Για την εξέλιξη της δίωξης των νεοναζί

Η σύλληψη και δίωξη κατά των νεοναζιστών ηγετών της Χρυσής Αυγής για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης είναι μια δικαίωση για όσες και όσους εναντιωθήκαμε έμπρακτα στη φασιστική απειλή τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια και, ιδίως, την τελευταία τριετία.

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και ο Υπουργός ΠΡΟΠΟ Δένδιας επιχειρούν τώρα να εμφανιστούν ως “προασπιστές της Δημοκρατίας” και να αναβαπτιστούν στην κολυμβήθρα του “συνταγματικού τόξου”. Ως συμμετέχοντες στο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα και δικηγόροι που έχουμε αναλάβει σχετικές με τη δράση της Χρυσής Αυγής υποθέσεις, εκτός του να υποδείξουμε την υποκρισία των σημερινών κυβερνητικών κινήσεων, που έρχονται μετά από χρόνια συγκάλυψης της νεοναζιστικής δράσης, διεκδικούμε να φτάσουν οι έρευνες για τη Χρυσή Αυγή όσο βαθύτερα ή, μάλλον, όσο ψηλότερα απαιτείται.

Πεποίθησή μας είναι ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση η οποία συνειδητά ενδύθηκε τον μανδύα πολιτικού κόμματος για να αξιοποιήσει όλες τις ελευθερίες που εξασφαλίζει στα πολιτικά κόμματα ο νόμος, προκειμένου να προβαίνει σε εγκληματικές πράξεις. Δεν έχουμε δηλαδή να κάνουμε με δύο χωριστές οντότητες που επιτρέπουν την ελευθερία δράσης του πολιτικού σκέλους και την εξάρθρωση του εγκληματικού/επιχειρησιακού. Τέτοιες διακρίσεις μπορεί να είναι υπαρκτές σε άλλα ακροδεξιά μορφώματα της Ευρώπης, αλλά δεν ισχύουν στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής.

Για να το πούμε κωδικά: η Χρυσή Αυγή δεν είναι ένα πολιτικό κόμμα που έχει στο εσωτερικό της εγκληματικά τάγματα εφόδου. Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματικά τάγματα εφόδου με την προβιά ενός πολιτικού κόμματος.

Οι ενέργειες της δικαιοσύνης για την εξάρθρωση της εγκληματικής αυτής συμμορίας δεν μπορούν παρά να έρθουν αντιμέτωπες με εκείνους τους μηχανισμούς που για χρόνια εξέθρεψαν, προστάτευσαν και συγκάλυψαν τη δράση της Χρυσής Αυγής. Το πόρισμα Βουρλιώτη αγγίζει για πρώτη φορά τη διάσταση αυτή. Άποψή μας ωστόσο είναι ότι η δικαστική έρευνα πρέπει να εξαπλωθεί σε πεδία που προς το παρόν δεν καλύπτονται από το εισαγγελικό πόρισμα. Θα σκιαγραφήσουμε κάποιες από τις ενέργειες που απαιτείται να γίνουν:

1) Ανθρωποκτονίες: Το πόρισμα Βουρλιώτη αναφέρεται σε δύο ανθρωποκτονίες και τρεις απόπειρες ανθρωποκτονιών. Πρόκειται για τις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, καθώς και για τις υποθέσεις δολοφονικής επίθεσης κατά Αιγύπτιων Αλιεργατών και δολοφονικών επιθέσεων σε Πακιστανούς μετανάστες, ανάμεσα τους στη Μεταμόρφωση. Πεποίθησή μας είναι ότι οι ανθρωποκτονίες της οργάνωσης είναι πολύ περισσότερες, αλλά έχουν τύχει συστηματικής συγκάλυψης από τις κρατικές αρχές, κυρίως την ΕΛΑΣ. Θεωρούμε ότι πρέπει να ξανανοίξουν άμεσα οι υποθέσεις: του δολοφονημένου Μαροκινού στις οδούς Αναξαγόρα και Γερανίου στις 11/08/2012, του δολοφονημένου Μπαγκλαντεσιανού Αλίμ Αμπντούλ Μανουάν στα Κάτω Πατησια στις 12/05/2011, του δολοφονημένου Αιγύπτιου Μοχάμαντ Σαλάμ στα Γλυκά Νερά το Πάσχα του 2012. Η παράθεση αυτή είναι απολύτως ενδεικτική.

