Υπόθεση Γερμενή – Ηλιόπουλου

Ο Ηλιόπουλος ζητά από μετανάστες μικροπωλητές να του επιδείξουν τις άδειες τους.

Την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016, οι (υπόδικοι για εγκληματική οργάνωση) βουλευτές της Χρυσής Αυγής Γ. Γερμενής και Π. Ηλιόπουλος δικάζονται ενώπιον του Θ’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για την επίθεση τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής σε πάγκους αλλοδαπών τον Σεπτέμβρη του 2012 σε πανηγύρι στη Ραφήνα. Οι κατηγορίες αφορούν: αντιποίηση αρχής από κοινού, απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας από περισσότερους και εκτέλεση βιαιοπραγιών στο πλαίσιο διατάραξης κοινής ειρήνης.

Συγκεκριμένα, οι ως άνω:

“…κατηγορούνται ως υπαίτιοι του ότι στη Ραφήνα, την 7/9/2012, με περισσότερες πράξεις τέλεσαν περισσότερα εγκλήματα που τιμωρούνται κατά νόμο με πρόσκαιρες στερητικές της ελευθερίας ποινές και ειδικότερα:

1) Στον ως άνω τόπο και χρόνο, ενεργώντας από κοινού, κατόπιν συναπόφασης και με κοινό δόλο, με πρόθεση αντιποιήθηκαν την άσκηση δημόσιας υπηρεσίας και συγκεκριμένα εμφανίστηκαν την 20:30 περίπου ώρα στο χώρο της εμποροπανήγυρης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εορτασμού του Ιερού Ναού Παναγίας Παντοβασίλισσας στη Ραφήνα και χωρίς να είναι αρμόδιοι προς τούτο, προσέγγιζαν τους πάγκους πώλησης προϊόντων αλλοδαπών μικροπωλητών, τους οποίους οι τελευταίοι είχαν αναπτύξει κατά μήκος της Λ. Φλέμινγκ και ζητούσαν από αυτούς να τους επιδείξουν τις άδειες μικροπωλητή που κατείχαν, επιχειρώντας πράξη που ανάγεται αποκλειστικά στα καθήκοντα δημοτικού ή αστυνομικού υπαλλήλου, γνωρίζοντας ότι ελλείπει η αναγκαία για την επιχείρηση της πράξης αυτής δημόσια εξουσία.

2) Στον ως άνω τόπο και χρόνο, ενεργώντας από κοινού, με την συμμετοχή και άλλων αγνώστων δραστών, με πρόθεση κατέστρεψαν ξένο πράγμα, η πράξη δε αυτή έγινε χωρίς πρόκληση από τον παθόντα και συγκεκριμένα ενεργώντας χωρίς αιτία, και χωρίς να έχουν καμία προηγούμενη σχέση ή επαφή με τους παθόντες, κατακρήμνισαν τους πάγκους που είχαν αναπτύξει στη συμβολή της Λ. Φλέμινγκ με την οδό Ευβοϊκού οι αλλοδαποί μικροπωλητές P.I. του O. και A.U. U.-S., καταστρέφοντας και το εμπόρευμα που διατίθετο προς πώληση, πράξη η οποία τελέσθηκε εκ μέρους των κατηγορουμένων χωρίς κανένα λόγο, με στόχο την ιδιοκτησία ως κοινωνικό αγαθό, από αμφισβήτηση και εχθρότητα της κοινωνικής τάξης των πραγμάτων.

3) Στον ως άνω τόπο και χρόνο, συμμετείχαν σε δημόσια συνάθροιση πλήθους που με ενωμένες δυνάμεις διαπράττει βιαιοπραγίες εναντίον πραγμάτων, εκτελώντας οι ίδιοι τις βιαιοπραγίες και συγκεκριμένα ενεργώντας με ενωμένες δυνάμεις με άλλα μέλη του κόμματος “Λαϊκός Συνδεσμος – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ”, κατακρήμνισαν τους πάγκους που είχαν αναπτύξει στην συμβολή της Λ. Φλέμινγκ με την οδό Ευβοϊκού οι αλλοδαποί μικροπωλητές P.I. του O. και A.U. U.-S., καταστρέφοντας και το εμπόρευμα που είχε εναποτεθεί σε αυτούς, γνωρίζοντας ότι πρόκειται περί δημόσιας συνάθροισης των μελών της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ όπου διαπράττονται βιαιοπραγίες κατά πραγμάτων και θέλοντας να παραμείνουν σε αυτήν.

