Ενημέρωση για τη δίκη του τάγματος εφόδου της Μεταμόρφωσης – ημέρα 3η

(Γιώργος Πίττας, Εργατική Αλληλεγγύη)

Συνεχίστηκε την Τετάρτη 26 Φλεβάρη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη του Κωνσταντίνου Κοντομούς από το τάγμα εφόδου της Μεταμόρφωσης.

Ο Κοντομούς κατηγορείται για την επίθεση και τον εμπρησμό σε κουρείο Πακιστανού μετανάστη κατά την οποία τραυματίστηκε και ένας έλληνας ταξιτζής στις 10/9/12, καθώς και για την συμμετοχή σε τρεις ακόμα δολοφονικές επιθέσεις, όλες με μαχαίρι, που πραγματοποιήθηκαν σε διάρκεια μιας ώρας, λίγες μέρες αργότερα, το βράδυ της 22/09/12, σαν απάντηση στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο που γινόταν την ίδια μέρα στην περιοχή.

Στη διάρκεια της προηγούμενης ακροαματικής διαδικασίας στις 5 Φλεβάρη, τον Κοντομούς είχε αναγνωρίσει ο ταξιτζής, ένα από τα θύματα της απρόκλητης επίθεσης που βρισκόταν, εκείνη την ώρα, μέσα στο κουρείο. Αλλος μάρτυρας, γιατρός, διευθυντής στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο (που παρακολουθούσε τον διαβητικό Ριασάντ Αλί, έναν από τους Πακιστανούς που μαχαιρώθηκε στις 22 Σεπτέμβρη δίπλα στην καρδιά) κατέθεσε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από το κλεμμένο τηλέφωνο του ασθενή του. Απείλησαν τον ίδιο, του είπαν ότι “σκοτώσαμε τον Πακιστανό” και όταν τους ρώτησε ποιοι είστε, είπαν “είμαστε Χρυσή Αυγή”.

Τατουάζ

Στην τρίτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας τον δράστη αναγνώρισε και ο Ζουλφκάρ, ο υπάλληλος από το Πακιστάν που δούλευε στο κουρείο, επίσης θύμα της επίθεσης, ο οποίος κατέθεσε ότι ο Κοντομούς είχε έρθει ξανά στο κουρείο και είχε απειλήσει πριν από την μέρα του εμπρησμού. Είπε επίσης ότι είχε ένα τατουάζ σαν λουλούδι στο χέρι. Και ο Ζουλφκάρ, όπως και ο ταξιτζής, είχαν ήδη αναγνωρίσει τον δράστη, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία στην διαδικασία αναγνώρισης στην αστυνομία.

Στη συνέχεια, στο δικαστήριο κατέθεσαν μια σειρά αστυνομικών που συμμετείχαν στην ανακριτική διαδικασία. Έξι από αυτούς κλήθηκαν σαν μάρτυρες από το δικαστήριο προκειμένου να εξηγηθούν εκτενείς “παραλείψεις” εκ μέρους της αστυνομίας στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο Σ. Ζώγος από την διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας κατέθεσε ότι και ο ταξιτζής και ο υπάλληλος του κουρείου αναγνώρισαν (ο πρώτος στη διεύθυνση Βορειοανατολικής Αττικής, ο δεύτερος στα κεντρικά) τον Κοντομούς καθώς και ότι ο ίδιος με τα μάτια του είδε το τατουάζ με το λουλούδι για το οποίο είχε καταθέσει ο Ζουλφκάρ, διευκρινίζοντας ότι δεν είδε αν ήταν μόνιμο ή προσωρινό, από αυτά που μπορούν να αφαιρεθούν.

Ο Κ. Κουκούτης (υποδιεύθυνση Β.Α Αττικής) επιβεβαίωσε ότι από το κινητό του Ριασάντ Αλί έγιναν οι κλήσεις προς τον γιατρό του Ιπποκρατείου, έναν οπαδό του Παναθηναϊκού, αλλά και την φίλη του Κοντομούς.

Ο Ι. Στούκας εξήγησε, όσον αφορά στο ερώτημα γιατί η νεοσύστατη υπηρεσία για την αντιμετώπιση ρατσιστικής βίας επιλήφθηκε της υπόθεσης, λέγοντας ότι “ήταν προφανές ότι σύμφωνα με τις καταθέσεις κοινό χαρακτηριστικό ήταν η απέχθεια για την εθνικότητα”.

Όσον αφορά στα ερωτήματα της υπεράσπισης σχετικά με το γεγονός ότι ο Ζουλφκάρ, υπάλληλος στο κουρείο, χαρακτήριζε στην κατάθεσή του τον Κοντομούς “εύσωμο”, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι “στις υποθέσεις με ρατσιστικό περιεχόμενο τα θύματα όταν καταθέτουν έχουν περισσότερο φόβο και άγχος”, εξηγώντας ότι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες είναι υποκειμενικό το πως ο καθένας αντιλαμβάνεται και περιγράφει τι του συνέβη.

