Τα διλήμματα των “δεσμωτών του Μαλανδρίνου”

roupakias

Είναι γνωστό ότι η Χρυσή Αυγή αντιμετωπίζει τα μέλη/δράστες εγκληματικών ενεργειών που έχουν την ατυχία να συλληφθούν με την παλιά γνωστή μέθοδο του “δεν με ξέρεις-δεν σε ξέρω”. Περιπτώσεις όμως σαν την τωρινή είναι ιδιάζουσες: κρατούμενοι τώρα, εκτός από τους βουλευτές της οργάνωσης, δεν είναι κάποια “σάπια μήλα” που εξέπεσαν της εμπιστοσύνης του “Αρχηγού”, αλλά ο πυρήνας του πιο επίλεκτου τάγματος εφόδου, αυτού της Νίκαιας και ευρύτερα του Πειραιά.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που, πότε πότε, η οργάνωση χρειάζεται να κάνει χειρονομίες που να δείχνουν στα κρατούμενα μέλη της ότι “δεν τα ξεχνάει” και ότι, έστω και χαμηλόφωνα, στέκεται δίπλα τους. Η αναφορά – σε εκδηλώσεις της οργάνωσης – στους “κρατούμενους όχι μόνο στον Κορυδαλλό, αλλά και στο Μαλανδρίνο” έχει γίνει ο κωδικός αυτής της χαμηλής έντασης αλληλεγγύης.

Μια πρόσφατη ανάρτηση σε ημιεπίσημο μπλογκ της Χρυσής Αυγής αποτίει τιμές στους “δεσμώτες του Μαλανδρίνου”, φτάνοντας μάλιστα ακόμα και σε ιερόσυλες συγκρίσεις με τους κρατούμενους βουλευτές της οργάνωσης: “Μιας β΄κατηγορίας δεσμώτης, απ’ το κράτος βαφτίστηκες, σύντροφε, απλά γιατί δεν έτυχες κι εσύ του “προσόντος” μιας ιδιότητας, εκείνης του “βουλευτή”… Προσκυνώ το μαρτύριό σου, σύντροφε δεσμώτη του Μαλανδρίνου”.

Έχει χιλιάδες λόγους να προσκυνά τους “δεσμώτες του Μαλανδρίνου” η ηγεσία της Χρυσής Αυγής και να προσπαθεί να εξάψει τον “ιδεαλισμό” της εθνικοσοσιαλιστικής τους ένταξης. Αν ο Μιχαλολιάκος και τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη κινδυνεύουν με 20 χρόνια κάθειρξη και επιπλέον φυλάκιση για την παραβίαση του νόμου περί όπλων (ποινή που τελικά θα καταλήξει σημαντικά μικρότερη στην πράξη), οι “δεσμώτες του Μαλανδρίνου” κινδυνεύουν να περάσουν δεκαετίες ολόκληρες της ζωής τους στη φυλακή. Όλοι οι συμμετέχοντες στο τάγμα εφόδου της Νίκαιας κατά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα απειλούνται μέχρι και με ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία και επιπλέον ποινή πέντε έως είκοσι χρόνων για την εγκληματική οργάνωση (ανάλογα με το πόστο). Το διακύβευμα είναι απλό: μια ολόκληρη ζωή στη φυλακή.

Τι θα κάνουν λοιπόν οι “δεσμώτες του Μαλανδρίνου”; Ήδη κάποια από τα μέλη της οργάνωσης έχουν μιλήσει ανοιχτά, όπως ο Δήμου, ενώ άλλοι έχουν μετατοπιστεί από τις αρχικές τους καταθέσεις. Ο,τι και να λέει η ηγεσία της Χρυσής Αυγής περί σκευωρίας, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη: η δολοφονία Φύσσα πραγματοποιήθηκε μετά από κινητοποίηση ολόκληρου του κομματικού μηχανισμού του πυρήνα της Νίκαιας, συνάντηση στα γραφεία του και μοτοπορεία προς το καφέ Κοράλλι με ρόπαλα και κράνη (μαρτυρίες αστυνομικών). Ο Πατέλης, γραμματέας της τοπικής, και ο Καζαντζόγλου, υπεύθυνος του τμήματος ασφαλείας, ήταν εκεί, σύμφωνα με τη δεύτερη κατάθεση του Ρουπακιά.

Τα διλήμματα είναι αμείλικτα: θα μιλήσουν οι κατηγορούμενοι που συμμετείχαν στην επίθεση για να ελαφρύνουν τη θέση τους ομολογώντας όμως τι πραγματικά συνέβη το βράδυ της δολοφονίας ή θα αφήσουν την ροή των πραγμάτων να εξελιχθεί σε μια απόφαση συνέργειας σε ανθρωποκτονία; Θα αποκαλύψουν τον ρόλο της κεντρικής ηγεσίας (και ιδίως του Λαγού) στη λήψη της απόφασης της επίθεσης ή θα προτιμήσουν περισσότερα χρόνια κλεισμένοι “στα κελιά της τιμής”;

Από τους κρατούμενους του Μαλανδρίνου, ένας έχει να πάρει τις πιο καθαρές αποφάσεις: ο Ρουπακιάς. Από την πρώτη στιγμή, ο Ρουπακιάς, κατόπιν υπόδειξης του μαχαιρωμένου Παύλου Φύσσα στους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ, ομολόγησε ότι έριξε τη μία μαχαιριά, “στην κοιλιά” όπως ανέφερε στις απολογίες του. Όμως, οι μαχαιριές στο σώμα του Παύλου δεν είναι μία, αλλά τρεις. Θα αποδεχτεί ο Ρουπακιάς την ευθύνη και για τις τρεις μαχαιριές όταν φτάσει η ώρα του δικαστηρίου; Αν ναι, θα ακυρώσει τον ισχυρισμό του “βρασμού” και της “άμυνας” που έχει ήδη προβάλλει και θα βάλει ουσιαστικά μονος του τέλος στη ζωή του. Αν όχι, θα πρέπει να πει ποιός ή ποιοί άλλοι μαχαίρωσαν τον Παύλο Φύσσα. Είναι μια απόφαση κρίσιμη την οποία η Χρυσή Αυγή θα αποπειραθεί αναμφισβήτητα να επηρεάσει (δίοδοι υπάρχουν).

Μέχρι τότε, αραιά και που, και κυρίως χαμηλόφωνα, ο “Αρχηγός” θα βάζει τα παπαγαλάκια του να αποτίουν τιμές στους “δεσμώτες του Μαλανδρίνου”. Μέχρι να γίνουν κι αυτοί αναλώσιμοι. Δεν θα είναι οι πρώτοι, ούτε δα κι οι τελευταίοι.

Διαβάστε ακόμα: “Μιχαλολιάκος εναντίον Ρουπακιά, Ρουπακιάς εναντίον Πατέλη, όλοι εναντίον όλων”.

One thought on “Τα διλήμματα των “δεσμωτών του Μαλανδρίνου”

  1. Pingback: Η ΧΑ ζητά από τον Μπούκουρα να παραδώσει την έδρα στο “golden boy” Βλαχόπουλο | JailGoldenDawn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.