2) Σχέσεις με επιχειρηματίες: Η δολοφονία Φύσσα θα πρέπει να εξεταστεί αδιάρρηκτα δεμένη με την επίθεση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής στα μέλη του ΚΚΕ μια βδομάδα νωρίτερα στο Πέραμα. Η εντολή στα τάγματα εφόδου να σπείρουν τον τρόμο στις γειτονιές του Πειραιά ήταν κεντρική επιλογή που εκπορεύτηκε από την ηγεσία της οργάνωσης και εξαπολύθηκε βάσει σχεδίου κατά συνδικαλιστών εργατών και αντιφασιστών νεολαίων. Ο χρόνος για την εντολή αυτή είχε να κάνει, κατά τη γνώμη μας, με την κοινωνικοπολιτική συγκυρία καθώς και με τη μεθόδευση δημιουργίας εργοδοτικού σωματείου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο οποίο αποκαλύπτεται ότι κεντρικό ρόλο διαδραμάτιζε η Χρυσή Αυγή (βλ. πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου της με επικεφαλής τους βουλευτές Λαγό και Παναγιώταρο). Η δημιουργία εργοδοτικού σωματείου που θα καταστρατηγήσει τις συλλογικές συμβάσεις αποτελεί διακαή πόθο των εργοδοτών της Ζώνης. Θεωρούμε πως κομμάτι της έρευνας θα πρέπει να στραφεί προς εργοδότες και εργοδοτικές οργανώσεις που μεθόδευσαν τη δημιουργία του εργοδοτικού σωματείου, προς ιδιοκτήτες ΜΜΕ που πιεστικά στοχοποίησαν τα σωματεία της Ζώνης και κατά σύμπτωση ενίσχυσαν ποικιλότροπα τη Χρυσή Αυγή (συγκρότημα Αλαφούζου), προς Υπουργούς Ναυτιλίας – νυν και πρώην – που έχουν γνώση της υπόθεσης (για παράδειγμα, στη στοχοποίηση των σωματείων είχε πρωταγωνιστήσει ως Υφυπουργός Ναυτιλίας ο Άδωνις Γεωργιάδης). Μόνο έτσι θα ξετυλιχτεί το κουβάρι της χρηματοδότησης και της δράσης της οργάνωσης. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στη σχέση της οργάνωσης με εφοπλιστικά συμφέροντα, αξιοποιώντας καταρχάς τις δημόσιες καταγγελίες Βαξεβάνη για τον Πάλλη που ήταν ταυτόχρονα εκδότης, εφοπλιστής και ιδιοκτήτης “μουσείου” όπλων. Για τη χρηματοδότηση της οργάνωσης, θεωρούμε βέβαιη τη σύναψη δανείου με τραπεζικό ίδρυμα, αξιοποιώντας ως εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση. Η δημοσιοποίηση του ονόματος της τράπεζας που συνήψε το δάνειο θα είναι σημαντικό στοιχείο για τη διαλεύκανση της δράσης της οργάνωσης.

