12/09/2013: δολοφονική επίθεση σε βάρος μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα

epithesi-perama PoulikogiannisΤο βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου 2013, οργανωμένο τάγμα εφόδου με περισσότερα από 30 άτομα, κατά τους αυτόπτες μάρτυρες, επιτέθηκε σε βάρος συνεργείου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έκανε αφισοκόλληση στη Λεωφόρο Δημοκρατίας στο Πέραμα για το 39ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Η επίθεση έγινε λίγα μέτρα μακριά από την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και ο τρόπος δράσης των δραστών δείχνει την οργάνωση του τάγματος εφόδου και τον μαφιόζικο χαρακτήρα της επίθεσης: Με αυτοκίνητα και μηχανάκια, βγήκαν από τα γύρω στενά και ύπουλα επιτέθηκαν στα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με σιδερολοστούς και κοντάρια, στην άκρη των οποίων είχαν προσαρμόσει αιχμηρά αντικείμενα (καρφιά κλπ). Είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, άλλοι με κράνη και άλλοι με μπλούζες. Ορισμένοι από αυτούς, όπως και ο επικεφαλής τους, φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής. Εκτός από τους ανθρώπους, χτύπησαν και τα αυτοκίνητα του συνεργείου της αφισοκόλλησης, με αποτέλεσμα, εκτός από τα σπασμένα τζάμια, να προκαλέσουν ακόμα και τρύπες στις λαμαρίνες.

Ο απολογισμός της μαφιόζικης επίθεσης ήταν εννέα τραυματίες, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όλοι στελέχη του ΚΚΕ. Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης και άλλα μέλη της διοίκησης. Από τα μέλη του ΚΚΕ και άλλους αυτόπτες μάρτυρες, αναγνωρίστηκε ως επικεφαλής της ομάδας των τραμπούκων ο γνωστός χρυσαυγίτης του Περάματος, Αναστάσιος Πανταζής. Αναγνωρίστηκε επίσης ο χρυσαυγίτης Καστρινός. Τη στιγμή της επίθεσης, ο Πανταζής είχε συστηθεί με τη φράση: «Είμαι ο Πανταζής… τελειώσατε».

Στις 03/10/2013, λίγες μέρες μετά τις συλλήψεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, παρουσιάστηκε στην Αντιτρομοκρατική και συνελήφθη ο καταζητούμενος Πανταζής (γνωστός στον υπόκοσμο του Περάματος ως «Τάσος»). Ο Πανταζής ήταν γνωστός εργολάβος σε δημόσια έργα, που «διέπρεψε» στη δημόσια ζωή της πόλης την εποχή που δήμαρχος Περάματος ήταν ο Γ. Γλύκας. Ήταν επίσης ιδιοκτήτης καταστήματος που αναλαμβάνει το στόλισμα σε γάμους και βαφτίσια. Εμπλέκεται και στη δολοφονική επίθεση κατά των Αιγυπτίων μεταναστών στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, ενω από την άρση απορρήτου στα κινητά του τηλέφωνα έχουν προκύψει συνομιλίες του με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη.

Στις 11/10/2013, πέρα από τον ήδη προφυλακισμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Πανταζή, προφυλακίστηκαν για την υπόθεση του Περάματος, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, και οι Α. Χατζηδάκης και Κ. Αντωνακόπουλος με την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως . Ο τέταρτος, ο Καστρινός, αφέθηκε ελεύθερος με απαγόρευση εξόδου απο τη χώρα. Τελικά, στις 16/12/2013 προφυλακίστηκε και ο Καστρινός με την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Να σημειωθεί ότι ο Κ. Αντωνακόπουλος ήταν εργοδηγός στον εργολάβο της Ζώνης, Φυντάνη. Ο Φυντάνης διατηρεί και καφετέρια στο Πέραμα, στην οποία μάλιστα είναι επιβεβαιωμένο ότι είχαν συγκεντρωθεί οι χρυσαυγίτες λίγες ώρες πριν επιτεθούν στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου 2012.

