10 Απρίλη, δίκη δολοφόνων Λουκμάν: εισαγγελική πρόταση, αγορεύσεις δικηγόρων

(Κείμενο: Γιώργος Πίττας, Εργατική Αλληλεγγύη)

«Εμείς ήρθαμε μόνο για να έχουμε δικαιοσύνη για τη δολοφονία του γιου μας Σαχζάτ. Θέλουμε από εσάς για άλλη μια φορά να μας στηρίξετε στις 10 Απρίλη που είναι το δικαστήριο και μόνο αυτό θέλω να πω και τίποτε άλλο. Ευχαριστούμε».

Με αυτά τα λίγα λόγια κάλεσε από τη συνέντευξη τύπου της ΚΕΕΡΦΑ, ο Χαντίμ Χουσεΐν, πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν στην αντιφασιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στα δικαστήρια Λ.Αλεξάνδρας και Λουκάρεως στις 10 Απρίλη 9πμ. Είναι η 7η μέρα της δίκης των δραστών της δολοφονικής επίθεσης ενάντια στον Σαχζάτ Λουκμάν, οπότε και αναμένονται η πρόταση της εισαγγελέα και οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.

Όμως η μαζική παρουσία έξω από τα δικαστήρια αυτή τη φορά έχει ένα ακόμα λόγο, καθώς την προηγούμενη βδομάδα ξεκίνησε μια πρωτοφανής προσπάθεια στοχοποίησης των γονιών του Σαχζάτ Λουκμάν – που από την μέρα που ξεκίνησε η δίκη βρίσκονται στην Ελλάδα απαιτώντας δικαιοσύνη για το αδικοχαμένο παιδί τους: Η άσκηση αυτεπάγγελτης προκαταρκτικής εξέτασης από την εισαγγελία για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και χρήση πλαστού εγγράφου κατά του πατέρα του δολοφονημένου Σαχζάτ Λουκμάν, του Χαντίμ Χουσεΐν.

Το ζήτημα της εγκυρότητας των χαρτιών του πατέρα Λουκμάν είχε τεθεί από τους συνηγόρους υπεράσπισης των δραστών της δολοφονίας, που με αυτόν τον τρόπο επεδίωκαν να εμποδίσουν τον Χαντίμ Χουσεΐν να είναι πολιτικός ενάγων στην συγκεκριμένη δίκη. Όμως, από την πρώτη μέρα, μετά από πρόταση της εισαγγελέα, το μικτό ορκωτό δικαστήριο που δικάζει την υπόθεση Λουκμάν κατέληξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα χαρτιά. (Το «πρόβλημα» αφορούσε το ληξιαρχείο του Πακιστάν στο οποίο ο Σαχζάτ και μια από τις αδελφές του έχουν καταγραφεί σαν να γεννήθηκαν το ίδιο έτος).

«Τα θύματα της ρατσιστικής και φασιστικής βίας στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια είναι άνθρωποι οι οποίοι διώκονται» δήλωσε ένας εκ των τριών συνηγόρων πολιτικής αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης. «Διώκονται ποινικά, αρχικά από τις κρατικές αρχές, δηλαδή πηγαίνουν, καταγγέλλουν το γεγονός της ρατσιστικής βίας και στη συνέχεια φυλακίζονται γιατί μπορεί να μην έχουν τα χαρτιά τους κλπ. Διώκονται όμως και από τους θύτες της ρατσιστικής βίας. Είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικό ότι οι θύτες σε τέτοιου είδους επιθέσεις μηνύουν τα θύματά τους για ψευδή καταμήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση, πολλές φορές και για επίθεση, για αυτό το πράγμα που οι ίδιοι έχουν πράξει σε βάρος των μεταναστών.

Κατά των ζωντανών

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα για την συγκεκριμένη μήνυση που την περιμέναμε ότι θα έρθει και στην περίπτωση του Σαχζάτ Λουκμάν. Ότι ο Σαχζάτ Λουκμάν πέθανε. Και άρα λοιπόν αυτή η ποινική δίωξη τώρα θα πρέπει να στραφεί κατά των ζωντανών. Αυτό είναι που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Το έχουμε δει και στο δικαστήριο όπου πλέον οι κατηγορούμενοι για την ανθρωποκτονία του Σαχζάτ Λουκμάν δηλώνουν ‘αμυνόμενοι’. Το βλέπουμε τώρα και με την ενέργεια της εισαγγελίας να ξεκινήσει δίωξη εις βάρος των γονέων.

Η παρουσία της οικογένειας του Σαχζάτ Λουκμάν είναι μια ενοχλητική παρουσία. Είναι μια υπενθύμιση της φασιστικής βίας και της συγκάλυψής της. Είναι μια υπενθύμιση ότι το θύμα της ρατσιστικής βίας έχει πρόσωπο, έχει όνομα και έχει οικογένεια. Που είναι κάτι που δεν το θέλουν σε καμιά περίπτωση οι διωκτικοί μηχανισμοί που έχουν κατά καιρούς ανεχτεί και συγκαλύψει, αν δεν έχουν οργανώσει, αυτού του είδους τη ρατσιστική βία….».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.