3) ΕΛΑΣ και Αστυνομικά τμήματα: το πόρισμα Βουρλιώτη αναφέρεται ρητά στις σχέσεις της Χρυσής Αυγής με την Αστυνομία, έχουν δε γίνει και οι πρώτες σχετικές συλλήψεις. Επισημαίνουμε τη σχέση του Αστυνομικού Τμήματος Νίκαιας με την οργάνωση, εν όψει και των καταγγελιών της ΚΕΕΡΦΑ για το βασανισμό και τη δολοφονία του Μοχάμετ Καμράν στο εν λόγω τμήμα από ηλεκτροσόκ τον Οκτώβρη του 2009. Εντύπωση μάς προκαλεί η πλήρης απουσία από τις μέχρι τώρα έρευνες οποιασδήποτε αναφοράς στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα. Από προσωπική πείρα μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι αστυνομικοί του Τμήματος αρνούνταν να παραλάβουν μηνύσεις μεταναστών που είχαν δεχτεί φασιστικές επιθέσεις και ότι η άφιξη δικηγόρου σήμαινε κατευθείαν τη συγκέντρωση “αγανακτισμένων κατοίκων” της συμμορίας Σκορδέλη-Γιαννάτου-Πιπίκιου έξω από το ΑΤ, προφανώς ειδοποιημένων από μέσα, με σκοπό την τρομοκράτηση και τον προπηλακισμό. Η εικόνα συνεργασίας του ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα με το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στην περιοχή ενισχύεται από το γεγονός ότι ο συλληφθείς για ρατσιστική επίθεση σε Καμερουνέζο χρυσαυγίτης Νίκος Παπαβασιλείου μίλησε για συστηματοποιημένες “περιπολίες” που δρούσαν ανενόχλητα στην περιοχή. Μέλη του ίδιου τάγματος εφόδου (Σκορδέλη-Λουκιανός-Μαρκουλάκης) επιτέθηκαν κατά Αφγανών κατοίκων της περιοχής και τους επέφεραν με κατσαβίδι βαριές σωματικές βλάβες στον θώρακα. Ανάλογες εικόνες συνεργασίας της ΕΛΑΣ με δράστες ρατσιστικών επιθέσεων έχουμε σε πλήθος Αστυνομικών Τμημάτων: αναφέρουμε ενδεικτικά την υπόθεση Ναζίμ Μαχμούτ που αν και έπεσε θύμα επίθεσης από συμμορία με μηχανάκια στο σπίτι του στο Περιστέρι και κάλεσε ο ίδιος την αστυνομία, συνελήφθη τελικά από άντρες του ΑΤ Περιστερίου και διώκεται για οπλοχρησία και αντίσταση. Η μήνυση που ο ίδιος υπέβαλε δεν έχει ακόμα σταλεί από το ΑΤ Αιγάλεω στην Εισαγγελία.

4) ΕΥΠ: σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η δράση μελών της εγκληματικής οργάνωσης, όπως του μετέπειτα βουλευτή Λαγού (μαστροπεία, προστασία, κλπ), ήταν γνωστή στην ΕΥΠ, αλλά οι συγκεκριμένες αναφορές μπήκαν στο αρχείο και ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν, αν και αυτό θα μπορούσε να γίνει πριν τις εκλογές του Μάη-Ιούνη 2012. Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά στο πλήρες ξεσκέπασμα της διασύνδεσης της Χρυσής Αυγής με στελέχη της ΕΥΠ. Η παραίτηση του προϊσταμένου της Γ’ Διεύθυνσης Αντικατασκοπείας, υπεύθυνου αξιωματικού για την διερεύνηση της δράσης της «Χρυσής Αυγής», ξετυλίγει το κουβάρι. Ο εν λόγω είχε συμμετάσχει στο σκάνδαλο της απαγωγής των Πακιστανών το 2005 και τη συγκάλυψή του. Ο αποχωρήσας αξιωματούχος, που έπαιζε τον ρόλο του πληροφοριοδότη της οργάνωσης, είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή μετά από επιλογή του Αντώνη Σαμαρά, παρότι ήταν ήδη γνωστό ότι ήταν συγγενής με στέλεχος βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

5) Κυκλώματα της νύχτας: ηδη ερευνώνται περιστατικά πώλησης προστασίας από Χρυσαυγίτες βουλευτές και χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων της οργάνωσης από έσοδα της “νύχτας”. Στην απόφαση 565/2009 του Αρείου Πάγου (Ζ’ Ποινικό Τμήμα), περιγράφεται η δράση του Χρήστου Ρήγα, στελέχους της ΧΑ στον Άγιο Παντελεήμονα και υποψήφιου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στην απόφαση περιγράφεται ως μπράβος που πουλούσε προστασία με διασυνδέσεις με το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα. Για την υπόθεση της δολοφονίας δύο ατόμων στο Χαλάνδρι, ο Ρήγας αθωώθηκε από το Εφετείο Κακουργημάτων. Θεωρούμε πως η υπόθεση πρέπει να ξανα-ανοίξει στα πλαίσια των κατηγοριών για εγκληματική συμμορία.