Για παράβαση των άρθρων 1, 14, 26 παρ. 1, 27 παρ. 1, 45, 51, 53, 79, 94, 175 παρ. 1, 189 παρ. 2-1, 382 παρ. 3-1 σε συνδυασμό με 381 παρ. 1 ΠΚ.”

Δείτε το βίντεο της επίθεσης εδώ


Διαβάστε ακόμα:


Δίκη χρυσαυγιτών Γερμενή-Ηλιόπουλου για τα έκτροπα στη Ραφήνα

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 19/12/2016)

Στο εδώλιο κάθονται σήμερα, ύστερα από τέσσερα χρόνια, τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής Γεώργιος Γερμενής και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, για την επίθεση τάγματος εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης στους πάγκους μεταναστών μικροπωλητών στο πανηγύρι της Ραφήνας τον Σεπτέμβριο του 2012.

Οι δύο χρυσαυγίτες δικάζονται ενώπιον του Θ΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για αντιποίηση αρχής, απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας και εκτέλεση βιαιοπραγιών στο πλαίσιο διατάραξης κοινής ειρήνης.

Ειδικότερα, στις 7/9/2012 γύρω στις 20.30, το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τους Γερμενή και Ηλιόπουλο εμφανίστηκε στο πανηγύρι της Ραφήνας.

Εκεί οι χρυσαυγίτες άρχισαν να κάνουν έλεγχο στους μετανάστες μικροπωλητές, ζητώντας τους να τους δείξουν τις άδειές τους και στη συνέχεια άρχισαν να σπάνε πάγκους μεταναστών με τα κοντάρια από σημαίες που κρατούσαν και με κλοτσιές να καταστρέφουν το εμπόρευμά τους. Η βίαιη αυτή ενέργεια καταγράφεται βέβαια σε βίντεο, όπως καταγράφεται καθαρά και ο ίδιος ο Ηλιόπουλος να ζητά και να ελέγχει τις άδειες μεταναστών μικροπωλητών.

Οπως έχει καταθέσει Νιγηριανός μικροπωλητής, μπροστά στον πάγκο του εμφανίστηκαν 40-50 άτομα που φορούσαν μαύρες μπλούζες και ο ένας από αυτούς του ζήτησε την άδεια για τον πάγκο.

Ο Νιγηριανός, όπως έχει πει, απάντησε ότι θα πάει να φέρει την άδεια από το αυτοκίνητό του, αλλά όταν επέστρεψε είδε τον συγκεκριμένο άνδρα μαζί με τους υπόλοιπους μαυροφορεμένους να σπάνε τον πάγκο του, καταστρέφοντας το εμπόρευμά του και άλλους πάγκους.

Μάλιστα όταν του επιδείχθηκε το βίντεο με τον Ηλιόπουλο, τον αναγνώρισε ως τον άνδρα που του ζήτησε την άδεια και που στη συνέχεια συμμετείχε στο σπάσιμο των πάγκων.

Αλλά και δύο αστυνομικοί του Α.Τ. Ραφήνας, που είχαν υπηρεσία στο πανηγύρι, μιλούν για περίπου 50 άτομα που κρατούσαν ελληνικές σημαίες και σημαίες της Χρυσής Αυγής και φορούσαν μαύρες μπλούζες με το σήμα της οργάνωσης, και καταθέτουν ότι είδαν τους χρυσαυγίτες να σπάνε έναν πάγκο.

Ο ένας καταθέτει, μάλιστα, ότι πριν από τη βίαιη ενέργεια είδε τους χρυσαυγίτες να περνούν μπροστά του παρατεταγμένοι σε τριάδες, καθώς και ότι μετά το σπάσιμο οι αστυνομικοί κινήθηκαν προς το σημείο του επεισοδίου και είδαν τους πάγκους να είναι διαλυμένοι.

Πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ.

Ακόμα και ο αστυνομικός της ασφάλειας του Γερμενή, ο οποίος ένα χρόνο μετά αναφέρθηκε στο σχετικό πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ. ως διασυνδεδεμένος με τη Χρυσή Αυγή και τέθηκε σε διαθεσιμότητα με την κατηγορία της παράνομης οπλοκατοχής και της πλαστογραφίας, κατέθεσε ότι είδε μέλη της Χρυσής Αυγής να ανατρέπουν τον πάγκο μικροπωλητή, «ο οποίος συμπαρέσυρε» άλλους δύο πάγκους.

