“Ο Καιάδας του πάταγε το κεφάλι σα σκουλήκι” (ηχητικό)

xamos

 Ο Χάμος (δεξιά) στην εκδήλωση μίσους της Χρυσής Αυγής πέρυσι στον Μελιγαλά.

(Κείμενο: Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιάννης Σουλιώτης, Καθημερινή, 21/09/2014)

«Τον σκότωσε στο ξύλο ο Καιάδας… Τον είχε ξαπλώσει από τις μπουνιές και του πάταγε το κεφάλι κάτω… Του τράβηξε και ο Λαγός δυο μπουνίδια», με αυτά τα λόγια περιγράφει ο κατηγορούμενος για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής Γιώργος Τσακανίκας στον πρώην οδηγό του Νίκου Μιχαλολιάκου Σωτήρη Δεβελέκο την επίθεση των βουλευτών Γιώργου Γερμενή και Γιάννη Λαγού σε εθνικιστή πέρσι στο Μελιγαλά. Η τηλεφωνική συνομιλία, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και παρουσιάζει για πρώτη φορά η «Κ», αποκαλύπτει πως η κουλτούρα της βίας είναι επιβραβεύσιμη μέσα στη νεοναζιστική οργάνωση.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2013, λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, εκατοντάδες χρυσαυγίτες εμφανίστηκαν με στρατιωτικό βηματισμό στον Μελιγαλά Μεσσηνίας. Με τα υβριστικά τους συνθήματα κατά των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων και προπηλακισμούς εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης μετέτρεψαν το μνημόσυνο για τα θύματα της Πηγάδας Μελιγαλά σε γιορτή μίσους. Σήμερα η Χρυσή Αυγή έχει προγραμματίσει και πάλι συγκέντρωση εκεί.

Στον Μελιγαλά βρισκόταν πέρυσι και ο Αστέριος Χάμος, ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής με τη στήριξη της Χρυσής Αυγής στη Λάρισα το 2009 και πρόεδρος της εθνικιστικής οργάνωσης Πατριωτικός Ελληνικός Σύνδεσμος «Ελληνοκρατείν».

Οι σχέσεις του Χάμου με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής φέρεται να είχαν διαταραχθεί γιατί προσπάθησε να καλέσει στη Λάρισα για ομιλία τον Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, γνωστό και ως Περίανδρο. Ο Περίανδρος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση για τον ξυλοδαρμό του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή και έκτοτε θεωρείται αντίπαλον δέος στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Η παρουσία του Χάμου στον Μελιγαλά οδήγησε σε εμφύλια σύγκρουση τους χρυσαυγίτες. Οι βουλευτές Γιώργος Γερμενής και Γιάννης Λαγός γρονθοκόπησαν τον Χάμο υπό το βλέμμα άλλων μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Το περιστατικό περιγράφει λεπτομερώς σε τηλεφωνική του συνομιλία ο Γιώργος Τσακανίκας στον Σωτήρη Δεβελέκο αποκαλώντας τον Γερμενή με το ψευδώνυμο «Καιάδας». «Εγώ χάρηκα και τον Καιάδα πολύ φίλε», λέει ο Τσακανίκας και συνεχίζει: «Τον σκότωσε στο ξύλο ο Καιάδας. Του τράβηξε και ο Λαγός δυο μπουνίδια, αλλά ξέρεις ο Λαγός ρε φίλε πιστεύω απαξιεί να χτυπήσει σε τέτοια φάση ρε παιδί μου. Τον έκραξε, τον έκραξε, του έριξε και μια δύο. Ο Καιάδας μαλ… τον είχε ξαπλώσει από τις μπουνιές και του πάταγε το κεφάλι κάτω. Έτσι, ΤΑΠ- ΤΑΠ- ΤΑΠ- ΤΑΠ». «Καλά του ‘κανε γιατί είναι σκουλήκι αυτός», απαντά ο Δεβελέκος. «Και μπράβο του, έτσι λίγο να θυμηθεί και τα παλιά ο Καιάδας. Ξέρεις…» συμπληρώνει ο Τσακανίκας. Στην ίδια συνομιλία ο Τσακανίκας λέει πως οι άλλοι βουλευτές «στα μπαχαλα δεν μιλάγαν καθόλου» και ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης «είχε πεθάνει στα γέλια με όλη τη φάση».

Ακούστε την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Γ. Τσακανίκα και Σ. Δεβελέκου για τον ξυλοδαρμό του Ασ. Χάμου στον Μελιγαλά:

 

Λίγες ημέρες αργότερα ο Χάμος δημοσίευσε στο Διαδίκτυο φωτογραφίες από τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο της Καλαμάτας και ανέφερε στο ιστολόγιο του Πατριωτικού Ελληνικού Συνδέσμου ότι κατέθεσε μήνυση κατά των Γερμενή και Λαγού.

