλη της Χ.Α., όπως προκύπτει από διάφορα sms, τα οποία είχαν ανταλλάξει με τον Αποστολόπουλο, καθώς και από φωτογραφίες με το «έμβλημα» της Χούντας, που ήταν αποθηκευμένα στο κινητό του και περιλαμβάνονται στη δικογραφία. «Είχε άμεση, πλήρη γνώση για το συμβάν, κακώς δεν της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες», επισήμανε, αναφερόμενος στην Α.Κ. «Δεν ήταν προειδοποιητικό χτύπημα, ήταν 100% δολοφονική απόπειρα», υπογράμμισε. Γιατί; «Επειδή κι οι τρεις είναι μέλη της Χ.Α.».

«Υπάρχει παιδί που είδε όλο το περιστατικό, αλλά δεν το αφήνουν οι γονείς του να καταθέσει, γιατί φοβούνται», αποκάλυψε η μητέρα του Φ.Δ. «Έχει άγιο, πήγε κι ήρθε από τον άλλο κόσμο»,της είχε πει χαρακτηριστικά ο γιατρός που τον ανέλαβε. Να σημειωθεί ότι ακόμα υποφέρει από μετατραυματικό σοκ και δέχεται ψυχολογική υποστήριξη. Η δολοφονική απόπειρα έγινε «με μαχαίρι, μου το είπε ξεκάθαρα», τόνισε η μητέρα του. Για την εμπλοκή της Α.Κ: «Είχε 100% συμμετοχή. Έσπρωχνε τον Αποστολόπουλο προς εκείνη την κατεύθυνση, της ανθρωποκτονίας». Και συμπλήρωσε: «Είναι ένα παιδί, δε θέλω να πάρω κανέναν στο λαιμό μου. Δε μου “γέμιζε το μάτι” ως άνθρωπος. Αν υπήρχε λάθος, θα ήταν τραγικό. Λάθος, όμως, δεν υπάρχει, αποδεικνύεται. Και λυπάμαι πάρα πολύ». Πώς αιτιολογεί το περιστατικό: «Επειδή το συγκεκριμένο παιδί είναι ο πιο αδύνατος κρίκος, και με την παρότρυνση της Α.Κ.». «Επιτρέψτε μου να πιστεύω το παιδί μου», δήλωσε σε έντονο ύφος, αντικρούοντας υποτιθέμενες αντιφάσεις στις καταθέσεις του Φ.Δ., της ίδιας και του συζύγου της, για να εισπράξει τη χλευαστική παρατήρηση του συνηγόρου υπεράσπισης του Αποστολόπουλου: «Έχετε μπερδέψει τις κάμερες με το δικαστήριο». Σχολιάζοντας, τέλος, τις αιτιάσεις των συνηγόρων περί «εμφανίσεών της στα κανάλια», ξεκαθάρισε ότι προέβη μόνο μία ολιγόλεπτη παρέμβαση σε μία εκπομπή, γιατί θεώρησε πως το να δημοσιοποιήσει το δράμα που ζει η οικογένειά της αποτελεί προστασία για την ίδια.

Να επισημανθεί ότι συχνά, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Αποστολόπουλος απεύθυνε θρασύ και σαρκαστικό βλέμμα προς το πολυπληθές ακροατήριο, το οποίο στη συντριπτική του πλειονότητα αποτελείτο από γονείς, συμμαθητές και φίλους του Φ.Δ., καθώς κι άλλους αλληλέγγυους.

Η δίκη συνεχίζεται την Πέμπτη 24 Απριλίου, στις 9π.μ., στο Πρωτοδικείο Αθηνών (Δέγλερη), αίθουσα 2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.