Δήλωση συνηγόρου Άγγου: “Όλοι οι κατηγορούμενοι είναι μέλη της Χρυσής Αυγής” – Ανάκληση μετά από εντολή Μιχαλόλια – Αποχώρηση πολιτικής αγωγής

xrysi_avgi_diki_2Η σημερινή δικάσιμος σημαδεύτηκε από τη δήλωση του συνηγόρου του μέλους της ασφάλειας της Νίκαιας Ιωάννη Άγγου, Γεώργιου Σωτηρόπουλου, κατά την ανάπτυξη των ενστάσεών του, ότι “όλοι οι κατηγορούμενοι είναι μέλη του πολιτικού κόμματος Χρυσή Αυγή”. Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος του Άγγου υποστήριξε ότι η ποινική δίωξη πάσχει από αντισυνταγματικότητα λόγω προσβολής του άρθρου 29 του Συντάγματος περί της ελεύθερης λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων, αφού “μπορεί να μην είναι όλοι οι κατηγορούμενοι βουλευτές, αλλά είναι όλοι μέλη του ίδιου πολιτικού κόμματος”.

Τη στιγμή που ο συνήγορος Σωτηρόπουλος ολοκλήρωσε την αγόρευσή του και πλησίασε τον γραμματέα για να του παραδώσει το δακτυλογραφημένο κείμενο το οποίο διάβαζε για καταχώρηση στα πρακτικά, ο συνήγορος του “Αρχηγού” Τάκης Μιχαλόλιας του απευθύνθηκε λέγοντας “να μην το δώσεις αυτό” και ο έτερος συνήγορος του “Αρχηγού” Γιάννης Παγορόπουλος ζήτησε διακοπή δέκα λεπτών από το Δικαστήριο “για να διασκεφθούν οι συνήγοροι υπεράσπισης”. Μετά τη διακοπή, ο κ. Σωτηρόπουλος ανακάλεσε τη δήλωσή του και δήλωσε ότι δεν την προσκομίζει εγγράφως στο γραμματέα, όπως είχε ήδη δηλώσει ότι θα πράξει.

Στο σημείο αυτό, διαμαρτυρήθηκαν όλοι οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής, αφού η ανάκληση της δήλωσης από τον συνήγορο υπεράσπισης (που είναι δικονομικό του δικαίωμα) σήμανε και την εξαφάνιση της επίμαχης δήλωσης η οποία δεν είχε βέβαια καταγραφεί χειρόγραφα στα πρακτικά από τον γραμματέα, μετά και την απόρριψη του αιτήματος για τήρηση πρακτικών με φωνογράφο. Η πολιτική αγωγή ζήτησε την παράδοση του εγγράφου που ανέγνωσε μέχρι τέλους ο κ. Σωτηρόπουλος για λόγους πιστής καταγραφής και δημοσιότητας της συνεδρίασης, έστω και αν στη συνέχεια γινόταν δήλωση ανάκλησης. Το δικαστήριο, μετά από διακοπή, έδωσε τελικά στην υπεράσπιση τη δυνατότητα να επιφυλαχθεί και να μην προσκομίσει την αναγνωσθείσα δήλωση. Κατόπιν αυτού, όλοι οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση και αποχώρησαν από το δικαστήριο για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, η οποία τελικά διακόπηκε για μεθαύριο Πέμπτη.

Η δήλωση έχει ως εξής:

“Κατά την προφορική ανάπτυξη και ανάγνωση του ισχυρισμού του κατηγορούμενου Ι. Άγγου, διά του συνηγόρου του κ. Σωτηρόπουλου, δηλώθηκε ως λόγος αντισυνταγματικότητας και ως εκ τούτου παύσης της ποινικής δίωξης “η παραβίαση του άρθρου 29 του Συντάγματος περί ελεύθερης λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων, καθώς μπορεί να μην είναι όλοι οι κατηγορούμενοι βουλευτές, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ”.

Η δήλωση αυτή δεν καταγράφηκε ποτέ στα πρακτικά, όπως προβλέπει ρητά το άρθρο 141 παρ. 1 ΚΠΔ, αλλά ούτε και παραδόθηκε εγγράφως από τον συνήγορο στο γραμματέα της έδρας, αν και ρητά δηλώθηκε από τον συνήγορο ότι θα κατέθετε το σχετικό κείμενο.

Η πολιτική αγωγή είχε ήδη επισημάνει την ανάγκη τήρησης πρακτικών με φωνοληψία για την ακρίβεια και την πιστότητα του περιεχομένου των συνεδριάσεων, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε χωρίς αιτιολογία.

Κατόπιν τούτων, η πολιτική αγωγή σε ενδειξη διαμαρτυρίας για τη μη ορθή τήρηση πρακτικών κατ’ άρθρον 141 παρ. 1 ΚΠΔ και για να υπογραμμίσει την ανάγκη τήρησης πρακτικών με φωνοληψία για τη διασφάλιση της ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ της δίκης για τον τύπο και το κοινό (άρθρο 6 παρ. 1 ΕΣΔΑ), αποχωρεί από τη σημερινή συνεδρίαση.

Κορυδαλλός, 14/07/2015,
Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι (Ακολουθούν οι υπογραφές)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.