Φυσικά ο Γερμενής και ο Ηλιόπουλος, σε έγγραφες εξηγήσεις τους, αρνήθηκαν ότι συμμετείχαν στο σπάσιμο, ενώ έκαναν λόγο για ανατροπή «ενός» μόνο πάγκου.

Οσο για τους ελέγχους σε μικροπωλητές, ο Γερμενής αρνήθηκε ότι είχε σχέση με αυτήν την ενέργεια, ενώ ο Ηλιόπουλος, που δεν μπορούσε να την αρνηθεί αφού καταγράφεται στο βίντεο, ισχυρίστηκε ότι διεξήγε «έρευνα» προκειμένου να αποδείξει ότι υπήρχαν στον χώρο παράνομοι μικροπωλητές.

Μέρος του σχεδίου

Ομως τις επόμενες μέρες της επίθεσης στη Ραφήνα, ο Γερμενής είχε ομολογήσει ότι οι καταστροφές των πάγκων, που βέβαια ήταν πάνω από ένας, αποτελούσαν οργανωμένο σχέδιο της Χρυσής Αυγής, δηλώνοντας στο ρ/σ Βήμα FM ότι «οι συγκεκριμένοι πάγκοι που εμείς απομακρύναμε από το πανηγύρι δεν είχαν χαρτιά. Δεν ήμασταν τρελοί να αρχίσουμε να γκρεμίζουμε το πανηγύρι επειδή έτσι μας ήρθε. Οι συγκεκριμένοι πάγκοι δεν είχανε χαρτιά».

Και αν και ισχυρίστηκε ότι δεν έκαναν «έλεγχο» μόνο σε μετανάστες, ομολόγησε ότι και οι «έλεγχοι» ήταν μέρος του ίδιου σχεδίου: «Κινηθήκαμε σε όλο το πανηγύρι και ζητήσαμε άδειες από όλους, όχι μόνο από τους παράνομους ή τους λαθρομετανάστες ή τους μη Ελληνες. Κινηθήκαμε σε όλους».

Το θέμα είναι ότι η συγκεκριμένη υπόθεση λίμναζε τέσσερα χρόνια στην προανάκριση.

Χρειάστηκε η προ μηνών ενημερωτική για την εξέλιξη της δικογραφίας επιστολή του Θανάση Καμπαγιάννη, δικηγόρου της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, προς τον πρώην γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστή Παπαϊωάννου, ο οποίος διαβίβασε στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές την επιστολή προς ενημέρωσή τους και μόνο τότε προσδιορίστηκε η δίκη.

UPDATE: Η δίκη αναβλήθηκε λόγω ωραρίου για τις 24/11/2017.


Στο εδώλιο Γερμενής και Ηλιόπουλος για την επιδρομή στη λαϊκή της Ραφήνας – Αναβολή για να προσέλθουν οι μάρτυρες (3 videos)

(Κείμενο: Κατερίνα Κατή, Documento, 5/10/2018)

Σε αναβολή για ακόμα μια φορά οδηγήθηκε η δίκη των χρυσαυγιτών οι οποίοι κατηγορούνται για την εισβολή και τις βιαιοπραγίες που ακολούθησαν σε βάρος μεταναστών μικροπωλητών, τον Σεπτέμβρη του 2012 σε πανηγύρι στη Ραφήνα.

Το Δικαστήριο, Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας, ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης για τις 13 Δεκεμβρίου 2018 προκειμένου να αναζητηθούν και να κλητευθούν δύο μετανάστες-θύματα της οργής των χρυσαυγιτών καθώς και ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Κατηγορούμενοι για τα… ανδραγαθήματα που φέρεται να διαπράχθηκαν και αφορούν σε αντιποίηση αρχής από κοινού, απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας και εκτέλεση βιαιοπραγιών στα πλαίσια διατάραξης κοινής ειρήνης είναι οι Γ. Γερμενής και Παν. Ηλιόπουλος. Το δικαστήριο έκανε δεκτή ένσταση της υπεράσπισης για τον τρίτο κατηγορούμενο Παρ. Φωκιανό, κηρύσσοντας απαράδεκτη την ποινική δίωξη για τις δύο τελευταίες πράξεις που αρχικά του αποδόθηκαν, λόγω εκκρεμοδικίας.

