Ενημέρωση για τη δίκη του τάγματος εφόδου της Μεταμόρφωσης – ημέρα 4η

Συνεχίστηκε στις 11/03/2014 στο ΜΟΔ η δίκη του Κωνσταντίνου Κοντομούς για τις επιθέσεις στο πακιστανικό κουρείο στη Μεταμόρφωση (10/09/2012) και το πογκρόμ κατά Πακιστανών (απόπειρες ανθρωποκτονίας με μαχαιριές δίπλα στην καρδιά, κλπ) το βράδυ της 22/09/2012. Στην τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση του δικαστηρίου εξετάστηκαν οι μάρτυρες υπεράσπισης.

Η μητέρα του κατηγορούμενου Δήμητρα Τουρίκη ισχυρίστηκε ότι ο γιος της έχει άλλοθι και για τις δύο ημέρες των επιθέσεων για τις οποίες κατηγορείται: στις 10/09 ήταν στην Κέρκυρα (είχε φύγει από τις 07/09 και επέστρεψε στις 14/09) μαζί με τη φίλη του Σταματίνα Παγουλάτου στο εξοχικό της δεύτερης (για το ταξίδι αυτό η υπεράσπιση δεν έχει κατορθώσει να προσκομίσει κανένα αποδεικτικό). Και στις 22/09 ήταν στην οικία Κοντομούς σε οικογενειακή σύναξη μαζί με: τους γονείς του, τον θείο του Παρασκευά Κοντομούς και τη φίλη του Μαρία Ροδίτου, καθώς και την φίλη του Σταματίνα Παγουλάτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πρώτες δύο απολογίες του ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι “δεν θυμάται” που βρισκόταν τόσο στις 10/09 όσο και στις 22/09. Η Τουρίκη ισχυρίστηκε ακόμα οτι ο γιος της δεν είχε πάρει μαζί του το κινητό του στην Κέρκυρα και ότι η επικοινωνία τους το διάστημα αυτό γινόταν αποκλειστικά από τον γιο τους με καρτοτηλέφωνο. Στο ερώτημα πώς εξηγεί το γεγονός ότι τόσο ο έλληνας ταξιτζής που ήταν στο κουρείο και δέχτηκε την επίθεση όσο και ο πακιστανός κουρέας αναγνωρίσανε ανεπιφύλακτα τον κατηγορούμενο, η μάρτυρας δεν μπόρεσε να δώσει κάποια ερμηνεία.

Ο Παρασκευάς Κοντομούς, θείος του κατηγορούμενου, επανέλαβε τους ισχυρισμούς της οικογένειας για τα άλλοθι τόσο στις 10/09 όσο και στις 22/09. Σε ερώτηση γιατί χαρακτήρισε στην πρώτη κατάθεσή του στον ανακριτή τον κατηγορούμενο “λίγο οξύθυμο” απάντησε ότι χρησιμοποίησε ίσως τη λάθος λέξη. Η Μαρία Ροδίτου, φίλη του Παρασκευά Κοντομούς, έδωσε την ίδια εκδοχή. Στην πρώτη της κατάθεση, η Ροδίτου είχε πει ότι η πρώην κοπέλα του Κοντομούς Φαίη Σίσκου κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος την κάλεσε το βράδυ της 22/09 από το τηλέφωνο του μαχαιρωμένου Πακιστανού λόγω ζηλοφθονίας. Μάλιστα είχε δηλώσει ότι μπορεί κάποιος κοινός “φίλος” της Σίσκου και του Κοντομούς να έστησε την όλη ιστορία προκειμένου στη συνέχεια η Σίσκου να εκδικηθεί τον Κοντομούς. Σε σχετική ερώτηση, η Ροδίτου απάντησε ότι ο ισχυρισμός της αυτός ήταν μια απλή εικασία.

Η Φωτεινή Σίσκου, πρώην φίλη του Κοντομούς, είναι το πρόσωπο που προανακριτικά είχε καταθέσει πως το βράδυ της 22 Σεπτέμβρη είχε δεχτεί τηλέφωνο από το (άγνωστο στην ίδια) κινητό του Πακιστανού που ληστεύτηκε και μαχαιρώθηκε στη Μεταμόρφωση. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από το ότι οι κλήσεις του συγκεκριμένου κινητού άνοιξαν (με βούλευμα) και ταυτοποιήθηκαν από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Η Σίσκου είχε δηλώσει προανακριτικά πώς αυτός που την κάλεσε ήταν ο Κωνσταντίνος Κοντομούς. Υπενθυμίζεται ότι πέραν της Σίσκου, κλήσεις δέχτηκαν ακόμα: ο γιατρός του θύματος στον οποίο οι καλούντες δήλωσαν ότι “Είμαστε Χρυσή Αυγή! Τον σκοτώσαμε τον Πακιστανό!” και ένας οπαδός του Παναθηναϊκού (ο κατηγορούμενος είναι οπαδός τους Ολυμπιακού) τον οποίο οι καλούντες έβρισαν επί πεντάλεπτο. Στη συνέχεια η Σίσκου προσήλθε στην ανακρίτρια και δήλωσε ότι ίσως και να έκανε λάθος στην πρώτη της κατάθεση, ότι δεν την είχε αναγνώσει πριν την υπογράψει, κλπ. Στην κατάθεσή της στο ακροατήριο η Σίσκου δήλωσε ότι “μπορεί και να με κάλεσε ο Κοντομούς εκείνο το βράδυ, μπορεί και όχι”. Σε ερώτηση της έδρας, τι της είπε σε κάθε περίπτωση αυτός που την κάλεσε από το άγνωστο τηλέφωνο το βράδυ της 22/09, η ίδια απάντησε ότι δεν θυμάται.

