Η επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες στο Πέραμα τον Ιούνη του 2012

aigyptiosΤο χρονικό της επίθεσης

Στις 12/06/2012 τέσσερις Αιγύπτιοι αλιεργάτες που εργάζονταν στα καϊκια της Ιχθυόσκαλας και διέμεναν σε μονοκατοικία στο Ικόνιο Περάματος – όρια με Κερατσίνι – έγιναν στόχος επίθεσης λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα (03.10 περίπου) από ομάδα 20-25 ατόμων.

Συγκεκριμένα, 20 άτομα – 10 σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. – επιβαίνοντα σε 10 μηχανάκια αφού έσπασαν τα παράθυρα της οικίας πέταξαν καπνογόνα και φωνάζοντας και βρίζοντας κραδαίνοντας ρόπαλα και ξύλα επιτέθηκαν στους τέσσερις ψαράδες που βρήκαν μέσα στο σπίτι. Οι τρεις που κοιμούνταν στο σπίτι κατάφεραν να αποφύγουν την επίθεση, ο τέταρτος, όμως, ο οποίος κοιμόταν στην ταράτσα της μονοκατοικιίας δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα να δεχτεί το μένος των Χρυσαυγιτών, οι οποίοι τον χτυπούσαν αλύπητα και τον τραυμάτισαν πολύ σοβαρά. Πρόκειται για τον Αμπουζίντ Εμπάρακ του Αμπουζίντ, 28 ετών, πατέρα 3 παιδιών, στον οποίο προκάλεσαν βαρύτατο διπλό κάταγμα στην κάτω γνάθο και στα ρινικά οστά. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε αρχικά στο Τζάνειο και στη συνέχεια στον Ευαγγελισμό λόγω των βαρύτατων τραυμάτων του.

Λίγο αργότερα η αστυνομία συνέλαβε έξι άτομα – 5 άντρες και 1 δεκαοχτάχρονη γυναίκα – στη Λ. Σχιστού που εμπλέκονταν στην επίθεση. Τους απέδωσαν κατηγορίες για βαριά σωματική βλάβη, διατάραξη οικιακής ειρήνης, φθορά ξένης περιουσίας – καθώς εκτός από την μονοκατοικία, έσπασαν και 2 αυτοκίνητα και 1 τρίκυκλο που ήταν παρκαρισμένα έξω από την οικία ιδιοκτησίας των αλιεργατών – και παράβαση του νόμου περί όπλων. Οι δράστες της επίθεσης αναγνωρίστηκαν από τα θύματά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον τύπο, πρόκειται για τους Ε.Μ., Α.Δ., Π.K, Μ.Θ., Ν.Ε. και Αναστάσιο Πανταζή. Ο τελευταίος – επονομαζόμενος και πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα – είναι ένας εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων της επίθεσης στους αφισσοκολλητές του ΠΑΜΕ ενώ εμπλέκεται και στη δολοφονία Π. Φύσσα και είναι ήδη προφυλακισμένος. (Για την δράση του Αναστάσιου Πανταζή βλ. εδώ και εδώ, ενώ αναφέρεται ονομαστικά δύο φορές στο πόρισμα Βουρλιώτη στα σημεία 8 και 9).

Ο Λαγός προαναγγέλλει την επίθεση

Πρόκειται για ένα προαναγγελθέν έγκλημα, καθώς όπως αποδεικνύεται και από την ομιλία του Γ. Λαγού, βουλευτή Β Πειραιώς της Χ.Α. και ήδη έγκλειστου σττον Κορυδαλλό, η Χρυσή Αυγή είχε επανειλλημένα στοχοποιήσει τους Αιγύπτιους ψαράδες της περιοχής, ενώ στο βίντεο που επισυνάπτεται ο Λαγός σε ομιλία του στην καφετέρια Αίνιγμα στο Πέραμα, λίγες ώρες πριν την επίθεση, λέει τα εξής:

“…Έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για  κάποια θέματα που έχετε εδώ στην ιχθυόσκαλα, στο Κερατσίνι, με τους  Αιγύπτιους που κάνουν ό, τι θέλουν, που πουλάν τα ψάρια όπως θέλουν, που τα παίρνουν από όπου θέλουν, γενικά δε δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ε, λοιπόν, εμείς τους λέμε ότι από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό, θα δίνουν λογαριασμό  στη Χρυσή Αυγή…»(1, 2).

