Φάκελος “Χρυσή Αυγή”: μια συμμορία με πλάτες

(Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη στις 02/10/2013 από τον Γιώργο Πίττα).

Οι “θεσμοί επιτέλους λειτουργούν” υποστηρίζουν τα ΜΜΕ και αυτή τη φορά το “μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο”. Ο Σαμαράς εμφανίζεται σαν ο ιππότης της κάθαρσης και μας καλεί να παλέψουμε ενωμένοι και να λιώσουμε τους νεοναζί. Ο Δένδιας, προσπαθεί να μας πείσει ότι αντιμετωπίζει “ολιστικά ως εγκληματική οργάνωση την Χρυσή Αυγή”, θυμίζοντας ότι “από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου διακήρυξα στο Κοινοβούλιο ότι στην Ελλάδα δεν γίνονται ανεκτά τάγματα εφόδου”.

Δεν έχουμε κανένα απολύτως λόγο να εφησυχάσουμε και να τους πιστέψουμε. Ούτε την εκτελεστική εξουσία, την κυβέρνηση και το όργανό της την αστυνομία. Ούτε την “ανεξάρτητη” και αδέκαστη δικαστική εξουσία. Ούτε τη νομοθετική εξουσία, δηλαδή το κοινοβούλιο.

Καταρχήν, η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Σαμαράς και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Δένδιας φέρουν ακέραια την ευθύνη για την κάλυψη και την ανοχή, αν όχι συνενοχή, που έδειξαν στους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής.

Πιο εξόφθαλμο παράδειγμα η τοποθέτηση εκ μέρους του Σαμαρά, και η στήριξη εκ μέρους του Δένδια, του Δ. Κούζηλου, (εμπλεκόμενου στο παλιότερο σκάνδαλο των απαγωγών των πακιστανών, αλλά και συγγενή του συνονόματου βουλευτή Κούζηλου της Χ.Α), στη θέση του υπεύθυνου της ΕΥΠ για την παρακολούθηση της Χρυσής Αυγής! Ο μεν Κούζηλος αποπέμφθηκε, αλλά αυτοί που τον επέλεξαν και τον κράτησαν σε αυτήν την θέση αντί να παραιτηθούν, προσποιούνται ότι ξαφνικά ανακάλυψαν τη σχέση της Χ.Α με την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες.

Τη σύνδεση ανάμεσα στους νεοναζί και την ΕΛ.ΑΣ και την κάλυψη που παρέχει η δεύτερη στην πρώτη, τη γνωρίζουμε από την δεκαετία του ’90 που ο Ρωμαίος σαν υπουργός Δημοσίας Τάξης του ΠΑΣΟΚ υποσχόταν να βάλει χέρι στα λεγόμενα τότε “σταγονίδια” μετά την αποκάλυψη του βίντεο του 1993 με το χουντογλέντι όπου υψηλόβαθμοι αξιωματικοί βασάνιζαν Αλβανούς μετανάστες. Με την ανοχή, τα σταγονίδια έγιναν χείμαρρος που επιβεβαιώθηκε και μαθηματικά με ένα μεγάλο κομμάτι των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ στην Καισαριανή να ψηφίζουν μαζικά ΛΑΟΣ και στη συνέχεια Χρυσή Αυγή σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

“Σε κάθε εκδήλωση είχαμε τις πλάτες της Αστυνομίας” είναι τα χαρακτηριστικά λόγια ενός από τα μέλη της Χ.Α που καταθέτουν στη δικογραφία. Αλλά και χωρίς αυτά, είναι δεκάδες οι φωτογραφίες και οι καταγγελίες από την αγαστή συνεργασία αστυνομίας και νεοναζί – με πιο πρόσφατη την προκλητική κοινή δράση ΜΑΤ-Χρυσαυγιτών μόλις την επομένη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα ενάντια σε αντιφασίστες διαδηλωτές στο Κερατσίνι, όπου ένας από τους τελευταίους έχασε το μάτι του. Στη συνέντευξή του στο Unfollow το Δεκέμβρη του 2012 όπου του καταγγέλθηκαν ανάλογα περιστατικά, ο Δένδιας δεν δίστασε να απαντήσει ειρωνικά “αν έχετε κάτι τέτοιο το θέλουμε”, ενώ στην ερώτηση “η Χρυσή Αυγή είναι πολιτικό κόμμα ή εγκληματική οργάνωση που υποδύεται το κόμμα;” απαντούσε:

“Το ότι είναι πολιτικό κόμμα είναι βέβαιο…Τώρα, το πολιτικό κόμμα αυτό εκδηλώνει αξιόποινη δραστηριότητα; Η ευθεία απάντηση είναι ναι. Το επιδιώκει κιόλας ή είναι συμπτωματικό; Αν η Δικαιοσύνη καταλήξει ότι το επιδιώκει, το ελληνικό κράτος πρέπει να αποφασίσει τι απάντηση θα δώσει”. Λίγες μέρες μετά την κυνική αυτή απάντηση, το Γενάρη του 2013 εντελώς “συμπτωματικά” στα Πετράλωνα ο Πακιστανός Σαχζάντ Λουκμάν θα πέσει νεκρός από μαχαιριές χρυσαυγιτών.

