Στις 18 Δεκέμβρη, δικάζουμε τους δολοφόνους του Σαχζάτ Λουκμάν

shahzad

Στις 18 Δεκέμβρη, παγκόσμια ημέρα του Μετανάστη, δικάζονται οι δύο χρυσαυγίτες που δολοφόνησαν στις 17 Γενάρη 2013 τον 27χρονο Σαχζάντ Λουκμάν από το Πακιστάν.

Ο Σαχζάντ Λουκμάν ήταν ένας μεροκαματιάρης που εκείνο το ξημέρωμα πήγαινε με το ποδήλατό του από το Περιστέρι στα Πετράλωνα για να πιάσει δουλειά στη λαϊκή. Το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής τον εντόπισε στις 3 η ώρα τη νύχτα στην οδό Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα. Η μέθοδος δολοφονίας του Σαχζάντ είχε τα ίδια χαραχτηριστικά με αυτά της δολοφονίας του Π. Φύσσα. Οι δύο χρυσαυγίτες βγήκαν παγανιά ως τάγμα εφόδου οπλισμένοι με πτυσσόμενο μαχαίρι «πεταλούδα». Τον άφησαν στον τόπο με ένα “επαγγελματικό χτύπημα”, όπως αυτό του Ρουπακιά.

Μόνο εξ αιτίας του γεγονότος ότι τη δολοφονία είδαν περίοικοι, οι οποίοι αμέσως ειδοποίησαν την αστυνομία, έφτασαν οι δύο δολοφόνοι να συλληφθούν κάπου στο Σύνταγμα. Χωρίς να νιώθουν ότι υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα να συλληφθούν, είχαν ακόμα πάνω τους το ματωμένο μαχαίρι. Ο ένας ήταν 25 ετών ιδιωτικός υπάλληλος και ο άλλος 29 ετών πυροσβέστης. Στα σπίτια τους βρέθηκαν άλλες τρεις «πεταλούδες», ρόπαλα, σφαίρες πολεμικού όπλου, σφεντόνες και αεροβόλο, καθώς και μεταλλικά σφαιρίδια, αλλά και προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής.

Οι δύο δράστες προφυλακίστηκαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή, χωρίς όμως στο κατηγορητήριο να συμπεριληφθούν τα ρατσιστικά κίνητρα. Μάλιστα μέσα στο βούλευμα συμπεριλαμβάνεται ο γελοίος ισχυρισμός των δύο Χρυσαυγιτών ότι επιτέθηκαν στο Λουκμάν γιατί “τους έκοψε το δρόμο με το ποδήλατο”.

Η δολοφονία του Σαχζάντ Λουκμάν είναι ένα ακόμα ρατσιστικό έγκλημα της Χρυσής Αυγής μόνο που οι φωτογραφίες των δύο Χρυσαυγιτών δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα για να αναγνωριστούν από πιθανόν άλλα θύματα άλλων επιθέσεων στο παρελθόν. Ενώ δεν έγινε άρση του τηλεφωνικού τους απορρήτου ώστε να διερευνηθεί από ποιον είχαν πάρει την εντολή να βγουν παγανιά εκείνη τη νύχτα οπλοφορώντας.

Η δίκη των δύο δολοφόνων νεοναζί είναι πολύ σημαντική, καθώς η υπόθεση της δολοφονίας του Σαχζάντ Λουκμάν συμπεριλαμβάνεται στο πόρισμα Βουρλιώτη που έχει σταλεί στον Αρειο Πάγο, βάσει του οποίου η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση. Η έκβαση αυτής της δίκης θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη δίκη της Χρυσής Αυγής όποτε και αν αυτή γίνει.

“Από την πλευρά της πολιτικής αγωγής ζητάμε να δικαστούν οι δολοφόνοι του Σαχζάντ για αυτό που είναι δηλαδή ως μέλη μιας εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης. Η δολοφονία του Σαχζάντ δεν έχει να κάνει ούτε με παρεξήγηση ούτε με ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην κουκουλωθεί η υπόθεση, απαιτώντας αυτό που απαιτεί η τεράστια πλειοψηφία του αντιφασιστικού κινήματος. Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι και όλοι οι συνένοχοί τους”, μας είπε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της πολιτικής αγωγής.

(Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη, 23/10/2013).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.