Η αντεπίθεση του Λαγού και η παγίδα του “επιγενόμενου δόλου”

Πριν από λίγες μέρες, γράφαμε για την πλήρη αποσιώπηση της κοινοβουλευτικής δράσης του Λαγού από τα κείμενα και την ιστοσελίδα της ναζιστικής συμμορίας.

Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγης εμφανίστηκε ανάρτηση με τίτλο “Ο Συναγωνιστής Ιωάννης Λαγός μάχεται για τους δοκιμαζόμενους Έλληνες μέσα από τα κελιά της Τιμής”, η οποία ενημερώνει το κοινό για τις ερωτήσεις που έχει υποβάλει ο βουλευτής Πειραιά, αν και φυλακισμένος.

Καταρχάς, να πούμε ότι η ανάρτηση επιβεβαιώνει πλήρως το δικό μας κείμενο. Οι κοινοβουλευτικές ερωτήσεις του Λαγού που επί ένα δίμηνο η ιστοσελίδα της συμμορίας επιδεικτικά απέκρυπτε, ξαφνικά εμφανίστηκαν σε μία ανάρτηση (τη στιγμή που κάθε ερώτηση του Παππά είναι αφορμή για ύμνους στη δράση του “Υπαρχηγού” και κουμπάρου του Αρχηγού). Γράφει η ανάρτηση της ΧΑ: “Ενδεικτικά, μερικές γραπτές ερωτήσεις του Συναγωνιστή Λαγού που έχουν κατατεθεί μόνο τους δύο τελευταίους μήνες αφορούν τους ανασφάλιστους εργαζομένους στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, την νέα απαράδεκτη αύξηση στις τιμές των διοδίων, τους απλήρωτους εργαζομένους εδώ και εννέα μήνες στα ναυπηγεία Ελευσίνας, τις μακάβριες εικόνες που συναντούμε στο νεκροταφείο Σχιστού, το κλείσιμο του τμήματος πρόωρων νεογνών στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, την τραγωδία με τους τρεις οπλίτες στο Βόλο, τους βανδαλισμούς στο κάστρο της Λέσβου, τους βανδαλισμούς σε ορθόδοξη ελληνική εκκλησία στην Καππαδοκία, την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκική κορβέτα, την χαοτική κατάσταση στα εκδοτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς λόγω έλλειψης προσωπικού, τους στοιβαγμένους ασθενείς στην ψυχιατρική κλινική του Ευαγγελισμού, τα νεκρά ζώα στα ποτάμια της Αμφιλοχίας, τον υπερβολικό όγκο εργασιών στο ΙΚΑ Περάματος που καθιστά αδύνατη την εξυπηρέτηση των ασθενών”.

Επιβεβαίωση του μποϋκοτάζ που υπάρχει σε βάρος του Λαγού είναι αφενός ότι οι εν λόγω ερωτήσεις ήταν εν γνώσει του καθένα (υπάρχουν αναρτημένες στο σάιτ της Βουλής) αφετέρου ότι οι μοναδικές αναφορές σε Λαγό στο “ψαχτήρι” της φασιστικής ιστοσελίδας τους τελευταίους μήνες ήταν σε εκφράσεις του τύπου “Έπιασε λαγό ο Σαμαράς” και ούτω καθεξής.

lagos_erwthseis(Οι “εξαφανισμένες” ερωτήσεις του Λαγού στην ιστοσελίδα της Βουλής)

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που συνέβη είναι ότι ο Λαγός πάτησε πόδι. Όπως εξάλλου έχουμε πει απέναντι σε όσους νομιζουν ότι βρήκαν εύκολο εξιλαστήριο θύμα, ο Λαγός δεν θα είναι ευκολοχώνευτος. Απόδειξη είναι ότι αμέσως μόλις συζητήθηκε στα ΜΜΕ η εξαφάνιση του Λαγού, η συμμορία έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δημοσιεύοντας την κοινοβουλευτική δράση του “Συναγωνιστή”. Το παρασκήνιο στα “κελιά της τιμής” ήταν πλούσιο, μέχρι να εμφανιστεί η συγκεκριμένη ανάρτηση.

Τελειώσαμε λοιπόν; Όχι ακριβώς…

Το άρθρο 187 με το οποίο διώκεται η Χρυσή Αυγή, το άρθρο για την εγκληματική οργάνωση, είναι όπως έχουμε πολλές φορές πει ελάχιστα απαιτητικό στην τελεση εγκληματικών πράξεων. Αρκεί για την εφαρμογή του άρθρου 187 η επιδίωξη τέλεσης εγκληματικών πράξεων και όχι η ίδια η τέλεση. Αυτός ήταν και είναι ο βασικός λόγος που οι προοδευτικοί νομικοί εξέφρασαν τεκμηριωμένες αντιρρήσεις κατα την ψήφιση του συγκεκριμένου νομικού πλαισίου.

