Δεβελέκος για Ουρανία: “Εμετική η κατάσταση στη Χρυσή Αυγή”

ourania

(Κείμενο: Μαρία Ψαρά, Λευτέρης Μπιντέλας, Έθνος, 16/11/2014)

Παραγκωνίζει παλαιότερα μέλη και επιβάλλει τους δικούς της κανόνες… με τις πλάτες του μπαμπά. Αυτές είναι οι κατηγορίες που προσάπτει στη φιλόδοξη θυγατέρα ο Σωτήρης Δεβελέκος, οδηγός του Μιχαλολιάκου και πρώην επικεφαλής του Μετώπου Νεολαίας, όπως καταγράφηκαν σε τηλεφωνική συνομιλία του.

«Να κάτσω στο Μέτωπο να κάνω τι; Να βλέπω την Ουρανία, τον Λάζαρο και τον Λύρη να κάθονται στις προεδρικές θέσεις;… Δεν μπορώ να ξέρω ότι άνθρωποι που είναι για τον μπ… είναι από πάνω μου. Ουρανία über alles».

Eίναι τα λόγια του Σωτήρη Δεβελέκου, πρώην επικεφαλής του Μετώπου Νεολαίας της Χρυσής Αυγής και οδηγού του Νίκου Μιχαλολιάκου που περιγράφει σε «συναγωνιστή» του αυτά που συμβαίνουν στο εσωτερικό της φασιστικής οργάνωσης. Μέσα από τις αναφορές σκιαγραφείται το αρχηγικό προφίλ που λανσάρει η κόρη του αρχηγού, η οποία παραγκωνίζει παλαιότερα μέλη και επιβάλλει τους δικούς της κανόνες στο Μέτωπο Νεολαίας.

Οπως αποδεικνύεται από τη συνομιλία που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», πολύ πριν από τις ραγδαίες εξελίξεις που ακολούθησαν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στο εσωτερικό του ναζιστικού μορφώματος η οικογενειοκρατία αλλά και η… φαγωμάρα καλά κρατούσαν.

Από τον Σεπτέμβριο του 2013

Η τηλεφωνική συνομιλία, που συμπεριλαμβάνεται στην ογκωδέστατη δικογραφία για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, έχει καταγραφεί με νόμιμες διαδικασίες από τις Αρχές πριν από τον μοιραίο Σεπτέμβρη του 2013. Ο πρωταγωνιστής της είναι ακόμη και σήμερα υψηλό στέλεχος στη ΧΑ, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από τα ντοκουμέντα που έφερε στο φως την περασμένη εβδομάδα το πολυσέλιδο υπόμνημα των δικηγόρων της πρωτοβουλίας Jail Golden Dawn που κατατέθηκε στο Εφετείο. Στο ηχητικό ντοκουμέντο διάρκειας 13 περίπου λεπτών καταγράφονται, για ακόμη μία φορά, τα σημεία και τέρατα που συμβαίνουν στο εσωτερικό της ναζιστικής οργάνωσης.

Πρόκειται για την ίδια περίοδο που και ο τομεάρχης Πειραιά Γιάννης Λαγός εξανίσταται με τα «λαμόγια της Χρυσής Αυγής», όπως είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος τους βουλευτές που «τρελάθηκαν όλοι, δώσ’ τους κάμερα, δώσ’ τους κι ένα μικρόφωνο και τρέχουν όλοι…». Μιλώντας τηλεφωνικά με τον Σ. Δεβελέκο, το δεξί χέρι του αρχηγού, είχε ομολογήσει ότι «γίναμε πολιτικοί με την κακή έννοια και είμαστε έναν χρόνο στη Βουλή».

Την ίδια εποχή, η Ουρανία Μιχαλολιάκου παραγκωνίζει το πενταμελές συμβούλιο του Μετώπου Νεολαίας, προκαλώντας τριβές στο εσωτερικό της φασιστικής οργάνωσης. Η κόρη του αρχηγού αναλαμβάνει κληρονομικώ δικαίω επικεφαλής στους νέους χρυσαυγίτες, μετατρέποντας το Μέτωπο Νεολαίας σε… «Μέτωπο Ουρανίας», όπως χαρακτηριστικά λέει ο Σ. Δεβελέκος.

