Ενημέρωση για τη δίκη Λουκμάν – ημέρα 1η

foniades_Luqman(Οι δολοφόνοι: ο Λιακόπουλος μπροστά, ο Στεργιόπουλος πίσω)

Ξεκίνησε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη των χρυσαυγιτών δολοφόνων του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, που δολοφονήθηκε στις 17/01/2013 στα Πετράλωνα πηγαίνοντας για δουλειά με το ποδήλατό του.

Οι δικηγόροι των δολοφόνων του Λουκμάν κάνανε προσπάθειες να αμφισβητήσουν τόσο τη νομιμοποίηση των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής όσο και την ταυτότητα των ίδιων των γονέων του Σαχζάτ που έφτασαν λίγη ώρα αργότερα στην Αθήνα (με καθυστερημένη πτήση) και έτσι δεν ήταν παρόντες στην έναρξη της δίκης. Η ενέργεια αυτή ήταν ηθικά, πολιτικά και νομικά προκλητική: απαντήθηκε από τους συνηγόρους της οικογένειας Λουκμάν και απορρίφθηκε, ως αντίρρηση, τόσο από την εισαγγελέα όσο και από το δικαστήριο το οποίο συγκροτείται από τρεις δικαστές και τέσσερις ενόρκους.

Ήδη από την πρώτη μέρα, η εξέταση των δύο αυτοπτών μαρτύρων του περιστατικού κατέρριψε την υπερασπιστική γραμμή των δύο δραστών που ισχυρίζονται ότι προηγήθηκε “διαπληκτισμός για ασήμαντο αφορμή” (παρεμπόδιση της πορείας του σκούτερ των δραστών από το ποδήλατο του θύματος στην οδό Τριών Ιεραρχών). Αν και το ζευγάρι που εξετάστηκε δεν είδε τη στιγμή της δολοφονίας (την οποία έχουν αναγκαστεί να ομολογήσουν οι δράστες), με την μαρτυρία του αποκάλυψε κρίσιμες πτυχές: ότι κανένας διαπληκτισμός δεν υπήρξε, ότι οι μοναδικοί θόρυβοι που ακούστηκαν ήταν από τα βογγητά του μαχαιρωμένου Λουκμάν ο οποίος καλούσε έτσι σε βοήθεια, ότι οι δράστες είδαν τον Λουκμάν να πέφτει και τον παράτησαν αιμόφυρτο στην άσφαλτο, ότι η συμπεριφορά τους ήταν ψύχραιμη και επαγγελματική.

Εντύπωση προκάλεσαν οι καταθέσεις δύο αστυνομικών της ομάδας Ζήτα, οι οποίοι αν και γνώριζαν την δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη, δεν έκαναν καμία σχετική ερώτηση στους δράστες, όταν τους σταμάτησαν στο Σύνταγμα και τους εντόπισαν με τα ματωμένα μαχαίρια. Από τις καταθέσεις προέκυψε ακόμα η αδράνεια της ΕΛΑΣ στο να συλλέξει υλικό και μαρτυρίες στον τόπο της δολοφονίας, έστω κι αν υπήρχαν δυνατότητες για κάτι τέτοιο, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που την αντιλήφθηκαν.

Η υπερασπιστική γραμμή των κατηγορουμένων επιχειρεί να αποπολιτικοποιήσει τη δίκη και να την εμφανίσει ως άσχετη με τη Χρυσή Αυγή (μάλιστα με γραπτή δήλωσή του ο Στεργιόπουλος δήλωσε ότι διαφωνεί με τη δράση και τις ιδέες της). Ωστόσο, η απόπειρα αυτή σκοντάφτει σε όλα τα πραγματικά περιστατικά της δολοφονίας, γι’ αυτό και καταλήγει σε παραλογισμούς: η τοποθέτηση του συνηγόρου του Στεργιόπουλου ότι το στιλέτο-πεταλούδα που έφερε πάνω του ο κατηγορούμενος είναι “πολυεργαλείο” διά πάσαν χρήση μάς έδωσε μια εικόνα τού τι θα ακούσουμε στις επόμενες συνεδριάσεις... Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική αγωγή πρόβαλε γραπτά και προφορικά αυτοτελή ισχυρισμό για τα ρατσιστικά κίνητρα της δολοφονίας και τη διασύνδεση των δραστών με τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή. Οι μάρτυρες που θα εξεταστούν θα δώσουν την ευκαιρία για την περαιτέρω απόδειξη αυτού του γεγονότος.

Το δικαστήριο διέκοψε και θα ξανασυνεδριάσει στις 8 Γενάρη 2014, στις 8πμ, με την εξέταση και άλλων αστυνομικών οργάνων και των λοιπών μαρτύρων. Ευχαριστούμε τους αντιφασίστες και τους αλληλέγγυους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ και της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας για συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια, βοηθώντας έτσι να αναδείξουμε τον ρατσιστικό χαρακτήρα της δολοφονίας από το χρυσαυγίτικο τάγμα εφόδου. Συνεχίζουμε μέχρι την οριστική καταδίκη τόσο των φυσικών όσο και των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας του Λουκμάν αλλά και κάθε θύματος της φασιστικής βίας.

soukran_bibi(Η μητέρα του θύματος Σούκραν Μπίμπι έξω από τα δικαστήρια)

Έκκληση της ΚΕΕΡΦΑ:

Κάνουμε έκκληση στήριξης της καμπάνιας ώστε να παραμείνει η οικογένεια στην Ελλάδα μέχρι τις 8 Γενάρη ώστε να καταθέσει στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Όσοι και όσες θέλουν να ενισχύσουν, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 6932828964 η να καταθέσουν τις ενισχύσεις τους στον παρακάτω λογαριασμό:

Αριθμός λογαριασμού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος

159/620751-05  IBAN GR8201101590000015962075105

ΚΩΔ.SWIFT ΤΡΑΠΕΖΑΣ (BIC) ETHNGRAA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.