«Η κατάθεση μηνύσεως έγινε κατόπιν περισυλλογής και με βαριά καρδιά» ανέφερε στην ανακοίνωσή του. «Είναι αδιανόητο άνθρωποι που άλλοτε καμώνονταν πως καμάρωναν να λέγονται συναγωνιστές μας, που θέλουν να λέγονται εθνικιστές, οι οποίοι εξελέγησαν με τις ψήφους αγνών Ελλήνων εθνικιστών, να επιτίθενται σαν κοινοί αναρχο-άπλυτοι, με δολοφονικές διαθέσεις. Άραγε εκτελούσαν εντολές κάποιου; Μέθυσαν από την αλαζονεία της κίβδηλης, όπως απεδείχθη θεία δίκη λίγο καιρό αργότερα, βουλευτικής ασυλίας και κομματικής χρηματοδοτήσεως;»

Πέρα από το αξίωμα που είχε διεκδικήσει το 2009 εμφανιζόμενος ως ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη της Χρυσής Αυγής στη Λάρισα ο Χάμος ήταν για χρόνια δραστήριος στους κύκλους της οργάνωσης. Μιλούσε σε εκδηλώσεις της στη Θεσσαλονίκη και είναι κατηγορούμενος για επεισόδια σε συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στη Λάρισα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στις 18 Απριλίου 2010 χρησιμοποιήσαν μαζί με άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής σκυλιά πιτ-μπουλ κατά αστυνομικών. Η δικάσιμος έχει οριστεί για αύριο. Συγκατηγορούμενοι του Χάμου είναι ο Ηλίας Παναγιώταρος αλλά και ο Δημήτρης Κολτσίδας που πρόσφατα κατηγόρησε τους χρυσαυγίτες βουλευτές για κατάχρηση των βουλευτικών τους προνομίων.

Του σπάσανε τα δόντια

Στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Δεβελέκο, όπου ο Τσακανίκας περιγράφει τον ξυλοδαρμό του Χάμου, γίνεται και άλλη αναφορά σε επίθεση. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για άλλο θύμα ή για τον Χάμο. Ο Τσακανίκας παραπονιέται ότι δεν μπορεί να κλείσει το χέρι του από μπουνιά που έδωσε την προηγούμενη ημέρα. «Βρήκα τα δόντια και δεν μπορώ να κλείσω την αριστερή μου παλάμη», λέει. «Όχι το πρώτο κόκκαλο που κλείνεις και φτιάχνεις τη μπουνιά, το δεύτερο, το κεντρικό το μεγάλο έσκασε κατευθείαν και εκεί έγινε η κέντα», προσθέτει. Ο Δεβελέκος τον ρωτάει εάν σπάσανε τα δόντια του θύματος. «Ναι ρε μαλ… αφού είχε ματώσει. Μίλαγε στο Λαγό και του ‘φτυνε τη μπλούζα», απαντά ο Τσακανίκας για να εισπράξει την επιβράβευση του συνομιλητή του: «Πωπω μαλ… τον κατάστρεψες. Καλά του ‘κανες».

Ο Τσακανίκας ήταν μέλος του πενταμελούς, του κλειστού πυρήνα, της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια. Όπως έχει καταθέσει στις ανακρίτριες ο προστατευόμενος μάρτυρας Β΄, ο Τσακανίκας είχε πει σε μέλη της Νίκαιας ότι σε επίθεσή τους κατά μεταναστών κλωτσούσαν το κεφάλι ενός Πακιστανού σα να «χτύπαγαν πέναλτι».

Ολόκληρη η τηλεφωνική συνομιλία Γ. Τσακανίκα και Σ. Δεβελέκου:

 

Τσακανίκας: Ρε φίλε βρήκα τα δόντια και δεν μπορώ να κλείσω την αριστερή μου παλάμη καν.

Δεβελέκος: Τι εννοείς βρήκες τα δόντια;

Τ: Από το μπουνίδι χτες.

Δ: Ναι, ναι.

Τ: Όχι το πρώτο κόκκαλο που κλείνεις και φτιάχνεις τη μπουνιά, το δεύτερο, το κεντρικό το μεγάλο, δες το στο χέρι σου, έσκασε κατευθείαν και εκεί έγινε η κέντα. Αλλά…

Δ: Του σπάσανε τα δόντια αυτουνού;

Τ: Ναι ρε μαλ…, αφού είχε ματώσει, μίλαγε στο Λαγό και του φτυνε τη μπλούζα, του την είχε κάνει πουτ… του ανθρώπου. (γέλια)

Δ: Πω πω μαλ… τον κατάστρεψες, καλά του κανες.

Τ: Ναι ρε μαλ…, ναι, ναι.

Δ: Σε έβλεπα στα βίντεο που μίλαγες πήγαινες με το Λαγό, μίλαγες, έκανες, έρανες.

