“Ένα ψευδεπίγραφο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο”: συνέντευξη του Τάκη Ζώτου

(Συνέντευξη στη Λένα Βερδέ, Εργατική Αλληλεγγύη, 10/09/2014)

– Ποια είναι η άποψή σου για το “αντιρατσιστικό νομοσχέδιο” που ψηφίστηκε στη Βουλή;

Αυτό που ψηφίστηκε είναι ένα ψευδεπίγραφο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πλησιάζει το αντίθετό του. Με ποια έννοια; Πρώτον, από τη διαδικασία και μόνο. Η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα ακραία χρονικά όρια. Τα δύο τελευταία χρόνια ζούμε το πήγαινε-έλα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Αυτό στέλνει μήνυμα στους κρατικούς μηχανισμούς, τους δικαστές, την αστυνομία κλπ: δε θέλουμε αντιρατσιστική νομοθεσία, δε θέλουμε αντιρατσιστικές αποφάσεις, δε θέλουμε δίωξη των ρατσιστών.

Δεύτερον, αν δεν έχεις πλήρη, απόλυτη και επαρκή προστασία των θυμάτων -κι εδώ εννοούμε κύρια τους μετανάστες και τους πρόσφυγες- δεν έχεις καθόλου αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Κανένας μετανάστης με ή χωρίς χαρτιά δε θα πάει να καταγγείλει ρατσιστική επίθεση εναντίον του αν την ίδια στιγμή δεν έχει προστασία από την απέλαση κλπ. Αν είναι χωρίς χαρτιά θα βρεθεί αυτόματα σε ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης με άγνωστο το πότε θα βγει σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Αν έχει χαρτιά, θα υποστεί την ίδια στιγμή μία αντίθετη μήνυση που είναι η κλασική πρακτική των ρατσιστών για ψευδή καταμήνυση κι άρα θα πάει ο ίδιος αυτόφωρο. Άρα χωρίς επαρκή προστασία των θυμάτων, είναι ένα νομοσχέδιο στα χαρτιά.

Ένα πραγματικό αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα σήμαινε άδειες και χαρτιά σε όλους τους μετανάστες. Αυτό από μόνο του θα έδινε τη δυνατότητα στους μετανάστες να αμύνονται. Και επιπλέον θα σήμαινε ρατσιστικό έγκλημα -κι όχι απλά ρατσιστικός λόγος και τιμωρία του- ως ειδικό έγκλημα με αυξημένες ποινές. Άρα πλήρης προστασία των θυμάτων, νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, πρόσβαση στη δικαιοσύνη χωρίς εμπόδια παραβόλων κλπ και αυστηρές ποινές για τα εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο που τέτοια είναι αυτά που λέει ο μετανάστης και όχι αυτά που θα χαρακτηρίσει κάποιος άλλος στη συνέχεια.

Το τρίτο και το πιο σημαντικό, που το μετατρέπει από αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στο αντίθετό του, είναι η αποδοχή της απαίτησης των 38 βουλευτών της ΝΔ, των ιεραρχών, του Νικολόπουλου και όλου του ακροδεξιού εσμού, να διώκεται όποιος αμφισβητεί τις γενοκτονίες που έχει αναγνωρίσει η ελληνική βουλή. Και είναι βέβαιο ότι θα γίνει. Γιατί η κυβέρνηση και το δέχτηκε αμέσως και ασμένως και είναι και αυτό που αναδείχτηκε στα Μέσα ως το νέο στοιχείο του νομοσχεδίου. Είναι μια προσθήκη εξαιρετικά επικίνδυνη και για την ιστορική έρευνα αλλά και για την πολιτική συζήτηση γύρω από αυτά τα ζητήματα. Και όχι μόνο δέχτηκαν αυτές τις εθνικιστικές τροποποιήσεις αλλά απέσυραν και τη ρύθμιση για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Πρόκειται για ένα ακόμα δώρο στους 38, για εφαρμογή της ακροδεξιάς ατζέντας.

– Πώς συνδέονται τα παραπάνω με τη δίκη της Χρυσής Αυγής;

Συνδέονται με τις πρόσφατες διαρροές στον τύπο για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα, ότι η εγκληματική οργάνωση θα πρέπει να έχει οικονομικό κίνητρο. Άρα επειδή η Χρυσή Αυγή και τα τάγματα εφόδου της δεν έχουν οικονομικό κίνητρο, θα έχουν πια απόλυτη ατιμωρησία (ή τιμωρία σε βαθμό πλημμελήματος αν και όταν συλληφθούν). Θα μπορούν έτσι να κυκλοφορούν ελεύθερα να μαχαιρώνουν, να τρομοκρατούν, να επιτίθενται σε μετανάστες, αντιφασίστες, συνδικαλιστές κλπ. Δεν είναι τυχαία η στιγμή που βγήκε αυτή η διαρροή. Βγήκε τώρα για να έρθει να ολοκληρώσει τον κύκλο του τι θέλει η κυβέρνηση από το “αντιρατσιστικό νομοσχέδιο”. Έρχεται και επικυρώνει ότι δεν πρόκειται για αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Ένα σημαντικό άλλωστε στοιχείο στην ομιλία του Σαμαρά στη ΔΕΘ είναι ότι δεν είπε μισή κουβέντα για τη Χρυσή Αυγή. Το σήμα είναι σαφές: με αυτούς έχουμε ανοιχτές υπόγειες κουβέντες, δεν τους θίγουμε, έχουμε μόνο να συζητήσουμε πώς θα τους βγάλουμε από τη φυλακή με νομοθετικό τρόπο. Γιατί πια ως κυβέρνηση δε μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα έχουν ένα δικαστικό συμβούλιο που θα τους απαλλάξει και προτιμούν να πάνε απευθείας, δια της νομοθετικής οδού. Είναι ένα δώρο στη Χρυσή Αυγή και η συζήτηση τώρα είναι τι αντίδωρο θα δώσει η ΧΑ και σε ποιο βαθμό. Οι Μπαλτάκοι αυτό τον καιρό πρέπει να έχουν πολλή δουλειά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.