Ενημέρωση για τη δίκη Λουκμάν – ημέρα 5η

(Κείμενο: Γιώργος Πίττας, Εργατική Αλληλεγγύη)

To Σάββατο 22 Φλεβάρη, στις 9.30 το πρωί, θα εκδικαστεί η έκτη μέρα ακροαματικής διαδικασίας της δίκης των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν, Στεργιόπουλου και Λιακόπουλου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (Αλεξάνδρας και Λουκάρεως).

Η πέμπτη μέρα εκδίκασης, (Παρασκευή 14 Φλεβάρη) σημαδεύτηκε από την επίδειξη εντός του δικαστηρίου των στιλέτων που χρησιμοποιήθηκαν στην δολοφονία, του οπλοστασίου που βρέθηκε στα σπίτια και των δύο δραστών και των 117 φυλλαδίων και άλλων υλικών της Χ.Α που βρέθηκαν στο σπίτι του Λιακόπουλου.

O Παναγιώτης Δημητράς από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι (το οποίο συμμετέχει στο Δίκτυο Παρατήρησης Ρατσιστικής Βίας) στην κατάθεσή του, επεσήμανε ότι η αστυνομία όφειλε να είχε εξετάσει τα ρατσιστικά κίνητρα στη συγκεκριμένη δολοφονία αναφέροντας και άλλα ανάλογα παραδείγματα όσον αφορά στην ΕΛ.ΑΣ.

Τόνισε ότι τα περισσότερα ρατσιστικά εγκλήματα βασίζονται στην δύναμη του αιφνιδιασμού του θύματος, ότι οι δράστες δεν χρειάζεται να είναι φουσκωτοί, αφού τον καθοριστικό ρόλο δεν τον παίζει η μυική δύναμη, αλλά τα όπλα. Σχετικά με την άνεση με την οποία οι δράστες κινούνταν αμέσως μετά τη δολοφονία στους δρόμους της Αθήνας ανέφερε πως στις περισσότερες ρατσιστικές επιθέσεις “δεν είχαμε συλλήψεις, οι άνθρωποι δρούσαν και διέφευγαν”.

Υπερασπιστική γραμμή

Στη συνέχεια οι μάρτυρες υπεράσπισης, (γείτονες κλπ) παρουσίασαν τους δράστες ως ανθρώπους πράους, καθόλου βίαιους ή ευέξαπτους, “που δεν θα πιάνονταν σε τσαμπουκά”, ακυρώνοντας την υπερασπιστική γραμμή τους, ότι οι 7 μαχαιριές δόθηκαν λόγω καυγά για ασήμαντη αφορμή.

Ως πράο ήρεμο και ντροπαλό περιέγραψε τον Στεργιόπουλο και ο διοικητής του στην πυροσβεστική στο Μαρκόπουλο. Στις ερωτήσεις που τέθηκαν από την έδρα, τους ενόρκους και τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής ακύρωσε τον ισχυρισμό ότι χρησιμοποιούσε την πεταλούδα με την οποία μαχαίρωσε πάνω από τέσσερις φορές τον Λουκμάν σαν …“πολυεργαλείο” στη δουλειά του. Στο ερώτημα αν οι πυροσβέστες χρησιμοποιούν μαχαίρια-πεταλούδες στη δουλειά τους αναφώνησε “όχι βέβαια, δεν είμαστε φονιάδες, προς θεού” προσθέτοντας ότι χρησιμοποιούν κοινά μαχαίρια και ότι δεν είχε δει τον Στεργιόπουλο να χρησιμοποιεί “πεταλούδα” στην δουλειά.

Επίσης κατέθεσε το προφανές, ότι οι πυροσβέστες γνωρίζουν ότι όταν βρίσκουν μια ταυτότητα οφείλουν να την παραδώσουν άμεσα στις αρχές. Σπίτι του Στεργιόπουλου βρέθηκε κλεμμένη ταυτότητα ιδιοκτήτη μοτοσυκλέτας που κλάπηκε πολύ κοντά στο σπίτι του, την οποία ισχυρίζεται ότι “βρήκε”.

