22/01/2014: δίκη Κωνσταντίνου Κοντομού, τάγμα εφόδου Μεταμόρφωσης

Στις 22 Γενάρη 2014, θα δικαστεί ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών ο Κωνσταντίνος Κοντομούς που στις 10/09/2012 συμμετείχε σε επίθεση φασιστικού τάγματος εφόδου σε κομμωτήριο που διατηρούσε υπήκοος Πακιστάν στη Μεταμόρφωση Αττικής. Συγκεκριμένα, στις 10-9-2012, ώρα 20:30, εισήλθε, μαζί με άλλους οκτώ δράστες, στο κουρείο της οδού Γκινοσάτη 47 και επιτέθηκαν στους δύο Πακιστανούς υπαλλήλους καθώς και σε έναν Έλληνα πελάτη (οδηγό ταξί), τραυματίζοντας με αιχμηρό αντικείμενο τον πελάτη και έναν από τους υπαλλήλους. Μόλις οι δράστες βγήκαν από το κατάστημα, έριξαν μέσα μια αυτοσχέδια βόμβα μολότοφ.

Το περιστατικό αυτό δεν προκάλεσε καμια ευρύτερη έρευνα από την ΕΛΑΣ, έστω κι αν ήταν εμφανή τα ρατσιστικά κίνητρα των δραστών και παρότι οι επιθέσεις συνεχίστηκαν τις επόμενες βδομάδες στην ίδια περιοχή. Την επίθεση δημοσιοποίησε η ΚΕΕΡΦΑ της περιοχής, η οποία μαζί με άλλους φορείς οργάνωσε συλλαλητήριο στη Μεταμόρφωση στις 22/09/2012.

metamorfosiΉταν η περίοδος κατά την οποία η αστυνομία κώφευε. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο για την επίθεση της 10/09/2012 όσο και για τις επιθέσεις το βράδυ της 22/09/2012 (τέσσερις μαχαιρωμένοι Πακιστανοί σε Ηράκλειο και Μεταμόρφωση, ληστεία Πακιστανού στη Λυκόβρυση), η ΕΛΑΣ δεν δημοσίευσε ποτέ ούτε μία ανακοίνωση (βλ. το αρχείο των ανακοινώσεων της ΕΛΑΣ τον μήνα Σεπτέμβριο 2012).

Το γεγονός ότι οι δράστες ήταν γνωστοί στην ΕΛΑΣ προκύπτει από τον τρόπο με τον οποίο ανακοινώθηκε η “διαλεύκανση” των επιθέσεων. Στα τέλη Γενάρη 2013, μετά τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν και την επίσκεψη του Επιτρόπου Μιούιζνεκς, η ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός ΠΡΟΠΟ Ν. Δένδιας αναγκάστηκαν να κάνουν κάποιες κινήσεις κατά της ρατσιστικής βίας: αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων ήταν η έναρξη λειτουργίας υπηρεσιών αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας (υπηρεσίες που είχαν τυπικά ιδρυθεί έναν χρόνο νωρίτερα). Η πρώτη ανακοίνωση των “νεοιδρυθεισών υπηρεσιών” ήταν η “διαλεύκανση” των επιθέσεων στη Μεταμόρφωση, στις οποίες ήταν εμπλεγμένος ο Κωνσταντίνος Κοντομούς, του οποίου δημοσιεύτηκαν οι φωτογραφίες μία μέρα μετά.

kontomous1kontomous2

Η πλήρης ανακοίνωση της ΕΛΑΣ (ημ. 28/02/2013) για τη δράση του Κοντομούς και του τάγματος εφόδου στο οποίο συμμετείχε αξίζει να δημοσιευτεί ολόκληρη. Κι αυτό γιατί αξίζει να γνωρίζουμε τι πέρασε απαρατήρητο (!) τον Σεπτέμβρη του 2012 από την ίδια την ΕΛΑΣ.

“Συγκεκριμένα ο συλληφθείς:

1) Στις 10-9-2012, ώρα 20:30’, εισήλθε, μαζί με άλλους οκτώ (8) άγνωστους δράστες, εντός καταστήματος – κουρείου ιδιοκτησίας αλλοδαπού, στην οδό Γκινοσάτη 47 στη Μεταμόρφωση Αττικής και επιτέθηκαν σε δύο (2) αλλοδαπούς υπαλλήλους, υπηκόους Πακιστάν και σε ημεδαπό πελάτη, τραυματίζοντας με αιχμηρό αντικείμενο τον πελάτη και έναν από τους υπαλλήλους. Επίσης, έριξαν μέσα στο κατάστημα μια (1) αυτοσχέδια βόμβα μολότοφ, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές.