Ακούστε τον Γερμενή να ομολογεί την τέλεση των αδικημάτων:

Η Αστυνομία δεν είδε… δεν ήξερε

Την εύλογη ειρωνεία του προέδρου της έδρας όμως προκάλεσε και δικαιολογημένα, ο μάρτυρας αστυνομικός που εξετάστηκε από το δικαστήριο πριν τελικά η υπόθεση οδηγηθεί σε νέα αναβολή.

Καταθέτοντας ο αστυνομικός που όπως είπε ήταν σε υπηρεσία μαζί με έναν συνάδελφο του όταν εισέβαλε στη λαϊκή το τάγμα των χρυσαυγιτών, υποστήριξε ότι… δεν κατάλαβε τι έγινε ενώ δικαιολογήθηκε για την μη παρέμβαση τους λέγοντας ότι “εμείς ήμαστε εκεί για άλλη δουλειά”…

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που ακολουθεί :

Μάρτυρας: Ήμουν ένστολος, σε υπηρεσία μαζί με συνάδελφο μου. Είδαμε πενήντα άτομα και μας ρώτησαν αν έχουν άδεια οι μικροπωλητές. Εγώ δεν ήξερα κανέναν τους, μόνο τους Ηλιόπουλο και Γερμενή. Και ξαφνικά είδαμε έναν πάγκο που αναποδογύρισε… δεν καταλάβαμε τι έγινε.

Πρόεδρος: Ως δια μαγείας;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω πως έγινε, έτσι ξαφνικά…

Πρόεδρος: Η δουλειά σας είναι να ξέρετε. Τι συνέβη;

Μάρτυρας: Δεν καταλάβαμε… Εμείς ήμασταν εκεί για άλλο πράγμα.

Πρόεδρος: Δηλαδή αν γίνεται κάτι στα πλαίσια του αυτοφώρου μπροστά στα μάτια σας, δεν κάνετε κάτι γιατί έχετε άλλη δουλειά;

Μάρτυρας: Δεν μπορούσαμε. Ήταν μακριά και ήμασταν μόνο δύο άτομα. Ότι έγινε, έγινε ξαφνικά. Είδαμε τους πάγκους αναποδογυρισμένους, δεν καταλάβαμε…

Πρόεδρος: Δεν υπήρξαν φωνές και οχλαγωγία;

Μάρτυρας: Πώς! Είχε κόσμο, χαμός γινόταν. Κοιτάξαμε και εμείς και τα είδαμε όλα ανάποδα.

Υπεράσπιση: Είδατε να γίνεται κάποια παράνομη πράξη;

Πρόεδρος: Δεν είδε κύριε συνήγορε. Εδώ λέει ότι έγινε ως δια μαγείας…

Δείτε τα θύματα να περιγράφουν την επίθεση:


Επιδρομή στη Λαϊκή Ραφήνας: Ένοχη η οργάνωση, αθώοι οι κατηγορούμενοι (videos)

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 10/1/2018)

«Εχει αποδειχθεί χωρίς καμία αμφιβολία ότι μια πολυμελής ομάδα ατόμων με διακριτικά της Χρυσής Αυγής, στην οποία είχαν πρωτεύοντα ρόλο οι βουλευτές Π. Ηλιόπουλος και Γ. Γερμενής, ενεργώντας συντεταγμένα προέβη σε βιαιοπραγίες στο πανηγύρι της Ραφήνας, αναποδογυρίζοντας πάγκους μικροπωλητών και προκαλώντας φθορές. Ωστόσο, δεν αποδείχθηκε με βεβαιότητα η συμμετοχή των κατηγορουμένων κατά την τέλεση βιαιοπραγιών, επομένως προτείνω να αθωωθούν λόγω αμφιβολιών».

Αυτό ήταν το σκεπτικό του εισαγγελέα με το οποίο συντάχθηκε η πρόεδρος του Θ΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών και αθώωσε λόγω αμφιβολιών τούς Ηλιόπουλο και Γερμενή για την κατηγορία της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας στο πανηγύρι της Ραφήνας στις 7 Σεπτεμβρίου 2012, ενώ τα άλλα δύο αδικήματα για τα οποία κατηγορούνταν (αντιποίηση αρχής και εκτέλεση βιαιοπραγιών) παύθηκαν υφ’ όρον.

Με άλλα λόγια, η οργάνωση είναι ένοχη αλλά οι κατηγορούμενοι αθώοι λόγω αμφιβολιών για το πρώτο αδίκημα, ενώ δεν δικάστηκαν επί της ουσίας για τα άλλα δύο λόγω παραγραφής. Ομως, η επίθεση και έχει καταγραφεί σε βίντεο και την έχει παραδεχτεί η ναζιστική οργάνωση και ο ίδιος ο Γερμενής.

