«Οσμή» κεντρικού συντονισμού στις επιθέσεις ακροδεξιών κατά μεταναστών

xrisi-avgi-mixaloliakos(Κείμενο: Παναγιώτης Σπυρόπουλος, TheToc, 12/3/2016)

«Προεργασίες» και εκδηλώσεις εμπρηστικών ακροδεξιών πογκρόμ, με καταδρομικές επιχειρήσεις ταγμάτων εφόδου σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων Αττικής και επαρχίας, διαπιστώνουν υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας, με τάσεις κλιμάκωσης τέτοιων φαινομένων, για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις «κεντρικού συντονισμού».

Μετά τις εμπρηστικές επιθέσεις σε υπό διαμόρφωση στρατόπεδα των Γιαννιτσών, τις γουρουνοκεφαλές σε Σχιστό και Σκύδρα, το όργωμα του Αεροδιαδρόμου Αξιού όπου θα δημιουργείτο άλλος χώρος φιλοξενίας, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., αποκαλύπτουν στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής” τον εντοπισμό εμπρηστικής «καβάντζας» με εθνικιστικό… άρωμα δίπλα από το κέντρο φιλοξενίας του Σχιστού, όπου έχουν καταλύσει 1.700 πρόσφυγες.

Γκαζάκια με… DNA

Πριν από περίπου οκτώ ημέρες, ένας νεαρός Ρομά, κινούμενος κοντά στο κέντρο φιλοξενίας Σχιστού, διέκρινε το «εμπρηστικό οπλοστάσιο» επιμελώς κρυμμένο σε δασώδες σημείο της περιοχής και ειδοποίησε την αστυνομία. Λίγο αργότερα, συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και αξιωματικοί της αστυνομίας, εντόπιζαν μέσα σε πλαστικές σακούλες, περίπου 15 φιάλες προπανίου των 500 γραμμαρίων, μαζί με μπιτόνια εύφλεκτου υγρού, κομμάτια υφασμάτων εμποτισμένα με βενζίνη και άλλα υλικά που συνέθεταν ένα «οπλοστάσιο» για την εκδήλωση εμπρηστικής επίθεσης, η οποία εικάζεται πως θα γινόταν στο κέντρο φιλοξενίας.

Όλα τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια, από την εξερεύνηση των οποίων φαίνεται να έχουν προκύψει «ορφανά» αποτυπώματα και δείγματα DNA, που ενδεχομένως ανήκουν στους κατασκευαστές ή τουλάχιστον στα άτομα, τα οποία τα μετέφεραν στο συγκεκριμένο σημείο. Ένα δείγμα της σοβαρότητας της υπόθεσης, είναι το γεγονός πως οι αστυνομικοί θέλοντας να εξαντλήσουν όλα τις ερευνητικές πτυχές έχουν προβεί στις διαδικασίες άρσης τηλεφωνικού απορρήτου και σάρωσης της περιοχής.

Υψηλόβαθμα στελέχη του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ενημερώσει τις δικαστικές αρχές και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δοθεί εντολή για διεύρυνση των αστυνομικών ερευνών και σύμπτυξη όλων των υποθέσεων επίθεσης σε κέντρα φιλοξενίας που έχουν καταγραφεί το τελευταίο χρονικό διάστημα προκειμένου να εξεταστεί αν υπάρχει ενιαίο «κέντρο καθοδήγησης» στην εκδήλωσή τους.

Εμπρησμοί στα Γιαννιτσά

Στελέχη του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., θεωρούν πως δεν είναι τυχαίες ή «αυθόρμητες» οι εμπρηστικές επιθέσεις που είχαν σημειωθεί στις 27 και 28 Φεβρουαρίου στα στρατόπεδα Καψάλη και Φιλιππάκου στα Γιαννιτσά. Η πυρκαγιά στο στρατόπεδο Φιλιππάκου ξέσπασε ενώ έξω από την πύλη ήταν συγκεντρωμένα περίπου 300 άτομα, τα οποία στην πύλη είχαν κρεμάσει πανό με το σύνθημα «Έξω από την πόλη τα hotspots», ενώ κάποιοι από τους συγκεντρωμένους φώναζαν συνθήματα κατά των μεταναστών. Η φωτιά είχε καταστρέψει την οροφή του κτιρίου η οποία και κατέρρευσε.

Η δεύτερη φωτιά, στο στρατόπεδο Καψάλη, είχε ξεσπάσει το πρωί της επόμενης μέρας, η οποία σβήστηκε πριν πάρει μεγάλες διαστάσεις, ωστόσο προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στα κτίρια που εκδηλώθηκε. Σημειώνεται πως ένα 48ωρο πριν τις επιθέσεις είχε διεξαχθεί δημοτικό συμβούλιο κατά το οποίο εκφράστηκαν ακραίες απόψεις για την φιλοξενία των προσφύγων ενώ αποφασίστηκε αντιπροσωπεία αιρετών να συναντηθεί άμεσα με τους αρμόδιους για το μεταναστευτικό υπουργούς, προκειμένου να εξηγήσει ότι είναι εντελώς λανθασμένη η απόφαση να στηθεί μέσα στην πόλη των Γιαννιτσών ένας χώρος φιλοξενίας τεσσάρων χιλιάδων μεταναστών.