Μαζί της έχει και τον Αλέξανδρο Λύρη, ο οποίος αργότερα θα απασχολήσει τις διωκτικές Αρχές για επίθεση κατά των αστυνομικών έξω από το Εφετείο, την ημέρα της απολογίας του Ν. Μιχαλολιάκου. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που, παρά τον ντόρο που ακολούθησε, έχει προσληφθεί ως υπάλληλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Λ. Φουντούλη…

Το ‘παιζε γκαουλάιτερ…

«Εχουν κάνει κλίκα», λέει ο συνομιλητής στον Δεβελέκο. «Εχεις δει πώς πάει το Μέτωπο… Ασε να το καταστρέψουν», απαντά ο πρώην επικεφαλής, που προσπαθώντας ταυτόχρονα να «ψαρέψει» πληροφορίες από τον ομοϊδεάτη του τον ρωτά: «Η Ουρανία τι έλεγε; Το ‘παιζε γκαουλάιτερ;» παρομοιάζοντάς την ούτε λίγο ούτε πολύ με επικεφαλής ναζιστικού τάγματος!

Οι δύο συνομιλητές συμφωνούν σε όλα. «Εμφανίστηκε ξαφνικά από το πουθενά, πώς τα μαγείρεψε, πώς τα έφτιαξε για να κρατήσει άτομα έτσι όπως τα θέλει…», λέει ο πρώτος. Και ο Δεβελέκος, που επιβεβαιώνει ότι την κατάσταση γνωρίζει ο Ι. Λαγός, δηλώνει: «Εγώ με την Ουρανία τα ‘χω σπάσει τα τσανάκια μου… Φίλε, άμα δεν ήταν η Ουρανία θα τους είχα γαμ… όλους κανονικά. Ξέρουν ότι λόγω του αρχηγού, επειδή είναι η Ουρανία, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Από εκεί είναι η πηγή του κακού. Αν δεν ήταν η Ουρανία θα ‘χανε γίνει αλλιώς τα πράγματα».

“Αγνωστος: Ξαφνικά αποφασίζουν αυθαίρετα πράγματα, να μπαινοβγαίνει η άλλη σαν να είναι το μπαλκόνι της…

Σ. Δεβελέκος: Αν δεν ήταν η κόρη του αρχηγού, θα έλεγα ένα κάρο πράγματα. Τώρα τι να πω.

Α: Κι εγώ.

ΣΔ: Πολλοί θα τα λέγανε. Αλλά τι να πω, χάρη στον βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα… Δυστυχώς, είναι έτσι δομημένη η Χρυσή Αυγή που δεν μπορείς να μιλήσεις… Τα πράγματα είναι εμετικότατα (sic). Και το Μέτωπο Νεολαίας, φίλε, είναι Μέτωπο Ουρανίας.”

Στη συνομιλία, ο Σ. Δεβελέκος δεν παραλείπει να επισημάνει την αγάπη και την πίστη του στον αρχηγό. «Αφού εκείνοι θέλουνε να κάνουνε καμόρες, ας κάνουν καμόρες. Εμείς δεν βάλαμε φιλαράκια μας. Ούτε βάλαμε τις πλάτες των μπαμπάδων μας. Αυτοί χωρίς τον πατέρα τους δεν θα ‘τανε τίποτα… Κρίμα, γιατί εγώ σέβομαι τον αρχηγό και τον αγαπάω και δεν μπορώ να του μιλήσω, να του πω κουβέντα», αναφέρει ο οδηγός του Ν. Μιχαλολιάκου. Σε άλλο σημείο προσθέτει: «Εκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου. Αυτά έχουν την έγκριση του αρχηγού. Δεν μπορώ να παραβιάσω εγώ έγκριση του αρχηγού».

Βέβαια, σε άλλη καταγεγραμμένη συνομιλία του που επίσης υπάρχει στη δικογραφία, ο Σ. Δεβελέκος αναφέρει για τον Ν. Μιχαλολιάκο: «Μεγάλο ποσοστό της κατάστασης οφείλεται στον αρχηγό. Χαζός είναι; Δεν έχει αντιληφθεί; Τον αγαπάω, τον λατρεύω, αλλά…». Στην ίδια καταγραφή, αναφέρεται στον «τρελό», όπως λένε εσωκομματικά τον Ηλία Κασιδιάρη, και στο πόσο αχάριστος είναι.