6) Δικαστική εξουσία: η ατιμωρησία της οργάνωσης δεν είχε να κάνει μόνο με την Αστυνομία, αλλά και με την δικαστική εξουσία. Θεωρούμε ότι περιπτώσεις όπως αυτή της εφέτου Μαριάνθης Παγουτέλη (η γνωστή δικαστίνα-μπλόγκερ που ανήρτησε στο Ιντερνετ ρατσιστικά σχόλια με το ψευδώνυμο Mariana On Ice) πρέπει να ερευνηθούν για τυχόν οργανωτική σχέση με την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Στις συζητήσεις κάτω από τις διαδικτυακές αναρτήσεις της Παγουτέλη συμμετείχαν με ανάλογου περιεχομένου σχόλια και άλλοι δικαστικοί λειτουργοί, γεγονός που μας ωθεί να θεωρήσουμε βάσιμα ότι η περίπτωση δεν είναι μεμονωμένη.

7) Πολιτική κάλυψη: πεποίθησή μας είναι ότι η δράση των νεοναζί θα ήταν αδύνατη σε αυτή τη μορφή και την έκταση (φαίνεται αυτό εξάλλου σήμερα) αν δεν είχε τη διακριτική πολιτική κάλυψη πολιτικών κομμάτων και αρμόδιων Υπουργών. Δύο πρώην υπαρχηγοί της Χρυσής Αυγής, ο Κουσουμβρής και ο Ζαφειρόπουλος, έχουν ομολογήσει ότι η Νέα Δημοκρατία τύπωνε φυλλάδια της ναζιστικής συμμορίας, καταγγελία που πρέπει να διερευνηθεί. Στη δικαστική έρευνα θα πρέπει να εξεταστούν επίσης οι Υπουργοί Δημόσιας Τάξης και ΠΡΟΠΟ Χρυσοχοϊδης, Παπουτσής (ο οποίος έχει δηλώσει ότι συνομιλούσε με υπεύθυνους της Χρυσής Αυγής στον Άγιο Παντελεήμονα),Οικονόμου και Δένδιας, για τους οποίους θα πρέπει να αναζητηθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες για πράξεις, παραλείψεις και παράβαση καθήκοντος σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Προφανώς και δεν πιστεύουμε ότι η εξάρθρωση της εγκληματικής αυτής συμμορίας και η αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής είναι έργο μιας δικαστικής έρευνας. Ούτε έχουμε οποιαδήποτε εμπιστοσύνη στους θεσμούς, γι’ αυτό και δεν εκπλαγήκαμε από την απελεύθερωση των Κασιδιάρη, Μίχου, Παναγιώταρου, τη στιγμή που χιλιάδες μετανάστες είναι φυλακισμένοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα. Τον φασισμό θα τον αντιμετωπίσει και θα τον αποτελειώσει το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα της μεγάλης πλειοψηφίας που σιχαίνεται τους νεοναζί.

Δηλώνουμε ωστόσο την αποφασιστικότητά μας να αξιοποιήσουμε την δικαστική δίωξη που έχει ξεκινήσει για την οριστική αποκάλυψη της δράσης της Χρυσής Αυγής και των πολιτικών και κρατικών της προστατών, ελέγχοντας, ερευνώντας και δημοσιοποιώντας τα πορίσματα της έρευνάς μας, σε στενή συνεργασία με το μαζικό κίνημα και τις αντιφασιστικές/αντιρατσιστικές οργανώσεις όπως η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ). Το αντιφασιστικό κίνημα θα είναι η πολιτική αγωγή στη δίκη των νεοναζί. Και θα εξασφαλίσει την οριστική τους καταδίκη.

  • Τάκης Ζώτος, δικηγόρος, υπόθεση δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν.
  • Ευγενία Κουνιάκη, δικηγόρος, υπόθεση Σκορδέλλη-Λουκιανού-Μαρκουλάκη.
  • Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος, υπόθεση δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν.

3 thoughts on “Για την εξέλιξη της δίωξης των νεοναζί

  1. Pingback: 12/09/2013: δολοφονική επίθεση σε βάρος μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα | JailGoldenDawn

  2. Pingback: On the prosecution of neonazi Golden Dawn | JailGoldenDawn

  3. Pingback: Έπρεπε να έχουμε νεκρούς, για να κριθεί δολοφονική η επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα; - Κατιούσα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.