Η δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα δεν ήταν ένα τυχαίο ξέσπασμα της ναζιστικής ομάδας. Η προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να ελέγξει την περιοχή ξεκίνησε πριν από τις εκλογές του 2012, με πρώτο στόχο τους ψαράδες της Iχθυόσκαλας, αναφέρει ο «Ιός» στην Εφημερίδα των Συντακτών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα: Τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου 2012 είκοσι άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες είχαν επιτεθεί σε πέντε Αιγύπτιους ψαράδες που ζουν σε μονοκατοικία στα όρια ανάμεσα στο Κερατσίνι και το Πέραμα. Ένας από τους ψαράδες που δεν πρόλαβε να διαφύγει τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι. Λίγες ώρες πριν από την επίθεση, σε δημόσια εκδήλωση σε καφενείο στο Πέραμα, ο τοπικός βουλευτής της οργάνωσης δήλωνε πως «από εδώ και πέρα οι Αιγύπτιοι ψαράδες στο Κερατσίνι θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή».

Ενθαρρυμένοι από τις εκλογικές επιδόσεις της στην περιοχή (στο Πέραμα το ποσοστό της έφτασε το 10,91%), η Χρυσή Αυγή από τις αρχές του καλοκαιριού του 2013 επιχείρησε να αποκτήσει δεσμούς με εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και κύριο στόχο τις τοπικές οργανώσεις του ΚΚΕ και τα σωματεία των εργαζομένων. Ομάδα της οργάνωσης, στην οποία μετείχαν οι βουλευτές Λαγός και Παναγιώταρος, έκανε την εμφάνισή της σε καφενείο της περιοχής (08/08/2013) προκειμένου να συκοφαντήσει τον αγώνα των εργαζομένων και τη δράση των συνδικαλιστών στην περιοχή.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2013 ανακοινώθηκε η δημιουργία διασπαστικού χρυσαυγίτικου σωματείου στο Πέραμα, με σήμα τα σύμβολα της Χρυσής Αυγής και στόχο να αποτελέσει «μετερίζι του Εθνικισμού», το οποίο θα «διεκδικεί ψωμί και δουλειά για τους Ελληνες». Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τη χρυσαυγίτικη εφημερίδα «Εμπρός». Η επίθεση λοιπόν στα μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα ήταν το πρώτο δείγμα γραφής της οργάνωσης μετά την ίδρυση του σωματείου.

Από γενικότερη πολιτική άποψη η επιλογή της Χρυσής Αυγής να επιτεθεί στο ΚΚΕ συμβαδίζει με τη «στρατηγική της έντασης», την οποία επιχειρεί να εφαρμόσει στη συγκυρία της κρίσης δημιουργώντας εικόνες εμφυλίου πολέμου στους δρόμους των μεγάλων πόλεων. Μιμούμενη τους Ιταλούς νεοφασίστες της Ordine Nuovo, στο πλάι των οποίων μαθήτευσε η ηγετική της ομάδα, στόχος της οργάνωσης είναι να εμφανίσει την εικόνα μιας ανεξέλεγκτης βίας των «δύο άκρων», η οποία θα παταχθεί με την επέμβαση κάποιου υποψήφιου «εθνοσωτήρα». Περιττό να πούμε ότι σ’ αυτή την αντιπαράθεση η Χρυσή Αυγή έχει επιλέξει την πλευρά του «εθνοσωτήρα». («Ιός»: Προσχεδιασμένη η επίθεση της Χρυσής Αυγής στους αφισοκολλητές του ΚΚΕ, 15.09.2013).