Η Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου και οι Χρυσαυγίτες

Στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου εργάζονται αρκετοί μετανάστες ψαράδες κυρίως Αιγυπτιακής καταγωγής και οι επιθέσεις της Χ.Α. αποτελούσαν καθημερινό φαινόμενο. Οι αλιεργάτες που έρχονται να εργαστούν στα ψαροκάικα υπόκεινται σε ιδιαίτερο καθεστώς ερειδόμενο σε διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Ο Λαγός τον Νοέμβριο του 2012 έκανε “επίσκεψη” στην Ιχθυόσκαλα επικεφαλής κλιμακίου της οργάνωσης κατά την οποία απείλησε τους μετανάστες εργάτες.

Επίσης, στην Ιχθυόσκαλα εργαζόταν ο Νίκος Κούζηλος, εξάδελφος του συνονόματου βουλευτή Α’ Πειραιώς της Χ.Α., ο οποίος με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας αναβαθμίστηκε από φύλακα σε επόπτη (αναπληρωτής διευθυντής, το νο2 της Σκάλας).

Η τοποθέτηση αυτή στις 21/11 πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός που θα την επέτρεπε εγκρίθηκε 3 μήνες μετά. Η θέση του επόπτη μέχρι τότε απαιτούσε πτυχίο ΤΕΙ, ενώ ο Κούζηλος είναι απόφοιτος δημοτικού. Τα ξημερώματα της 9ης Φεβρουαρίου του 2013, με τον Ν. Κούζηλο στη θέση του επόπτη, έφυγαν δωρεάν ψάρια από εκεί για τα γραφεία της ΧΑ στην Αθήνα.

Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις στον Οργανισμό, με έγγραφες αναφορές του διευθυντή και του επόπτη Κούζηλου, οι οποίες υποδείκνυαν τον τότε πρόεδρο ως τον άνθρωπο που έδωσε την εντολή κατόπιν συνεννόησής του με τον Ν. Μιχαλολιάκο.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες έχουν συστήσει τα τελευταία χρόνια ένα δίκτυο διανομής – πώλησης ψαριών με καροτσάκια και τρίκυκλα στα οποία διαθέτουν την ψαριά τους σε τιμές χαμηλότερες από τις αντίστοιχες των εμπόρων της Ιχθυόσκαλας, γεγονός που θίγει τα συμφέροντα των τελευταίων. Από αυτή την άποψη η επίθεση στους αλιεργάτες δεν ήταν “μια ακόμη ρατσιστική επίθεση” αλλά είχε και χαρακτηριστικά εκτέλεσης συμβολαίου με οικονομικά οφέλη για τους ιχθυέμπορους της Σκάλας.

(Κείμενο: Μαριάνθη Γκαβαϊσέ)

4 thoughts on “Η επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες στο Πέραμα τον Ιούνη του 2012

  1. Το λινκ προς την Καθημερινή για τον Πανταζή δεν φαίνεται να δουλεύει (λογικόν, καθώς οι εφημερίδες συνηθίζουν πολύ συχνά να αλλάζουν τη δομή στις ιστοσελίδες τους).

    Λογικά πρέπει να είναι κάποιο από τα εξής 6 άρθρα, όλα στις 6/10/2013:

    Πανταζής Πέραμα | Αναζήτηση | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

  2. Pingback: 12/09/2013: δολοφονική επίθεση σε βάρος μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα | JailGoldenDawn

  3. Pingback: Επίθεση σε ΚΚΕ στο Πέραμα – info newstime

  4. Pingback: "Τώρα θα μάθετε τι είναι Χρυσή Αυγή" - Το χρονικό της επίθεσης στους Αιγύπτιους ψαράδες στο Πέραμα - Κατιούσα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.