Αλλά ας πάμε στη Δικαιοσύνη. To σύνθημα “να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής αυτής της συμμορίας της ναζιστικής” δονεί τους δρόμους από την δεκαετία του ’90. Επρεπε να μετρήσουμε είκοσι ολόκληρα χρόνια, αρκετούς νεκρούς και αμέτρητες επιθέσεις για να βγει επιτέλους μια δικογραφία που να χαρακτηρίσει την Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση νεοναζί;

Γιατί; Μήπως τόσα χρόνια δεν υπήρχαν στοιχεία που να στοιχειοθετούν αυτήν την κατηγορία; Προφανώς και υπήρχαν. Ενας από τους υπαρχηγούς του Μιχαλολιάκου τη δεκαετία του ’90, ο Χ. Κουσουμβρής καταδικάστηκε σε ένα χρόνο με αναστολή για την επίθεση σε μέλη της ΟΣΕ στην Φωκίωνος Νέγρη το 1996.

Πληροφορίες

Στη συνέχεια έφαγε άλλα τέσσερα χρόνια καθώς συνελήφθη για μια ληστεία στην Καλαμάτα. Φεύγοντας από τη Χρυσή Αυγή έγραψε και βιβλίο που περιλάμβανε όλες τις πληροφορίες για την εγκληματική δράση και τη συνεργασία της Χ.Α με την αστυνομία. Δεν έτυχε κανένας δικαστής, εισαγγελέας να διαβάσει αυτό το βιβλίο;

Ο ‘Περίανδρος’ Ανδρουτσόπουλος, ο άλλος υπαρχηγός του Μιχαλολιάκου, που οργάνωσε τη δολοφονική επίθεση στον Κουσουρή το 1998 κρυβόταν καταζητούμενος επτά χρόνια και όταν παραδόθηκε, καταδικάστηκε. Αλλά ούτε η παρά λίγο δολοφονία του μέλους τότε της ΕΦΕΕ έφτανε για να ευαισθητοποιήσει τις δικαστικές αρχές σχετικά με τη Χρυσή Αυγή.

Τον Οκτώβρη του 2005 ένα άλλο μέλος της Χρυσής Αυγής, ο Ρουμελιώτης γνωστός και ως «Πόρκυ» συμμετείχε στο μαχαίρωμα δύο αδελφών μαχαιρώνοντας τον μικρότερο – “δίνοντάς του 13 μαχαιριές, εκ των οποίων η μία στον αυχένα και η άλλη δίπλα στο αυτί, προκαλώντας του σοβαρότατο εγκεφαλικό τραύμα” γιατί φορούσε μια αντιφασιστική κονκάρδα. Ο Ρουμελιώτης καταδικάστηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, με δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, σε 21 χρόνια και 3 μήνες φυλακή και οδηγήθηκε στις φυλακές.

Όμως ο Ρουμελιώτης δεν ήταν άγνωστος. Ηταν κατηγορούμενος γιατί πέντε χρόνια νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2000, συμμετείχε σε επιθέσεις στην Πλατεία Κυψέλης και το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Απλά εξακολουθούσε να κυκλοφορεί ελεύθερος να μαχαιρώνει λόγω των αναβολών. Οταν εκδικάστηκε επτά χρόνια αργότερα η υπόθεση, ο Ρουμελιώτης καταδικάστηκε και γι’ αυτές τις επιθέσεις, αλλά ήταν λίγο αργά για τα μαχαιρωμένα αδέλφια.

Αντίθετα, όπως αποκάλυψε πριν μερικές μέρες ο Δημήτρης Ψαρράς, με την υπογραφή της αντεισαγγελέος Ευτέρπης Κουτζαμάνη, (η οποία σε μια βδομάδα επρόκειτο να προαχθεί στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου):

“Χρειάστηκαν μόνο 8 μέρες για την άσκηση δίωξης εις βάρος του Πέτρου Κωνσταντίνου, την οποία παράγγειλε η Χρυσή Αυγή με το θράσος που είχε μέχρι προχτές” ενώ “αντίθετα από αυτή την αστραπιαία αντίδραση, η Δικαιοσύνη ακόμα και σήμερα δεν έχει κινηθεί για μια άλλη ανάρτηση σε ιστοσελίδα, η οποία περιείχε ακραία αντισημιτικά σχόλια (του τύπου «Κωλοεβραίοι! Μακάρι να τους εξόντωνε τελείως ο Χίτλερ!»)…Βλέπετε, εκείνος που ανέδειξε την υπόθεση δεν ήταν η Χρυσή Αυγή, αλλά εγώ («Ελευθεροτυπία», 5.12.2010), ενώ ο συντάκτης του ιστολογίου δεν ήταν ο Κωνσταντίνου, αλλά μια εφέτης, η Μαριάνθη Παγουτέλη… Την υπόθεση αυτή έφερε στην επικαιρότητα την περασμένη Τετάρτη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία μάλιστα αποκάλυψε ότι η εν λόγω εφέτης, μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης και τη σημερινή εισαγγελέα του Αρείου Πάγου συνεργάζονται και στο Δ.Σ. της εταιρείας «Φίλοι της Μητρόπολης Μυτιλήνης»”.

Γι’ αυτό, η μόνη δύναμη που μπορεί να σταματήσει τους νεοναζί και να επιβάλει ότι το μαχαίρι θα μπει πραγματικό στο κόκκαλο είναι το εργατικό και αντιφασιστικό κίνημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.