Ο… λαλίστατος Σωτήρης Δεβελέκος, πάντως, μπροστά στον αρχηγό αλλά και στην κόρη του δεν φαίνεται να έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του. Σε συνομιλίες του με τον αρχηγό, ο ίδιος… στάζει μέλι, ενώ ακόμη και σήμερα συνεργάζεται με την Ουρανία Μιχαλολιάκου σε ομιλίες που οργανώνει το Μέτωπο Νεολαίας στις τοπικές οργανώσεις της Χρυσής Αυγής…

ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Λέμε «όχι» σε αριστερούς, νέγρους, εβραίους, γκέι και στον… έκλυτο βίο

Σκληρή ναζιστική γραμμή έχει επιβάλει η Ουρανία Μιχαλολιάκου στα μέλη του Μετώπου Νεολαίας. Σε πλήρη… σύμπλευση με τις εντολές του πατέρα της, τα έγγραφα που βρέθηκαν στον υπολογιστή της καταγράφουν όρους, προϋποθέσεις και οδηγίες προς τους νέους χρυσαυγίτες που προκαλούν ανατριχίλα. Απόλυτη υποταγή, πειθαρχία και… εχεμύθεια είναι ορισμένα από τα προαπαιτούμενα για να είναι κανείς μέλος του «Μετώπου Ουρανίας» (κατά τα λεγόμενα του Σ. Δεβελέκου).

Το Μέτωπο Νεολαίας είναι «γνωστό» για συμμετοχή σε επιθέσεις σε βάρος αντιφασιστών και μεταναστών, αλλά και για βεβήλωση σχολικών κτιρίων, όπως το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά. «Τα μέλη του Μετώπου Νεολαίας αποτελούν στρατό με αντικειμενικό σκοπό τη σωτηρία της Πατρίδος», σημειώνεται στο έγγραφο της κόρης του αρχηγού, που επιβάλλει -μεταξύ πολλών άλλων- ομοιόμορφη εμφάνιση.

Η Ουρανία Μιχαλολιάκου διατάζει ακόμη και ποια μουσική μπορεί να ακουστεί από το χρυσαυγίτικο ραδιόφωνο «Αντεπίθεση». «Καλλιτέχνες αντίθετων απόψεων αλλά όχι δηλωμένοι επιτρέπονται. Αποφεύγονται δηλωμένοι αριστεροί, αναρχικοί, νέγροι, εβραίοι και μουσική η οποία παραπέμπει σε πολυπολιτισμικά πρότυπα στα οποία είμαστε αντίθετοι», αναφέρεται στο έγγραφο που συμπεριλαμβάνεται στην ογκώδη δικογραφία κατά της ΧΑ. Οπως καταγράφεται στο εν είδει καταστατικού έγγραφο του Μετώπου Νεολαίας, δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι «νέοι και νέες ηλικίας ως 30 ετών ελληνικής εθνικότητος, με πλήρη επίγνωση της καταγωγής τους και όσων αυτή συνεπάγεται για τη βιολογική, φυλετική, ηθική και πνευματική τους υπόσταση».

Η υποταγή στον αρχηγό και το κίνημα είναι ολοκληρωτική. «Τα μέλη του Μετώπου Νεολαίας αποδέχονται πλήρως και χωρίς αμφιβολία τις Αρχές, τις Ιδέες και την πολιτική που χαράσσει η Χρυσή Αυγή όπως αποφασίζονται από τον Γενικό Γραμματέα και τα συλλογικά όργανα του Κινήματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Δεν κρίνουν, δεν σχολιάζουν και δεν αμφιβάλλουν για τις εντολές που δέχονται. Δεν είναι υποχρεωμένοι οι ίδιοι να συμφωνούν με αυτές παρά μόνο να τις εφαρμόζουν», σημειώνεται.

«Σχέσεις με ναρκωτικά, με άτομα του κοινού ποινικού δικαίου και με άτομα που διάγουν τον επονομαζόμενο σύγχρονο τρόπο ζωής (ομοφυλοφιλία, lifestyle, εν γένει έκλυτος βίος) απαγορεύονται». Στο κείμενο ορίζεται και η επίσημη ενδυμασία του Μετώπου. «Τα μέλη αποτελούν στρατό με αντικειμενικό σκοπό τη σωτηρία της Πατρίδος. Ως εκ τούτου οφείλουν να παρουσιάζουν ομοιόμορφη εμφάνιση απαλλαγμένη από ακρότητες που δεν ταιριάζουν στα Ελληνικά Ιδεώδη».

Μια οργάνωση νεολαίας φασιστικού τύπου δεν θα μπορούσε να μην ενσπείρει στα μέλη της την πλήρη υπακοή και το «κάρφωμα». «Οτιδήποτε αφορά στο Κίνημα και λέγεται σε οποιονδήποτε κύκλο είναι υποχρεωμένο το κάθε μέλος να το αναφέρει… Οι ανώτεροι πρέπει και τα μαθαίνουν όλα», καταλήγει το αποκαλυπτικό έγγραφο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.