Episkepsi XA sti Zwni PeramatosΣτις 8 Αυγούστου 2013, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Λαγός, Παναγιώταρος, Μίχος μπήκαν στη Ζώνη μεσημέρι, όταν δεν υπήρχαν εργαζόμενοι, και συνοδευόμενοι από καμιά 15αριά γνωστούς φασίστες της περιοχής, όπως ο Χρ. Κυριτσόπουλος, που έχει ήδη συλληφθεί, πήγαν σε μια καντίνα που βρίσκεται στο χώρο για να διακηρύξουν ότι πάνε «μαζί με τους εφοπλιστές μας, γιατί από κει πέρα εξαρτιόμαστε», ότι «έφυγαν βαπόρια γιατί έγιναν απεργίες». Χωρίς να διστάσουν, άρχισαν να απειλούν ευθέως, όπως ο Λαγός, λέγοντας: «(…) Οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ (…) θα εξαφανιστούν από δω πέρα μέσα». Ο Μίχος: «Το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται ΠΑΜΕ». Ο Ηλ. Παναγιώταρος: «Το απόστημα που υπάρχει εδώ (…) το ΠΑΜΕ (…) πολύ σύντομα θα τελειώσει».

Ειδικά ο Χρ. Κυριτσόπουλος, που είναι γνωστός εργοδηγός των εργολάβων, στις 17 Σεπτέμβρη το απόγευμα, λίγες ώρες πριν δολοφονηθεί ο 34χρονος Παύλος Φύσσας, σε εκδήλωση μερικών δεκάδων φασιστοειδών στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα είχε δηλώσει: «Εχουμε το δικαίωμα, λοιπόν, κι εμείς να κάνουμε ένα σωματείο και με αυτό το σωματείο, βάσει νόμου, που θα αποτελείται από αρκετά μέλη, θα διαφοροποιήσουμε τα μεροκάματά μας, γιατί η κρίση αυτή που υπάρχει στην Ελλάδα (…) Τα μεροκάματα που παίρναμε πριν δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια ήταν πάρα πολύ μεγάλα και υψηλά, σε σχέση με την κρίση. Θα μπορούσαμε να χαμηλώσουμε τα μεροκάματά μας, να εγγυηθούμε στους Ελληνες εφοπλιστές ότι αν φέρουν τα βαπόρια τους εδώ θα σταματήσουμε τις απεργίες που γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια για διάφορους λόγους».

Οπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, την επομένη της δολοφονίας του 34χρονου Παύλου Φύσσα, δηλαδή στις 18 Σεπτέμβρη, ο πρόεδρος της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά, Θ. Πυρήνης, προσέλαβε την ομάδα των περίπου 15 φασιστών που ήταν στις 8 Αυγούστου με το κλιμάκιο των βουλευτών της Χρυσής Αυγής στη Ζώνη.

Στοιχεία σχετικά με τις προσπάθειες κάποιων εργολάβων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη να ζητήσουν την παρέμβαση της Χρυσής Αυγής, για να πέσουν τα μεροκάματα και να διαλυθούν τα σωματεία των εργαζομένων, αλλά και για τις απειλές που δέχονταν εδώ και καιρό, έχουν καταθέσει στην Εισαγγελία μέλη από τα τέσσερα σωματεία της ζώνης.

Για το θέμα υπήρχε σχετική καταγγελία στην Εισαγγελία από τον Ιούνιο του 2012 από το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Αττικής και Νήσων, την Πανελλήνια Ένωση Αμμοβολιστών Καθαριστών, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Επισκευαστών Εγκαταστατών Πλοίων Αττικής και Νήσων και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών. Η νεοναζιστική οργάνωση έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό τη δημιουργία εθνικιστικού φορέα Ελλήνων εργατών στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος. Στις 21 Ιουνίου 2012, τα σωματεία εργαζομένων στη Ζώνη σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι «ομάδα εργοδοτών είναι πίσω από μια σειρά προσπάθειες τα τελευταία 2-3 χρόνια, να διαλύσουν τα σωματεία μας ή να τα βάλουν στο χέρι. Αφού εξάντλησαν κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο, το τελευταίο διάστημα έχουν συνάψει σχέσεις με τη γνωστή σε όλους μας για τη δράση της και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί, Χρυσή Αυγή, αλλά και με ανθρώπους του υποκόσμου, για να αναλάβουν εργολαβία τη με κάθε τρόπο, μια για πάντα, εκκαθάριση της Ζώνης από εμάς. Για κακή τους τύχη όμως κι επειδή ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον».

