Με απόφαση Παρασκευόπουλου, η δίκη του Noor 1 στην αίθουσα του Εφετείου που προοριζόταν για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

xrysi_avgi_diki_2Σε δήλωση σχετικά με τη – μέχρι νεοτέρας… – ματαίωση μεταφοράς της δίκης από τον Κορυδαλλό στο Εφετείο Αθηνών, προέβη η Πολιτική Αγωγή:

«Οι συνήγοροι Πολιτικής Aγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καταγγέλλουμε την απροκάλυπτη ματαίωση της μεταφοράς της από τον Κορυδαλλό στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών, ενώ μάλιστα είχαν ολοκληρωθεί τα απαιτούμενα έργα λειτουργικού της διαχωρισμού από το υπόλοιπο κτίριο του Εφετείου, χωριστής εισόδου και εσωτερικής της διαρρύθμισης.

Αντί όμως να μεταφερθεί εκεί η δίκη της Χρυσής Αυγής, όπως επανειλημμένα ζητήθηκε από την Πολιτική Αγωγή, εκατοντάδες κοινωνικούς φορείς, σύσσωμη την τοπική κοινωνία Κορυδαλλού, αλλά και την ίδια την πρόεδρο του Δικαστηρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης με την υπ’ αριθμ 73774/7-10-2015 απόφασή του (ΦΕΚ Β’ 2160/7-10-2015) όρισε την αίθουσα αυτή ως τόπο διεξαγωγής μιας δίκης για εμπορία ναρκωτικών (Noor 1) και απέκλεισε τη μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Πρόκειται για απροσχημάτιστη αυθαιρεσία και εμπαιγμό όλων των παραπάνω, που δείχνει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί σταθερά την υποβάθμιση και περιθωριοποίηση της δίκης, την απεμπόληση της ανάγκης ασφαλούς διεξαγωγής και απρόσκοπτης δημοσιότητάς της, και την περιφρόνηση ακόμα και του ίδιου του δικαστηρίου.

Η απαίτηση άμεσης μεταφοράς της δίκης από τον Κορυδαλλό στον φυσικό της χώρο, την αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών, παραμένει ανυποχώρητη και ζητάμε από όλους τους εμπλεκόμενους την έμπρακτη υλοποίηση της».

apofash_paraskevopoulouΗ απόφαση Παρασκευόπουλου, δημοσιευμένη στο ΦΕΚ.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η δίκη του Noor 1 έχει 33 κατηγορούμενους (πολλοί από αυτούς προφυλακισμένοι στις φυλακές Κορυδαλλού) και 12 μάρτυρες, ενώ η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει 69 κατηγορούμενους (με προφυλακισμένο πλέον μόνον τον Ρουπακιά), 300 μάρτυρες και περίπου 150 εμπλεκόμενους δικηγόρους.

Θυμίζουμε επίσης ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος είχε προβεί την 11/05/2015 στην ακόλουθη δήλωση:

«Αναγνωρίζω την οξύτητα των προβλημάτων που δημιουργούνται τόσο εντός της αίθουσας του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού όπου διεξάγεται η δίκη μελών της Χρυσής Αυγής όσο και στον περιβάλλοντα χώρο της.

Για το λόγο αυτό έχει ήδη δρομολογηθεί η κατασκευή νέας αίθουσας η οποία θα είναι έτοιμη στις αρχές του Σεπτέμβρη 2015. Εφόσον η διευθύνουσα τη δίκη ζητά άλλη αίθουσα, είμαι έτοιμος να φροντίσω για τη σχετική μετάθεση, καθώς και για οποιαδήποτε άλλη εφικτή λύση στο μεσοδιάστημα».

Διαβάστε όλο το χρονικό των αντιδράσεων εδώ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.