Τετάρτη 20/11: δίκη μελών του ταγμάτος εφόδου του Αγ. Παντελεήμονα – Δικάζονται Παπαβασιλείου και Περρής – Ο Παπαβασιλείου φίλος του Ρουπακιά – Διαφεύγουν οι υπόλοιποι δράστες – Προκλητική η αδράνεια της ΕΛΑΣ

Δικάζονται την Τετάρτη 20 Νοέμβρη στο Β’ Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (κτίριο 7, αίθουσα 2, πινάκιο 4, στην Ευελπίδων) οι γνωστοί ως “κάτοικοι” της Πλατείας Αμερικής Νίκος Παπαβασιλείου και Γιώργος Περρής για εμπρησμό από πρόθεση, παράνομη βία από κοινού και διακεκριμένη περίπτωση φθορά από κοινού.

Οι Παπαβασιλείου και Περρής είχαν συγκροτήσει φασιστικό τάγμα εφόδου που “αστυνόμευε” την περιοχή από τον Σεπτέμβρη του 2012, όταν είχαν σπάσει τα γραφεία της Τανζανικής Κοινότητας.

  • Ο Παπαβασιλείου δουλεύει σε νυχτερινά κέντρα ως τραγουδιστής και είναι μέλος της Χρυσής Αυγής (υπάρχουν φωτογραφίες του με μπλουζάκι, στο σπίτι του βρέθηκαν συνθήματα της οργάνωσης και κατά δήλωσή του στην απολογία του αποκαλεί το πιτ-μπουλ που διαθέτει “Χρυσαυγή”).  Εμφανίζεται σε πλήθος φωτογραφιών με τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά (δεν είναι τυχαίο ότι σε αναρτήσεις στο facebook ο Παπαβασιλείου δήλωνε μέλος του πυρήνα Νίκαιας). ‘Εχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για υπόθεση ναρκωτικών. Τον Σεπτέμβρη του 2012 στα πλαίσια φασιστικής περιπολίας στην οποία συμμετείχε συναντήθηκε με μέλη της αντιφασιστικής μοτοπορείας.

Papavasiliou3

Η φωτογραφία από την ΕΛΑΣ.

papabasileiou

Σε τάγμα εφόδου, ο δεύτερος αριστερά. Πίσω δεξιά διακρίνεται ο Ρουπακιάς.

Papavasiliou2

Με τον Ρουπακιά

  • Ο Περρής είναι κατά δήλωσή του “αγανακτισμένος” ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας, είχε ήδη αναγνωριστεί από τα μέλη της Τανζανικής Κοινότητας τον Σεπτέμβρη του 2012 ως μέλος της ομάδας που έσπασε τα γραφεία της και σε βάρος του εκκρεμεί ποινική δίωξη (ο ίδιος είχε μηνύσει τα θύματά του για “εξύβριση”, “απειλή” και “συκοφαντική δυσφήμιση”).

Perris1

Η φωτογραφία από την ΕΛΑΣ.

Οι Παπαβασιλείου και Περρής δικάζονται γιατί το βράδυ της 13/05/2013 προς 14/05/2013 απείλησαν με βία τον Καμερουνέζο ιδιοκτήτη του μπαρ Cointreau στην οδό Λεμεσού στην Πλατεία Αμερικής να μην ανοίξει το κατάστημά του και στη συνέχεια κατά τις 2:00 τα ξημερώματα τού έβαλαν φωτιά χρησιμοποιώντας βαριοπούλα για να σπάσουν τη τζαμαρία και βενζίνη για τον εμπρησμό.

Στην αρχή οι Παπαβασιλείου και Περρής αρνήθηκαν ότι συμμετείχαν στον εμπρησμό. Εμφάνισαν τη δράση τους ως αποτέλεσμα της “αγανάκτισης” των κατοίκων για την εγκληματικότητα και τη φασαρία που προκαλούν οι Αφρικανοί μετανάστες στην περιοχή. Στις απολογίες τους, οι Παπαβασιλείου και Περρής μιλούν ανοιχτά για συγκρότηση σώματος που “αστυνόμευε” και “περιπολούσε” την περιοχή (οι εκφράσεις είναι δικές τους) με βάρδιες, σε “ομάδες των πέντε”.