Τη στήριξή της στις κινήσεις εναντίωσης στα κέντρα μεταναστών είχε εκδηλώσει με ανακοινώσεις και αναρτήσεις στον ιστότοπό της η Χρυσή Αυγή. Μάλιστα τον γύρο του διαδικτύου έκανε το βίντεο από το Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο ακούγονταν κάτοικοι να προτρέπουν να καεί το στρατόπεδο…! Στο βίντεο ακούγεται ξεκάθαρα πολίτης που λέει: «Να το κάψουμε». Σε ό,τι αφορά τα αίτια των συμβάντων, στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της αστυνομίας δεν εντόπισαν σημαντικά ευρήματα, και τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για χρήση εύφλεκτου υγρού και πυρπόληση.

Στις 3 Μαρτίου, στον Αεροδιάδρομο Αξιού στην περιοχή των Αθύρων Πέλλας, αξιωματικοί του στρατού κατά τη διάρκεια αυτοψίας για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας εκεί, βρήκαν τον χώρο… οργωμένο! Κάποια άτομα το πρωί εκείνης της μέρας χτυπούσαν τις καμπάνες της εκκλησίας καλώντας τον κόσμο να είναι σε εγρήγορση, για να ματαιώσει τα κυβερνητικά σχέδια δημιουργίας καταυλισμού 3.000 προσφύγων.

Οι γουρουνοκεφαλές

Τα εθνικιστικά-ρατσιστικά «προεόρτια», είχαν γίνει αντιληπτά στις 23 Φεβρουαρίου, όταν άγνωστοι, νυχτερινές ώρες είχαν πάει στο κέντρο φιλοξενίας του Σχιστού και κρέμασαν μια γουρουνοκεφαλή στον φράχτη, ώστε να καταστήσουν τον χώρο «μολυσμένο» για τους μουσουλμάνους πρόσφυγες.

Οι δράστες εκτός από την γουρουνοκεφαλή, κρέμασαν και έναν σταυρό, πότισαν τη γή με αίμα γουρουνιού και ανάρτησαν ένα χαρτί που έγραφε: «Η Ελλάδα έχει ιδιοκτήτη την υπερμάχο στρατηγό, την προστάτιδα του γένους των Ελλήνων». Ήταν μία κίνηση «μόλυνσης» του εδάφους με αίμα χοίρου, σε μία προσπάθεια επιβολής άρνησης των μουσουλμάνων να μείνουν εκεί, θεωρώντας ακάθαρτο τον χώρο. Το κρέμασμα γουρουνοκεφαλής σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν σε χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης με παρόμοιες επιδιώξεις αποτροπής εγκατάστασης προσφύγων σε αυτούς.

Σημειώνεται ότι στις 8 Φεβρουαρίου στο Σχιστό είχε εξελιχθεί συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής, στην οποία είχε δώσει σύσσωμη το παρόν η κοινοβουλευτική της ομάδα, αντιδρώντας στη δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας, ενώ υπήρξε και αντιδιαδήλωση του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων εξωκοινοβουλευτικών αριστερών σχηματισμών. Μετά το τέλος των συγκεντρώσεων είχαν εξελιχθεί συμπλοκές στον σταθμό του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου στον Πειραιά.

Αντίστοιχου τύπου ρατσιστικό περιστατικό καταγράφηκε στις 5 Μαρτίου, όταν άγνωστοι πέταξαν κομμένα κεφάλια γουρουνιών στο στρατόπεδο Δούμτσα Μαργαρίτη στη Σκύδρα Πέλλας, με την υποψία ότι ο χώρος θα μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας. Και σε αυτή την περίπτωση οι δράστες εκτίμησαν πως επειδή οι μουσουλμάνοι θεωρούν το γουρούνι ακάθαρτο ζώο, θα απέτρεπαν τη διαμονή τους εκεί.

Ο βουλευτής Πέλλας, Γιάννης Σηφάκης, αφού είχε ξεκαθαρίσει ότι το συγκεκριμένο στρατόπεδο δεν προορίζεται να φιλοξενήσει πρόσφυγες, έκανε λόγο για «προφανώς συντονισμένες» ενέργειες από ένα «ενιαίο κέντρο ανθρώπων και οργανώσεων που αντιτίθενται στη φιλοξενία προσφύγων, που έχουν μια στάση απάνθρωπη και αντιανθρωπιστική».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.