2) Στις 22-9-2012, ώρα 19:50’, μαζί με άλλους δύο (2) άγνωστους δράστες επιτέθηκαν με μαχαίρι σε δύο (2) αλλοδαπούς, υπηκόους Πακιστάν, σε στάση λεωφορείου στη Λεωφόρο Ηρακλείου στο Ηράκλειο Αττικής, τραυματίζοντας σοβαρά τον έναν στη θωρακική χώρα και αφαιρώντας του χρήματα και προσωπικά αντικείμενα.

3) Την ίδια ημέρα (22-9-2012) και ώρα 20:15’, στην περιοχή της Λυκόβρυσης, επιβαίνοντας μαζί με άλλους δύο (2) άγνωστους δράστες σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ανέκοψαν την πορεία μοτοσικλέτας, στην οποία επέβαιναν δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Πακιστάν, με αποτέλεσμα αυτή να ανατραπεί. Στην συνέχεια, αφαίρεσαν την μοτοσικλέτα, η οποία τελικά βρέθηκε στις 27-9-2012, ολοσχερώς καμένη στην περιοχή της Μεταμόρφωσης.

4) Την ίδια ημέρα (22-9-2012) και ώρα 20:50’, στην οδό Ερμού στη Μεταμόρφωση, μαζί με άλλους άγνωστους δράστες, επιβαίνοντες σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και μοτοσυκλέτα, επιτέθηκαν με μαχαίρι σε τρεις (3) αλλοδαπούς, υπηκόους Πακιστάν, που κινούνταν πεζή και τραυμάτισαν δύο (2) από αυτούς (τον έναν σοβαρά στη θωρακική χώρα), ενώ τους αφαίρεσαν και προσωπικά τους αντικείμενα.”

Δημοσιευμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατηγορούμενοι για ληστεία στη Λυκόβρυση είναι και οι Αλέξανδρος Βασιλάκης και Αγγελος Γεωργόπουλος (βλ. πόρισμα Βουρλιώτη και πληροφορίες εδώ). (UPDATE: από τη δικογραφία πάντως δεν προκύπτει άλλο γνωστό όνομα ενεχόμενο στις τέσσερις αναφερόμενες επιθέσεις εκτός του Κοντομούς).

Αξίζει εδώ να θυμίσουμε ότι 9 μέρες μετά την επίθεση στο κουρείο του Πακιστανού ιδιοκτήτη του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης υπέβαλε ερώτηση στη Βουλή ζητώντας από τον Υπουργό ΠΡΟΠΟ να εξετάσει αν το θύμα έχει νόμιμα έγγραφα ή είναι “λαθρομετανάστης”:

georgiadis_metam

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι φασίστες που επιτέθηκαν στο κουρείο στη Μεταμόρφωση είχαν απειλήσει τον ιδιοκτήτη και τους εργαζόμενους απο τις προηγούμενες μέρες να κλείσουν το μαγαζί. Φρικιαστικές είναι οι πληροφορίες για τη δράση του τάγματος στις 22/09/2013. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ:

“…μία ώρα αφού παράτησαν το τελευταίο θύμα τους αιμόφυρτο, οι δράστες κάλεσαν με το κινητό του τηλέφωνο, που είχαν κλέψει, γιατρό του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. «Φάγαμε το μαύρο σκυλί», του είπαν. «Απασχολείς Πακιστανούς, θα σε φτιάξουμε κι εσένα. Εμείς είμαστε η Χρυσή Αυγή», τον απείλησαν.

Ο γιατρός παρακολουθούσε χρόνια τον μετανάστη που πάσχει από διαβήτη. Οι δράστες βρήκαν αρκετές κλήσεις προς το νούμερό του και νόμιζαν ότι ήταν ο εργοδότης του μετανάστη. Οι απειλές τους εντάσσονται στο κλίμα τρομοκράτησης που καλλιέργησε τόσον καιρό η Χρυσή Αυγή με εφόδους σε επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα που απασχολούν μετανάστες. «Στο τηλέφωνο φώναζαν, έβριζαν, θεωρούσαν ότι το θύμα τους είναι νεκρό», λέει σήμερα ο γιατρός στα «ΝΕΑ» και ζητεί για την ασφάλειά του να μη δημοσιευθεί το όνομά του. «To μαχαίρι τους σταμάτησε έναν πόντο από την καρδιά του», προσθέτει”.

Μέλη της πρωτοβουλίας μας θα παραστούν στο ΜΟΔ ως δικηγόροι της πολιτικής αγωγής.

One thought on “22/01/2014: δίκη Κωνσταντίνου Κοντομού, τάγμα εφόδου Μεταμόρφωσης

  1. Pingback: Συνεχίζεται την Τετάρτη 05/02 στο ΜΟΔ η δίκη Κοντομούς | JailGoldenDawn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.