Στη συνέχεια όμως, ο Παπαβασιλείου, σε συμπληρωματική του κατάθεση, παραδέχτηκε ότι “μετά από σύσκεψη τεσσάρων ατόμων, εμού, του Γιώργου, του Αντώνη και του κ. Θοδωρή, αποφασίσαμε να προκαλέσουμε μικρή υλική ζημιά στο μαγαζί… Εγώ και ο Αντώνης πήραμε τη μοτοσυκλέτα του, πήγαμε στο πλησιέστερο βενζινάδικο στη συμβολή των οδών Αγίου Μελετίου και Γ’ Σεπτεμβρίου, προμηθευτήκαμε 750 ml βενζίνης… επιστρέψαμε στην οδό Λεμεσού… εκεί μας περίμεναν ο κ. Θοδωρής και ο Γιώργος… εγώ πήρα τη βαριοπούλα από τα χέρια του Γιώργου και κατάφερα χτύπημα στη τζαμαρία…πήρα το μπουκάλι της βενζίνης, περιέλουσα το τζάμι εξωτερικά και από την οπή που δημιούργησα έριξα το υπόλοιπο της βενζίνης στην κουρτίνα… μόλις συνεννοηθήκαμε με τους υπόλοιπους ότι είμαστε έτοιμοι να βάλουμε φωτιά, το έκανε ο Αντώνης. Τότε εγώ με τον Γιώργο ανεβήκαμε γρήγορα στο σπίτι του Γιώργου και οι άλλοι έτρεξαν και εκείνοι προς τα σπίτια τους. Ό,τι έκανα, το έκανα για το γενικότερο καλό και φυσικά δεν υπήρχε κίνδυνος να τραυματιστεί κανένας. Σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο είτε “προστασίας” σχετικά με το ανωτέρω κατάστημα. Ας με κρίνει η Ελληνική Δικαιοσύνη”.

Οι Παπαβασιλείου και Περρής αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τη σύλληψή τους και την απαγγελία κατηγοριών. Είναι εντυπωσιακό ότι παρά το ότι στη δικογραφία υπάρχει το πλήρες ονοματεπώνυμο του – κατά Παπαβασιλείου – φυσικού αυτουργού του εμπρησμού, ονόματι Αντώνιου Μπολέτη, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα η σύλληψή του, αν και ο Διευθυντής της Υποδ/νσης Ασφάλειας Αθηνών Ιωάννης Φραγκίσκος δήλωνε γραπτα ότι διενεργούνται σχετικές έρευνες. Το ίδιο ισχύει για πολλά ακόμα ονόματα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία: “κ. Θοδωρής”, “κ. Βαγγελης”, “Κ. Κυριάκος”, και για άλλους αόριστα αναφερόμενους.

Μέλη της πρωτοβουλίας για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος θα παραστούν στη δίκη με στόχο την καταδίκη των εγκληματιών και την ανάδειξη της σύνδεσής τους με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή.

(Για να ενημερώνεστε για την Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος, συνδεθείτε με τη σελίδα μας στο facebook).

3 thoughts on “Τετάρτη 20/11: δίκη μελών του ταγμάτος εφόδου του Αγ. Παντελεήμονα – Δικάζονται Παπαβασιλείου και Περρής – Ο Παπαβασιλείου φίλος του Ρουπακιά – Διαφεύγουν οι υπόλοιποι δράστες – Προκλητική η αδράνεια της ΕΛΑΣ

  1. Pingback: Ένοχοι με 41 μήνες οι Παπαβασιλείου και Περρής: Nεοναζί, νεοχαζοί, νεολαγοί. | JailGoldenDawn

  2. Pingback: Ένοχοι με 41 μήνες οι Παπαβασιλείου και Περρής: Nεοναζί, νεοχαζοί, νεολαγοί. | JailGoldenDawn

  3. Pingback: Ένοχοι με 41 μήνες οι Παπαβασιλείου και Περρής: Nεοναζί, νεοχαζοί, νεολαγοί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.