Η Σταματίνα Παγουλάτου, φίλη του κατηγορουμένου, επανέλαβε τους ισχυρισμούς για τα άλλοθί του (Κέρκυρα στις 10/09, οικογενειακή σύναξη στο σπίτι του στις 22/09). Το κινητό της Παγουλάτου άνοιξε για το διάστημα 07/09 έως 14/09 (μετά την πρώτη της κατάθεση στον ανακριτή) και οι κλήσεις από αυτό έδειξαν ότι εξέπεμπε από την Αθήνα. Στο ερώτημα πώς γίνεται αυτό (αφού η ίδια δηλώνει ότι ήταν στην Κέρκυρα), η Παγουλάτου δήλωσε ότι είχε αφήσει το κινητό της στην αδελφή του Κοντομούς. Στο ερώτημα πώς εξηγούνται τότε τα μηνύματα του κινητού της στις 11/09 προς το κινητό του Κοντομούς, αφού ακόμα και αν το είχε η αδελφή του θα ήταν παράλογο να στέλνει μηνύματα στον αδελφό της τη στιγμή που το κινητό του ήταν αφημένο στην Αθήνα, δεν έδωσε πειστική απάντηση. Στο ταξίδι στην Κέρκυρα συμμετείχε ακόμα ο αδελφός της Μενέλαος Παγουλάτος. Σε ερώτηση πώς εξηγείται ότι τα κινητά του αδελφού της εκπέμπουν και αυτά από την Αθήνα το διάστημα 07/09 έως 14/09 (σύμφωνα με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας), η μάρτυρας είπε πώς ίσως ο αδελφός της είχε αφήσει τα κινητά του στην Αθήνα. Σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης για τα αισθήματά της προς τον κατηγορούμενο, η μάρτυς δήλωσε ότι “όταν αγαπάς έναν άνθρωπο κάνεις τα πάντα”.

Στην ανάγνωση των εγγράφων η πολιτική αγωγή κατέθεσε επιπλέον τις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και του Δικτύου Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, που περιλαμβάνουν ρητές αναφορές στα εκδικαζόμενα εγκλήματα ως “ρατσιστικά”. Ωστόσο το δικαστήριο δεν δέχτηκε την ανάγνωση αυτών των εγγράφων, γιατί “δεν συνδέονται εξατομικευμένα με τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο”.

Οι τελικές καταθέσεις της υπεράσπισης ήταν: ο Γιώργος Παλιαρούτας που δήλωσε εργοδότης του Κοντομούς στο τυροπιτάδικο Σφολιατίνο. Ο Λουκάς Βάκαλης, ιερέας και δάσκαλος του κατηγορουμένου στο σχολείο της φυλακής. Και η Κωνσταντία Μπρώνη, μητέρα της Σταματίνας Παγουλάτου.

Η Μπρώνη δήλωσε ψηφοφόρος του ΚΚΕ, παλιό μέλος της ΚΝΕ, χήρα παλιού μέλους του ΕΚΚΕ, και ορκίστηκε στο ευαγγέλιο ότι “ο Κοντομούς ήταν στην Κέρκυρα στις 10/09”. Όταν ρωτήθηκε αν η ίδια είχε κινητό ή σταθερό τηλέφωνο στην Κέρκυρα, απάντησε αρνητικά. Όταν ρωτήθηκε αν τα παιδιά της είχαν τα κινητά μαζί τους, απάντησε ότι η κόρη της είχε αφήσει το κινητό της στην Αθήνα στην αδελφή του Κοντομούς και ο γιος της είχε αφήσει τα δύο κινητά του στον παππού (92 χρόνων) και τη γιαγιά του (80 χρόνων), πάλι στην Αθήνα. Όταν η Μπρώνη ρωτήθηκε από την πολιτική αγωγή να εξηγήσει τις κλήσεις από τα κινητά του Μενέλαου Παγουλάτου προς τον κατηγορούμενο και τον πατέρα του (το χρονικό διάστημα 07/09 μέχρι 14/09), απάντησε ότι ο παππούς και η γιαγιά Παγουλάτου μπορεί να κάλεσαν τον Κοντομούς και να συνομιλούσαν με την οικογένειά του (λίγο πριν είχε δηλώσει ότι η ίδια είχε γνωρίσει την οικογένεια του Κοντομούς στις αρχές Σεπτέμβρη). Όταν ρωτήθηκε από την έδρα πώς θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν οι παππούδες – αν τους συνέβαινε κάτι – με την οικογένειά τους στην Κέρκυρα η οποία δεν είχε (σύμφωνα με τις καταθέσεις) κανένα τηλέφωνο, κινητό ή σταθερό, δήλωσε ότι θα καλούσαν τους γείτονες.

Η συνεδρίαση διακόπηκε για τις 28 Μαρτίου, οπότε και θα λάβει χώρα η απολογία του κατηγορουμένου και οι αγορεύσεις.

One thought on “Ενημέρωση για τη δίκη του τάγματος εφόδου της Μεταμόρφωσης – ημέρα 4η

  1. Pingback: Ενημέρωση για τη δίκη του τάγματος εφόδου της Μεταμόρφωσης (ημέρα 4η)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.