Τ: Δεν φάνηκα πουθενά σε πληροφορώ, ποια βίντεο;

Δ: Ε, σε είδα εγώ.

Τ: Ρε μαλάκα να σε ρωτήσω κάτι είσαι μεγάλη, ας πούμε…

Δ: Σε είδα…

Τ: Η KGB δεν είχε τέτοια κόλπα.

Δ: Σε είδα κανονικά, σε είδα και αναφέρανε το περιστατικό που είπες για έναν τραυματία από αυτούς.

Τ: Πού ρε Σωτήρη;

Δ: Μαύρα δεν φόραγες και το καπελάκι σου το μαύρο;

Τ: Ε, όχι, είχα πόλεως.

Δ: Μαύρη μπλούζα, μαύρο καπέλο εννοώ.

Τ: Και το είχα και χαμηλά- χαμηλά, ξέρεις.

Δ: Ο Λαγός φόραγε την άσπρη με τον αετό.

Τ: Ναι.

Δ: Ναι εντάξει. Έδειχναν εκεί κάποια βίντεο να πούμε και σε κατάλαβα εγώ. Πας και του μιλάς να πούμε και σε παίρνει σε μια γωνιά και σου λέει έλα πάμε από δω και φεύγετε από το πλάνο.

Τ: (Γέλια) Τι αφασία είναι μαλ… Να σου πω κάτι ρε πούστη γιατί είσαι τόσο άτυχος; Αλλά και να μου πεις αν ερχόσουν δεν είχε και τίποτα. Θα χαιρόσουν απλά γιατί θα έβλεπες λίγο…

Δ: Μανούρα…

Τ: Αλλαγμένα. Μέχρι και τους δικούς μας. Εγώ χάρηκα και τον Καιάδα πολύ ρε φίλε.

Δ: Γιατί, τι έγινε;

Τ: Ξεσάλωσε και αυτός.

Δ: Τι έλεγε;

Τ: Αυτόν, πώς μου τον είπε ο Γιάννης; Χάμος. Ένας Χάμος.

Δ: Ναι, τον γύφτο, τον κωλοχάμο, τον διώξανε ναι.

Τ: Τον σκότωσε. Όχι δεν τον διώξαν, τον σκότωσε στο ξύλο ο Καιάδας μαλ…

Δ: Ναι;

Τ: Του τράβηξε και ο Λαγός μια- δυο μπουνίδια, αλλά ξέρεις ο Λαγός ρε φίλε πιστεύω απαξιεί να χτυπήσει σε τέτοια φάση ρε παιδί μου. Τον έκραξε, τον έκραξε, του έριξε και μια δύο. Ο Καιάδας μαλ.. τον είχε ξαπλώσει από τις μπουνιές και του πάταγε το κεφάλι κάτω. Έτσι, ταπ- ταπ ταπ-ταπ. Του ριξε μαλ…, ξεσάλωσε ο Καιάδας.

Δ: Καλά του κανε γιατί είναι σκουλήκι αυτός.

Τ: Όχι και μπράβο του έτσι λίγο να θυμηθεί και τα παλιά ο Καιάδας. Ξέρεις… Μαλάκα οι άλλοι, οι κοινοβουλευτικοί είχαν κάτσει σε μια γωνιά κοιτάγαν, δεν μιλάγαν καθόλου φίλε.

Δ: Οι Παππάδες…

Τ: Μαλ…στα μπάχαλα δεν μιλάγαν καθόλου. Ο Ηλίας μόνο, και ο Ηλίας δεν ενεπλάκει, είχε πεθάνει στα γέλια όμως με τη φάση.

(Διαβάστε ακόμα: Γερμενής και Λαγός οι δράστες των ξυλοδαρμών πέρυσι στον Μελιγαλά)

6 thoughts on ““Ο Καιάδας του πάταγε το κεφάλι σα σκουλήκι” (ηχητικό)

  1. Pingback: Γερμενής και Λαγός οι δράστες των ξυλοδαρμών πέρυσι στον Μελιγαλά (ηχητικό) | JailGoldenDawn

  2. Pingback: Ξανασμίγει στο εδώλιο η χρυσαυγίτικη παλιοπαρέα της Λάρισας | JailGoldenDawn

  3. Pingback: Ένοχοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση οι χρυσαυγίτες Σιατούνης και Στράτος | JailGoldenDawn

  4. Pingback: Δίκη για την επίθεση στο στέκι Αντίπνοια : Ένοχοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση οι δύο χρυσαυγίτες | Mpalothia

  5. Pingback: Ένοχοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση οι χρυσαυγίτες Σιατούνης και Στράτος | JailGoldenDawn

  6. Pingback: Σήμερα Δευτέρα 7/10: Απολογούνται ο «μετανοημένος» Αλεξόπουλος και ο «αποχωρήσας» Γερμενής - Πρόλογος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.