Όπως έχουν επισημάνει και στο παρελθόν οι Τάκης Ζώτος και Θανάσης Καμπαγιάννης, οι δικηγόροι που έχουν αναλάβει την υπόθεση δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν, και η Ευγενία Κουνιάκη, δικηγόρος για την υπόθεση Σκορδέλλη-Λουκιανού-Μαρκουλάκη: “η δολοφονία Φύσσα θα πρέπει να εξεταστεί αδιάρρηκτα δεμένη με την επίθεση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής στα μέλη του ΚΚΕ μια βδομάδα νωρίτερα στο Πέραμα. Η εντολή στα τάγματα εφόδου να σπείρουν τον τρόμο στις γειτονιές του Πειραιά ήταν κεντρική επιλογή που εκπορεύτηκε από την ηγεσία της οργάνωσης και εξαπολύθηκε βάσει σχεδίου κατά συνδικαλιστών εργατών και αντιφασιστών νεολαίων. Ο χρόνος για την εντολή αυτή είχε να κάνει με την κοινωνικοπολιτική συγκυρία καθώς και με τη μεθόδευση δημιουργίας εργοδοτικού σωματείου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στο οποίο αποκαλύπτεται ότι κεντρικό ρόλο διαδραμάτιζε η Χρυσή Αυγή. Η δημιουργία εργοδοτικού σωματείου που θα καταστρατηγήσει τις συλλογικές συμβάσεις αποτελεί διακαή πόθο των εργοδοτών της Ζώνης. Γι’ αυτό τον λόγο, κομμάτι της έρευνας θα πρέπει να στραφεί προς εργοδότες και εργοδοτικές οργανώσεις που μεθόδευσαν τη δημιουργία του εργοδοτικού σωματείου, προς ιδιοκτήτες ΜΜΕ που πιεστικά στοχοποίησαν τα σωματεία της Ζώνης και κατά σύμπτωση ενίσχυσαν ποικιλότροπα τη Χρυσή Αυγή (συγκρότημα Αλαφούζου), προς Υπουργούς Ναυτιλίας -νυν και πρώην- που έχουν γνώση της υπόθεσης (για παράδειγμα, στη στοχοποίηση των σωματείων είχε πρωταγωνιστήσει ως Υφυπουργός Ναυτιλίας ο Άδωνις Γεωργιάδης).

Μόνο έτσι θα ξετυλιχτεί το κουβάρι της χρηματοδότησης και της δράσης της οργάνωσης. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στη σχέση της οργάνωσης με εφοπλιστικά συμφέροντα, αξιοποιώντας καταρχάς τις δημόσιες καταγγελίες Βαξεβάνη για τον Πάλλη που ήταν ταυτόχρονα εκδότης, εφοπλιστής και ιδιοκτήτης “μουσείου” όπλων. Για τη χρηματοδότηση της οργάνωσης, θεωρούμε βέβαιη τη σύναψη δανείου με τραπεζικό ίδρυμα, αξιοποιώντας ως εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση. Η δημοσιοποίηση του ονόματος της τράπεζας που συνήψε το δάνειο θα είναι σημαντικό στοιχείο για τη διαλεύκανση της δράσης της οργάνωσης”.

(Κείμενο: Κώστας Σκαρμέας)

One thought on “12/09/2013: δολοφονική επίθεση σε βάρος μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα

  1. Ο πρώην δήμαρχος Περάματος, ο οποίος είχε εκλεγεί με τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ, Γλύκας, που αναφέρεται στο κείμενο, δεν είναι και δικηγόρος υπεράσπισης των κατηγορούμενων για επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες στο Πέραμα;;;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.