Κατέθεσε επίσης ότι ο Κοντομούς στο διάστημα ανάμεσα στην προσαγωγή του και την έρευνα που διεξήχθη σπίτι του, είχε την δυνατότητα να τηλεφωνήσει σπίτι του, προσθέτοντας ότι για να γίνει πραγματική έρευνα χρειάζεται “να αποκόψεις την οποιαδήποτε επικοινωνία”. Τέλος, όσον αφορά το ερώτημα της υπεράσπισης πώς είναι δυνατόν ο ένας μάρτυρας στο κουρείο (Ζουλφκάρ) να αναγνωρίζει τον Κοντομούς στις διαδικασίες αναγνώρισης, ενώ ο άλλος πακιστανός που βρισκόταν στο κουρείο όχι, είπε ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά.

Τέλος, ο πατέρας του Κοντομούς στην κατάθεσή του ισχυρίστηκε ότι τις δύο ημερομηνίες, 10 και 22 Σεπτέμβρη, ο κατηγορούμενος ήταν στην Κέρκυρα διακοπές και σπίτι τους σε οικογενειακή συγκέντρωση αντίστοιχα. Πολλά ερωτηματικά προκαλεί βέβαια το γεγονός ότι στην πρώτη του κατάθεση, παρουσία μάλιστα δικηγόρου, ο κατηγορούμενος δεν ανέφερε τίποτα από τα δύο σαν άλλοθι, αλλά αντίθετα είχε καταθέσει ότι δεν θυμόταν που ήταν.

Η δίκη θα συνεχιστεί με τις καταθέσεις νέων μαρτύρων στις 11 Μάρτη.

Ερωτήματα για τη στάση της αστυνομίας

Mια από τις πρώτες κινήσεις που έκανε η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ όταν, λίγες μόλις μέρες μετά τη δολοφονία του Λουκμάν τον Γενάρη του 2013 ξεκίνησε ουσιαστικά την λειτουργία της, ήταν να αναλάβει τον Φλεβάρη του 2013 την υπόθεση των επιθέσεων του τάγματος εφόδου της Μεταμόρφωσης.

Ερωτηματικά για την στάση της αστυνομίας ανακύπτουν για τους μήνες που μεσολάβησαν από τον Σεπτέμβρη του 2012 που έγιναν οι επιθέσεις μέχρι τον Φλεβάρη του 2013, όσον αφορά στα εξής ζητήματα:

Γιατί, ενώ η αναφορά για την άρση απορρήτου των κινητών από τις εταιρίες τηλεφωνίας είχε ήδη έρθει στην αστυνομία από τις 27 Νοέμβρη του 2012, η πρώτη επικοινωνία με τους αριθμούς που είχαν κληθεί από το κλεμμένο κινητό εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ έγινε σχεδόν τρεις μήνες αργότερα, τον Φλεβάρη του 2013;

Δεύτερο, αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι οι δύο Πακιστανοί, θύματα της επίθεσης στο κουρείο συνελήφθησαν από την αστυνομία το βράδυ της ίδιας μέρας που κατήγγειλαν τις επιθέσεις, και κρατούνταν προς διοικητική απέλαση.

Τρίτο, γιατί ενώ στην αναγνώριση που έγινε από τον ταξιτζή στην υποδιεύθυνση Β.Α Αττικής δίπλα στους αστυνομικούς και τον Κοντομούς στάθηκαν άλλοι τρεις ύποπτοι, στις αναγνωρίσεις που ακολούθησαν στη ΓΑΔΑ από τους Πακιστανούς του κουρείου ήταν μόνο ο Κοντομούς;

Τέταρτο, πώς εξηγείται το γεγονός ότι και οι τρεις Πακιστανοί που έπεσαν θύματα του τάγματος εφόδου στις 22/09/12, κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι ανάμεσα στα άτομα που τους ζητήθηκε να αναγνωρίσουν στην διάρκεια της διαδικασίας αναγνώρισης, δεν ήταν ο Κ. Κοντομούς;

Οσον αφορά το τελευταίο αυτό ερώτημα, μια απάντηση έδωσε η κατάθεση του αστυνομικού Τσιμπέρη, που υπέγραφε τις συγκεκριμένες τρεις πράξεις.

Στις εκθέσεις αναγνώρισης που ο ίδιος υπέγραφε αναφέρεται ότι κανένα από τα τρία θύματα δεν αναγνώρισε τον Κοντομούς. Όμως στις εκθέσεις του: Υπήρχαν λάθος ημερομηνίες. Απουσίαζαν εντελώς τα ονόματα των αστυνομικών και των υπόπτων που συμμετείχαν στην διαδικασία της αναγνώρισης, όπως και οι υπογραφές τους ότι έλαβαν μέρος στην αναγνώριση.

Πρόκειται για τυποποιημένες διαδικασίες που όλοι οι προηγούμενοι αστυνομικοί μάρτυρες είχαν καταθέσει ότι ακολουθούνται απαρεγκλίτως σε ανάλογες περιπτώσεις και στη συγκεκριμένη περίπτωση θέτουν άμεσα ερωτήματα για το ποιόν των συγκεκριμένων “αναγνωρίσεων”…

One thought on “Ενημέρωση για τη δίκη του τάγματος εφόδου της Μεταμόρφωσης – ημέρα 3η

  1. Pingback: Ενημέρωση για την 3η μέρα της δίκης του τάγματος εφόδου της Μεταμόρφωσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.