Η ώρα της ποινικής ευθύνης

arthro_klio[Αναδημοσιεύουμε σχόλιο της δικηγόρου Κλειώς Παπαπαντολέων στα Ενθέματα της Κυριακάτικης Αυγής για το βίντεο Πατέλη που δημοσιοποιήθηκε από τα ΜΜΕ, στο οποίο προετοιμάζεται επίθεση τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής στο παζάρι της Παναγίτσας τον Δεκαπενταύγουστο του 2012. Το κείμενο και η απομαγνητοφώνηση υπάρχουν εδώ.]

(Κείμενο: Κλειώ Παπαπαντολέων, Ενθέματα Αυγής, 11/10/2015)

Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο βίντεο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Είναι επίσης προφανές για οποιονδήποτε νομικό ότι σπανίως ένα δικαστήριο έχει την τύχη να δικάζει με τέτοια στοιχεία στη διάθεσή του, στοιχεία από τα οποία να προκύπτει με αδιαμφισβήτητο τρόπο η τέλεση ενός αδικήματος. Στο βίντεο περιγράφεται με ανατριχιαστική πληρότητα το περίφημο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, αφού περιγράφεται τόσο η δομή και η ιεραρχία της οργάνωσης όσο και οι σκοποί της και η βασική, εμμονική ενασχόληση των μελών της με την πιο άγρια και απρόκλητη βία. Είναι δε πράγματι αξιοσημείωτο ότι ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο κάνουν το σταυρό τους για να είναι υγιείς, για να πάει καλά η ζωή τους ή για να είναι γερά τα παιδιά τους, τα μέλη της Χρυσής Αυγής κάνουν το σταυρό τους για να τους δώσει ο Λαγός το πράσινο φως «να σφάξουν ό,τι κινείται» ως «τούμπανα»! Αυτά όλα, που μοιάζουν με σκηνή από τα «Καλά παιδιά» του Mάρτιν Σκορτσέζε  θα ήταν απλώς βλακώδη, εάν αυτή η βλακεία δεν ήταν ταυτόχρονα και φονική.

Το περιεχόμενο του βίντεο δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Είναι σαφές ότι τα μέλη αυτής της ομάδας υπόκεινται σε αυστηρότατη ιεραρχία, προσχεδιάζουν τις παράνομες ενέργειές τους, εκτιμούν πλήρως και εκ των προτέρων την κατάσταση, εκτιμούν τις δυνάμεις τους και πράττουν αποκλειστικά και μόνο κατόπιν εντολής. Κάθε πρωτοβουλία, κάθε αυτονομία, κάθε αυτοσχεδιασμός αποκλείονται. Είναι, μάλιστα, ακόμα πιο ενδιαφέρον ότι άλλες φορές προκρίνεται η παράνομη δράση τους να φέρει την υπογραφή της Χρυσής Αυγής και άλλες εμφανίζονται ως απλοί πολίτες, όπως ακριβώς περιγράφουν στο βίντεο: «Θα πάμε σαν χριστιανοί». Είναι αυτοί που εμφανίστηκαν ως «αγανακτισμένοι πολίτες» σε άλλες αξιόλογες και περίλαμπρες δράσεις της υπόδικης οργάνωσης στο παρελθόν.

Το συγκεκριμένο υλικό όμως προσφέρει και μιαν άλλη σημαντική πληροφορία, ίσως την πιο σημαντική: η ηγεσία της Χρυσής Αυγής δεν έχει απλώς μια γενική και αφηρημένη γνώση, ότι, για παράδειγμα, οι ιεραρχικά κατώτεροι είναι «ζωηροί» και σφάζουν ό,τι κινείται άμα έρθουν στο κέφι — αυτό, άλλωστε, το αποκλείει ρητά ο πυρηνάρχης επικαλούμενος ακριβώς την ιδιότητά του ως χρυσαυγίτης. Η ηγεσία έχει ειδική γνώση, γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες, σταθμίζει τη συγκυρία και εκδίδει την εντολή. Και επειδή βεβαίως σε κανένα στρατό η ιεραρχία δεν εξαντλείται στον λοχαγό, νομίζω ότι ήρθε η ώρα για την ανάληψη και της ποινικής ευθύνης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.