Ανέφερε επίσης ότι ο Στεργιόπουλος αγαπούσε την δουλειά του, σε αντίθεση με αυτό που εν τη ρύμη του λόγου έχει ήδη καταθέσει μια γειτόνισσά του, ότι δηλαδή ήθελε να εγκαταλείψει την Πυροσβεστική γιατί “κουραζόταν πολύ”…

Οπλοστάσιο

Στη πέμπτη μέρα της δίκης των δολοφόνων του Λουκμάν, επιδείχθηκε ολόκληρο το οπλοστάσιο που έκρυβαν στα σπίτια τους οι Λιακόπουλος-Στεργιόπουλος – πέρα από τα στιλέτα που χρησιμοποίησαν στο σώμα του αδικοχαμένου Σαχζάτ Λουκμάν – ανάμεσα τους στιλέτα πεταλούδα, λάμες, μπαστούνια του μπέιζμπολ, σφεντόνες, ένα αεροβόλο όπλο.

Επίσης επιδείχθηκαν στο δικαστήριο τα 117 φυλλάδια της Χρυσής Αυγής, αυτοκόλλητα και αφισάκια (απεικόνιζαν τον ναζιστικό στόχο και έγραφαν το σύνθημα “πόλεμο στο σύστημα”) της Χ.Α, που βρέθηκαν στο σπίτι του ενός κατηγορουμένου (του Λιακόπουλου).

Αποδείχθηκε έτσι για ακόμα μια φορά πόσο θρασύδειλοι και ψεύτες είναι η Χ.Α και οι εκπρόσωποί της όπως ο Κασιδιάρης που δήλωνε ότι “σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που έχουμε δεν βρέθηκαν καν φυλλάδια στα σπίτια τους. Είναι μια ιστορία που κατασκεύασε η αστυνομία για να δημιουργήσει εντυπώσεις και να παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη. Επίτηδες διέρρευσε αυτή η πληροφορία από συγκεκριμένα κυκλώματα τα οποία υπάρχουν μέσα στην ελληνική αστυνομία, από συγκεκριμένους αξιωματικούς οι οποίοι είναι επίορκοι”.

Αλλά και της ίδιας της Χ.Α: “Τα ‘φυλλάδια’ αυτά τελικά δεν τα είδε ποτέ κανείς! Ντροπή και αίσχος που κάποιοι επίορκοι προσπαθούν με αυτές τις άθλιες μεθόδους να στοχοποιήσουν ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα.” (πηγή: jailgoldendawn)

“Είχε λιμαριστεί…”

Mια ώρα και πάνω κατέθετε στο δικαστήριο ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης, που στην εκ των υστέρων ιατροδικαστική του γνωμάτευση (βασίστηκε στην ιατροδικαστική έκθεση που ήδη υπήρχε) χαρακτήριζε συλλήβδην τα 6 τραύματα, (που κατά πάσα πιθανότητα προκλήθηκαν από το μαχαίρι του Στεργιόπουλου), σαν “ήσσονος σημασίας”, “αβαθή”, “κατ’ εφαπτομένη” (χαράκωμα).

Από τις επίμονες ερωτήσεις της έδρας και των συνηγόρων πολιτικής αγωγής προέκυψε ότι οι μαχαιριές -σχεδόν όλες στο πίσω μέρος της θωρακικής μοίρας όπου βρίσκονται οι πνεύμονες, η καρδιά και οι μεγάλες αρτηρίες- ήταν “πρόσφοροι στόχοι για να προκαλέσουν τον θάνατο” και άρα καθόλου ήσσονος σημασίας. Ο ιατροδικαστής Κουτσάφτης παραδέχθηκε επίσης ότι τουλάχιστον δύο από αυτά τα τραύματα δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν “αβαθή”.

Οσον αφορά στη λέξη “συμπλοκή” την οποία χρησιμοποίησε στη γνωμάτευσή του, κατέθεσε ότι στο θύμα δεν βρέθηκαν μώλωπες ή άλλα ίχνη συμπλοκής και απαντώντας σε ερώτηση πώς έβγαλε το συμπέρασμα ότι υπήρξε συμπλοκή, είπε “κάπου το άκουσα και μου κάθισε”.

Στη διάρκεια της κατάθεσης του ιατροδικαστή, που θα συνεχιστεί το Σάββατο 22/2 με τις ερωτήσεις της υπεράσπισης, προέκυψε και ένα νέο στοιχείο, ότι η μια από τις δύο πεταλούδες που χρησιμοποιήθηκαν στη δολοφονία (συγκεκριμένα αυτή του Λιακόπουλου που τρύπησε την καρδιά του Λουκμάν) και είχε χαρακτηριστεί διπλής κοπής (και άρα πιο φονική), ήταν αρχικά μονής κοπής, αλλά όπως χαρακτηριστικά είπε ο ιατροδικαστής κρατώντας την, “είχε λιμαριστεί εκ των υστέρων”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.