Η μεν Χ.Α. σε ανακοίνωσή της έχει ομολογήσει ότι «οι συναγωνιστές Γερμενής και Ηλιόπουλος έλεγξαν τους πάγκους των αλλοδαπών μικροπωλητών και απέσυραν με συνοπτικές διαδικασίες τα παράνομα προϊόντα», ο δε Γερμενής έχει δηλώσει (ρ/σ «Βήμα FM») ότι «οι συγκεκριμένοι πάγκοι δεν είχαν χαρτιά, δεν ήμασταν τρελοί να αρχίσουμε να γκρεμίζουμε το πανηγύρι επειδή έτσι μας ήρθε», αλλά το ηχητικό ντοκουμέντο δεν περιελήφθη στη δικογραφία. Και ο Ηλιόπουλος έχει απαθανατιστεί στο βίντεο να κάνει έλεγχο στις άδειες αλλοδαπών μικροπωλητών λίγο πριν το τάγμα εφόδου αρχίσει να σπάει ανεξέλεγκτα και να ισοπεδώνει πάγκους.

Αλλά πώς προέκυψε αθώωση για μια ομολογημένη και αυταπόδεικτη επίθεση από αυτές που συνηθίζει να πραγματοποιεί η ναζιστική οργάνωση σε λαϊκές αγορές και παζάρια υπό τη φυσική παρουσία ηγετικών στελεχών της; Προέκυψε από τις καταθέσεις των μαρτύρων: εκείνων που δεν κατέστη εφικτό να προσέλθουν στο δικαστήριο και ως εκ τούτου να εκπροσωπηθούν από πολιτική αγωγή, δηλαδή των μεταναστών μικροπωλητών που είδαν μπροστά στα μάτια τους τη βία των χρυσαυγιτών, και εκείνων που προσήλθαν και κατέθεσαν ότι «δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν ξέρουν».

Οι καταθέσεις

Συγκεκριμένα, από τους τέσσερις αστυνομικούς που κατέθεσαν χθες στο δικαστήριο: ο πρώτος ήταν μακριά από το περιστατικό και, αν και διοικητής, δεν έκανε αποτελεσματική έρευνα για το τι συνέβη, ο δεύτερος είδε τους κατηγορούμενους βουλευτές μαζί με 30-40 χρυσαυγίτες να κάνουν ελέγχους και ξαφνικά «όλοι μαζί να ορμάνε στους πάγκους», αλλά, παρά τις συστάσεις της προέδρου στους συνηγόρους των χρυσαυγιτών να μην πιέζουν τον μάρτυρα, στο τέλος ψέλλισε «ίσως και να μην ήταν ο Ηλιόπουλος εκεί, τι να σας πω;»· ο τρίτος θυμήθηκε ότι ο Ηλιόπουλος έκανε έλεγχο στις άδειες των μικροπωλητών αλλά «μέσα στον πανικό» δεν είδε τι έκανε τη στιγμή της επίθεσης· ενώ ο τέταρτος, που ήταν στο σημείο ως προσωπική ασφάλεια του Γ. Γερμενή, επιβεβαίωσε μετά κόπων και βασάνων όσα είχε υποστηρίξει στην αρχική του κατάθεση, ότι ο Ηλιόπουλος ζητούσε τα έγγραφα των μεταναστών και δεν χαιρετούσε απλώς το πλήθος, αλλά δεν ήξερε περισσότερα επειδή «είχα προπορευθεί προκειμένου να κρατήσω θέση στον Γερμενή δίπλα στους επισήμους για τη λιτανεία».

Οσο για τον μάρτυρα υπεράσπισης που δήλωσε συνυποψήφιος των Ηλιόπουλου – Γερμενή, τους οποίους συνόδευε στο πανηγύρι, παραδέχτηκε άθελά του ότι η ενέργεια ήταν προμελετημένη αφού, όπως κατέθεσε, δύο μέρες πριν από την επίθεση υπέβαλε ο ίδιος αίτημα στο Αστυνομικό Τμήμα Ραφήνας ζητώντας να ελεγχθεί αν οι συγκεκριμένοι μικροπωλητές βρίσκονται νόμιμα στη χώρα και αν διαθέτουν άδειες. Μόνο που τελικά ο έλεγχος έγινε από τα ηγετικά στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης.