Αισθητά μειωμένοι οι υποψήφιοι της Χρυσής Αυγής

mixaloliakos_nazi_paliaΗ Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε τα ονόματα των υποψήφιων βουλευτών της σε όλη την Ελλάδα. Όμως ο αριθμός τους είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου: από 386 υποψήφιους τότε (χωρίς να υπολογίζεται το ψηφοδέλτιο Επικρατείας) η Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε σήμερα μόλις 314 υποψήφιους, δηλαδή κατά ένα πέμπτο λιγότερους.

Πρόκειται για άλλο ένα δείγμα της αποσυσπείρωσης των δυνάμεων της ναζιστικής οργάνωσης (όπως εξάλλου το έχουμε δει και με την σοβαρή μείωση του αναγνωστικού κοινού της χρυσαυγίτικης εφημερίδας Εμπρός). Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι μόνο αριθμητικό.

Ο Φύρερ της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος, για να προλάβει δυσαρέσκειες και αντεγκλήσεις, αποφάσισε να καταρτιστούν οι λίστες με βάση τους σταυρούς των εκλογών του Ιανουαρίου. Εκτός, όμως, της εγκατάλειψης του κόμματος από δεκάδες υποψηφίους, οι κατά τόπους λίστες αποκαλύπτουν και την οργανωτική αποσάρθρωση ολόκληρων περιφερειών.

Έτσι, για παράδειγμα οι λίστες των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Πιερίας έπρεπε να καταρτιστούν εξαρχής εξαιτίας της αποχώρησης των δύο ηγετικών στελεχών της οργάνωσης, του Χρήστου Ρήγα (περιφερειακού Συμβούλου Δυτικής Ελλάδας και πρώην υποψήφιου βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας) και του Γεώργιου Παπαδημητρίου (υποψήφιου βουλευτή Πιερίας και μακράν πρώτου σε σταυρούς). Σχεδόν από την αρχή έπρεπε ακόμα να καταρτιστούν οι λίστες σε νομούς όπως η Κοζάνη, οι Σέρρες, η Λακωνία, η Χαλκιδική, κα.

Σε άλλους νομούς, οι πρωτεύσαντες σε σταυρούς δεν ικανοποιούσαν τις επιλογές της “Κεντρικής Διοίκησης” και γι’ αυτό “σιωπηρά” οι εκλεκτοί της ηγεσίας πέρασαν μπροστά. Για παράδειγμα στα Τρίκαλα, ο “Γκαίμπελς” της ναζιστικής οργάνωσης Γιώργος Μάστορας (ή Μισιάκας) είχε έρθει δεύτερος και καταϊδρωμένος απέναντι στην συνυποψήφια του Κλαπανάρα Ελένη που είχε πρωτεύσει με 1500 σταυρούς. Με κεντρική γραμμή η Κλαπανάρα καρατομήθηκε και ο Μισιάκας ηγείται πλέον της λίστας. Στην Α’ Θεσσαλονίκη, η Αναστασιάδου Φωτεινή είχε έρθει δεύτερη σε σταυρούς μετά τον Αντώνιο Γρέγο, αλλά με “καταδρομική” κίνηση ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος βρέθηκε μπροστά της (δεύτερος στη λίστα), μεταφερόμενος από τη Β’ Θεσσαλονίκης.

Δεν λείπουν και οι παραπονούμενοι για τη μη εκλογή στα έδρανα της Βουλής. Στη Λάρισα, η Δέσποινα Σβερώνη κατόρθωσε, τον Γενάρη του 2015, κυριολεκτικά στο νήμα να προηγηθεί του γιατρού Βασίλειου Χαλβατζούλη (μόλις με κάποιες εκατοντάδες ψήφους) και να πάρει την έδρα. Ο Χαλβατζούλης απουσιάζει όμως από τις τωρινές λίστες της Χρυσής Αυγής, κι αυτό γιατί δεν επιθυμούσε να είναι “γλάστρα” τη στιγμή μάλιστα που δέχτηκε να ταυτίσει δημόσια το όνομά του με μια οργάνωση ποινικών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.