Βέβαια, στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής, δεν έχουμε να κάνουμε με πρόθεση τέλεσης εγκληματικών πράξεων, αλλά με τελεσθείσες εγκληματικές πράξεις. Εκτός των 18 βουλευτών (που κατηγορούνται για “διεύθυνση”, ως εγκέφαλοι δηλαδή), από τα υπόλοιπα 49 “μέλη” οι 47 κατηγορούνται ως φυσικοί αυτουργοί κάποιας εγκληματικής πράξης (στις περισσότερες περιπτώσεις κακουργηματικής) στα πλαίσια της δράσης της Χρυσής Αυγής. Προκειται ομολογουμένως για μια σφιχτή εφαρμογή του 187, αν τη συγκρίνει κανείς με την αλόγιστη χρήση του από τη δικαστική εξουσία την τελευταία δεκαπενταετία.

Τι συμβαίνει όμως με τους εγκέφαλους, δηλαδή στην περίπτωσή μας τους βουλευτές; Είναι σαφές ότι, υπό το φως των παραπάνω, ο ισχυρισμός που προβάλλουν οι περισσότεροι από αυτούς ότι οι ίδιοι δεν τέλεσαν – ως φυσικοί αυτουργοί – εγκληματικές πράξεις είναι ατελέσφορος. Οι βουλευτές κατηγορούνται γιατί διηύθυναν τη δράση της οργάνωσης, τα δεκάδες δηλαδή μέλη που τελούσαν τις εγκληματικές πράξεις και θα είναι και αυτά κατηγορούμενα. Σ’ αυτη την περίπτωση, το ζήτημα του δόλου είναι πρωτεύον. Οι βουλευτές πρέπει να γνώριζαν και να επιδίωκαν την τέλεση των εγκληματικών πράξεων εκ μέρους της οργάνωσης. Και εδώ φτάνουμε στο τυράκι του “επιγενόμενου δόλου”.

Όπως αναφέρει ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος στην πρότασή του και όπως είναι γνωστό σε όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση νομικούς, “ο ειδικός αυτός δόλος (του άρθρου 187)… μπορεί να είναι και επιγενόμενος”, μπορεί δηλαδή να προκύπτει και να συνάγεται ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΑ εξαιτίας της μη αποχώρησης του μέλους ή ηγετικού στελέχους από την ομάδα που λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση.

Αυτό σημαίνει ότι η επανεμφάνιση του Λαγού στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, μετά την πλημμύρα των αποκαλύψεων για τη δράση του, μπορεί να κοπάζει τις αντιδράσεις των σκληροπυρηνικών, αλλά εκθέτει ανεπανόρθωτα εκείνους τους βουλευτές που προσπαθούν να υποδυθούν τους άσχετους. Πλέον, με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία – ήδη διαρρεύσαντα στα ΜΜΕ και αδύνατον να έχουν περάσει απαρατήρητα από οποιονδήποτε εμπλεκόμενο στη δίκη – ο Λαγός είναι τελεσίδικα μπλεγμένος στην οργάνωση και καθοδήγηση εγκληματικών πράξεων. Πλέον, η μη δημόσια αποστασιοποίηση από τη Χρυσή Αυγή κατηγορουμένων όπως ο Ζησιμόπουλος, ο Γρέγος, ο Κουκούτσης ή ο Μπαρμπαρούσης (για να πούμε τέσσερα μόνον τυχαία ονόματα) τούς αποδίδει τον επιγενόμενο δόλο που είναι αναγκαίος προκειμένου να περάσουν τα υπόλοιπα 20 χρόνια της ζωής τους στη φυλακή. Κοινώς: η ανάρτηση αυτή θα έπρεπε να έχει σημάνει συναγερμό στα δικηγορικά και βουλευτικά γραφεία κάποιων κατηγορούμενων. Το αν έχει ή όχι, μπορούμε μόνον να το υποθέσουμε.

Έχουμε ήδη περιγράψει την Χρυσή Αυγή ως μια “εθνικιστική ποντικοπαγίδα”. Με “μεγαλοφυείς” κινήσεις σαν και την πρόσφατη ανάρτηση για τον “Συναγωνιστή Λαγό”, κανένα ποντίκι δεν προβλέπεται να μείνει έξω από την φάκα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.